Vnitřní energie tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Vzájemné působení těles - síla
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Mechanika kapalin a plynů
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
01. Energie tělesa jako celku Těleso jako celek má svoji: - polohovou energii (lyžař stojící na kopci) - pohybovou energii (jedoucí lyžař) Energie tělesa.
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Vzájemné silové působení těles
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Plyny.
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
19. Struktura a vlastnosti kapalin
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Strojírenství Stavba a provoz strojů Kinematické mechanizmy II (ST41)
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Digitální učební materiál
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tepelné jevy.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Práce ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám fyzikální veličinu práce. Naučím se práci vypočítat. Poznám jednotku práce.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Tepelná výměna Autor:Mgr.
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Polohová energie ZŠ Velké Březno.
Vedení tepla (kondukce)
Teplo ZŠ Velké Březno.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zahřívání těles při tření TÉMATICKÝ CELEK:
Molekulová fyzika a termika
Vnitřní energie tělesa
TEPLO.
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
VY_32_INOVACE_F8-004 FYZIKA 8.ROČNÍK ENERGIE Název školy
zpracovaný v rámci projektu
Vlastnosti kapalin, povrchové napětí
Atomy a molekuly.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Energie ZŠ Velké Březno.
Vlastnosti kapalin.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické pole.
Energie.
Transkript prezentace:

Vnitřní energie tělesa ZŠ Velké Březno

Co budu na konci hodiny znát? Souvislost mezi vnitřní energii tělesa a jeho teplotou. Složky vnitřní energie tělesa.

Úkol Do kádinky nalij studenou vodu. Urči její teplotu. Tuto vodu nalij do mixéru, nechej chvíli mixovat a pak opět urči její teplotu. Pokus se vysvětlit důvod zvýšení teploty vody.

Vysvětlení Vidlice mixéru působí na vodu silou. Tím, že se otáčejí konají práci. Odporem prostředí se část pohybové energie vidlic přeměňuje na pohybovou energii molekul vody. Ty se pak pohybují rychleji a proto vzroste teplota.

Co je vnitřní energie? Atomy a molekuly tělesa jsou v neustálém pohybu. Vnitřní energie tělesa je součet pohybových a polohových energii všech molekul v tělese.

Jak zvýšit vnitřní energii tělesa? Vnitřní energii lze zvýšit dvěma způsoby: dotykem tělesa o vyšší teplotě působením síly, která koná práci