Řekové (500-200 př.n.l.) - zlatý věk tvořivého myšlení - vynalezli většinu současných politických a literárních a jiných uměleckých forem (Homér – „svatý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Osvícenství.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Analytická psychologie
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Právo jako filozofický pojem
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Výtvarné setkání v MŠ II.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Filosofie úvod do problému....
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Filosofie křesťanského středověku
Základy sociální psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod TPČ Tvořivost je významným činitelem kulturního rozvoje společnosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
FILOsOFIE A VĚDA.
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Inteligence,tvořivost, paměť
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Socializace Kejřová.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Kognitivní psychologie
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Témata kognitivní psychologie
Dějiny psychologie současná psychologie.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Řekové ( př.n.l.) - zlatý věk tvořivého myšlení - vynalezli většinu současných politických a literárních a jiných uměleckých forem (Homér – „svatý pramen“) - zformování vědeckých disciplín (historie, medicína, matematika, filosofie) - neexistence církevních dogmat, svatých knih (= neexistence kacířství) - žádné předsudky vůči starším nebo novějším vírám, respekt k odlišným náboženským postojům - nepočítali s neomylností - neexistence jednoznačného pojetí hříchu - Víra v dvoukomorovou mysl: dělení mozku na část běžných (světských) a božských (tvůrčích) myšlenek (inspirace - múzy sídlící v lidské duši - hranice šílenství) - Aristoteles zpochybnil božský původ tvořivosti. Mysl je z idejí – ty tvoří řetězce myšlení (asociací - asocianismus)

Středověk (400 – 1300 n.l.) - po pádu Říma zničena řada písemností (lhostejnost barbarů k intelektuálnímu dědictví) - fundamentalisticky - křesťanská orientace Evropy – nárok na výlučnou právoplatnost v rámci monoteismu - radikální zavrhování myšlenek odchylujících se od dogmatu (kacířství – inkvizice) - neklidná politická situace (nájezdy barbarských kmenů) - neutěšená ekonomická situace (primitivní agrární společnost) - sv. Augustin – ne všechny tvůrčí a výjimečné myšlenky pocházejí od Boha. Tvořivost lze obrátit proti člověku (zbraně, válečná technika) - přežívání antické vzdělanosti na izolovaných místech (irské ostrovy) - jediná možná příčina tvořivosti = Boží vnuknutí

Renesance a počátky humanismu (1400 – 1600 n.l.) - sociální pohromy v Evropě – změna myšlení – orientace na pozemský život - působení „kacířů“ – reformátorů (Hus, Luther) - důraz na jednotlivce, oslabení poslušnosti vůči řádu církve - uznání lidské práce (řemesel) a intelektuální činnosti (objevení antické kultury) - základy revoluce vědecké, umělecké, filosofické, politické - vzkříšení tvůrčího úsilí, svoboda povzbuzující vědecké zkoumání idea humanismu – sami si neseme zodpovědnost za sebe

Osvícenství (1700 – 1800 n.l.) - vrchol humanismu, právo na vlastní názory, společenská a filosofická opozice vůči církvi a státní autoritě - ustavení Britské královské společnosti (první organizovaný vědecký výzkum) - bohaté objevy v přírodních vědách - William Duff – hledá vlastnosti originálního génia, zkoumá záhady tvořivé mysli - jeho teorie podobná dnešnímu bio-psycho-sociálnímu pohledu - génius musí mít 1. Představivost 2. Úsudek 3. Vkus - objevy a nápady výsledkem představivosti a kombinování asociací - Genialita odloučena od nadpřirozeného - Genialita je potencionální možností každého jedince - Talent a genialitu je třeba odlišovat - Projevy geniality závisí na politické atmosféře dané doby

Asocianismus a Gestaltismus (19. století) - posun ve vnímání tvůrčího počinu - lékařská věda – důkazy o dědičnosti fyzických rysů a duševních schopností - názory, že lze geneticky předávat nabyté vlastnosti (vyvráceno Ch.Darwinem – důkazy náhodné genetické mutace) Francis Galton – první kognitivní psycholog, přítel Darwina - zkoumá prostor naší mysli a vyhrazuje prostor pro nevědomí, které do ní proniká pomocí asociací (- asocianismus) - hledal génia za dědičností určitých duševních schopností (výjimečných vlastností) - tvořivý způsob myšlení je v podstatě spojování asociací novým, neobvyklým způsobem Gestaltisté – myšlení nespočívá v chodu jednotlivých asociací, ale v celých vzorcích - není možné malovat obraz bez vědomí jeho celku - tvůrčí myšlení vzniká změnou pohledu na tyto celky (formy) - současná psychologie těží z tohoto sporu

Výzkumy mozku v 19.století - pátrání po funkci pravé a levé hemisféry – zjistila se jejich vzájemná a velmi složitá interakce - stále převládají názory na ryze genetickou povahu geniality William James - první důkazy o vzájemné součinnosti prostředí a genetické výbavy - styk s nevědomím je součástí originality

specializace a rozdělení výzkumů kreativity na počátku 20. Století orientace na: 1.Poznávací procesy 2.Osobnost 3.Fyziologie 4.Produkt poznávací procesy - na výzkumu se podílí zejména Gestaltpsychologie Max Wertheimer - kreativita vzniká pouze novými pohledy na celistvý problém upozorňuje na potlačování kreativity kvůli nechuti čelit stresujícím problémům Wolfgang Köhler – teorie „náhlého poznání“ – experimenty s šimpanzi Graham Wallas – tvůrčí proces se skládá ze čtyř fází 1.Příprava – shromažďování informací o problému 2.Inkubace – zanechání snahy, čekání nevědomé intervence (nevědomí je původcem nových myšlenek) 3.Osvícení – náhlé a hluboké ponoření do problému, objevení nápadu nebo řešení 4.Ověřování

Cvičení tvořivosti: Stojíte na břehu řeky. Společně s vámi se na břehu nalézá koza, vlk a hlávka zelí. K tomu, abyste obě zvířata dopravili na druhou stranu řeky sice máte k dispozici loďku, avšak do ní můžete vzít pouze jeden kus. Přitom v žádném případě nikdy nesmí zůstat pohromadě vlk s kozou nebo koza se zelím. Jak to provedete?

Řešení: Převezete kozu, dále převezete vlka, avšak opět nalžíte kozu, kterou vezete zpět. Kozu vyložíte, naložíte a převezete zelí. Nakonec se vrátíte pro kozu.