E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
S Internetem do světa – svět u nás Veřejný přístup občanů k širokopásmovému internetu prostřednictvím veřejné knihovny ve statutárním městě Brně SROP,
Komplexní řešení metropolitních sítí
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
ROZVOJ INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ V KROMĚŘÍŽI Zřízení PIAP v centru města a místních částech Postoupky, Bílany a Těšnovice.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
CASLIN 2006 Mechanismus změn v Městské knihovně v Praze … aby zrcadlo zrcadlilo… Jaroslava Štěrbová.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Město Nové Město na Moravě Projekt Regionální informační síť iNOVOMĚSTSKO
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
PREZENTUJÍCÍ IT služby měst Hodnocení stavu rozvoje informatiky obcí 2. a 3. stupně V období květen až červenec 2014 byly na webech obcí dvojek.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Zdravotnictví Ústeckého kraje on-line Lenka Jeřábková ČD - Telematika a.s. Martin Zeman, Jan Pejchal Krajská zdravotní,
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Možnosti investičních aktivit knihoven v příštím programovacím období Knihovny a strukturální fondy EU Ing. Radka Soukupová Ministerstvo pro.
MU Brno, Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Zahájení úvodní slova představení projektu etapy projektu představení projektového týmu Národní digitální archiv.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Michal Šperling - EUREDIS
Transkript prezentace:

e-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová

 Knihovny jsou součástí lidské společnosti od doby, kdy dospěla do epochy komunikace písmem.

 Doba masové komunikace s hromadným využitím IT umožňuje nejprve knihovnám využití technologií pro automatizaci svých obvyklých služeb.

 V dalších letech se knihovny musí rozhodovat, jak významnou součástí informační společnosti se stanou.

 Automatizace služeb přináší zrychlení a zpřesnění služeb, nárůst zájmu veřejnosti o ně, neznamená však zásadní změnu v chápání knihovny veřejností.

 Okruh uživatelů automatizované knihovny zůstává ve srovnání s tradiční knihovnou téměř beze změn;  značná část veřejnosti se stále domnívá, že ji služby knihoven nemohou zásadně oslovit.

 Elektronická komunikace mezi automatizovanou knihovnou a uživatelem je jen podporou a součástí obvyklých služeb.

 Pro většinu služeb automatizované knihovny zůstává zachováno tradiční pojetí knihovny – orientované na fyzickou přítomnost uživatele služeb v knihovně.

Elektronizace služeb knihovny  I.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...)

Elektronizace služeb knihovny  2.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...) + automatizace procesů + e-komunikace

Elektronizace služeb knihovny  3.etapa tradiční služby + tradiční komunikace + tradiční komunita (poslání, zřizovací listina, lokalita...) …automatizace procesů + e-komunikace … e-služby + e-komunita e-knihovna

115 – 49 – 118 nebo ale také

Dále a rychleji … (1)  Projekt „Internetizace veřejných knihoven v Praze“, podaný do výzvy JPD2 umožní realizovat vysokorychlostní připojení k Internetu v dalších devíti pobočkách MKP;  projekt „Internetizace veřejných knihoven“ běžící pod záštitou MIČR, umožní vybavit veřejným přístupem k Internetu pro čtenáře skokově naprostou většinu poboček MKP;  oba projekty budou dokončeny v roce 2006;

Dále a rychleji … (2)  projekt HISPRA (zřízení digitalizačního pracoviště s hlavním záměrem záchrany a zpřístupnění pragensijních dokumentů z fondu MKP);  další 3 projekty usilují o dotační prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje prostřednictvím JPD2 – Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha.

Dále a rychleji … (3)  od 1. března bezdrátový přístup k Internetu (WI-FI) v prostorách Ústřední knihovny pro registrované čtenáře MKP  rozvoj nových služeb např:,  zpřístupnění nové české encyklopedické on-line databáze COTO.JE;  vzdálený uživatelský přístup do tří on-line databází (ProQuest 5000, EBSCO, The Oxford Reference Online Premium);  přístup k informacím o Evropské unii v rámci Infobanky ČTK;

Dále a rychleji … (4)  V roce 2005 MKP pomohla modernizovat pět místních knihoven v městských částech: Koloděje (Praha 21), Letňany (Praha 19), Modřany (Praha 12), Radotín (Praha 16) a Řepy (Praha 17).  Knihovnám byla ze státní dotace na regionální funkce pořízena výpočetní technika, některým také automatizovaný knihovní systém Clavius (Letňany, Suchdol, Zbraslav).  Do Projektu internetizace knihoven (PIK), na kterém se MKP koordinačně a metodicky podílí, se přihlásilo 21 místních knihoven.

MKP má už dnes:  kvalifikované knihovníky ( nejen v ICT )  strategii knihovny  podpora zřizovatele (a vícezdrojové financování)

e-Praha? pro Městskou knihovnu v Praze: výzva a příležitost!

Jaroslava Štěrbová, hlavní knihovnice Městské knihovny v Praze