Tereza Nováková Ing. Ivo Světlík ÚJF AV ČR, v.v.i.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Atomová a jaderná fyzika
Sluneční elektrárna.
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
MOŽNOSTI HODNOCENÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŘÍČNÍCH DNOVÝCH SEDIMENTŮ VLIVEM TĚŽBY URANU NA ZÁKLADĚ OBSAHU RADIA-226 A RADIA-228 E. Hanslík, M. Brtvová, E. Kalinová,
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Dopady jaderné energetiky na životní prostředí
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Plynová chromatografie
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Separační metody.
Salinita – iontové složení vody a
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gama záření z přírodních zdrojů
Andrea Hladíková Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Jan Vaňourek
Jaderná energie Radioaktivita.
Radiouhlíkové datování vzorků dřev I.Světlík, N.Megisová, L.Tomášková, T.Nováková - ÚJF AV ČR v.v.i.
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Využití jaderného záření
UHLÍ.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivní rozpady Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Jaderná energie.
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
PRÁCE V RADIOCHEMICKÉ LABORATOŘI
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Radiační příprava práškových scintilátorů
Můžete se v Louňovicích bez obav napít?
Ionizující záření v medicíně
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Vliv historického využívání půdy na odnos sedimentů z povodí jezera v centrálním Chile Effects of historical land use on sediment yield from a lacustrine.
Měření radonu v Bozkovských jeskyních
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Nestabilní (radiogenní) izotopy
Po stopách radonu v Louňovicích
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Časový průběh radioaktivní přeměny
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Gama záření z přírodních zdrojů
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
Vážková analýza - gravimetrie
Koroze.
Chemické látky v ekosystémech
Transkript prezentace:

Tereza Nováková Ing. Ivo Světlík ÚJF AV ČR, v.v.i. 137Cs a 210Pb Tereza Nováková Ing. Ivo Světlík ÚJF AV ČR, v.v.i.

Využití 137Cs Vedle radiouhlíkového datování je možno uplatnit (částečně) i jiné datovací metody, které využívají globálně se vyskytujících radionuklidů Stanovení 137Cs lze částečně využít pro mladší sedimenty, ze kterých nelze získat spolehlivý materiál pro datovací metodu pomocí14C

137Cs Radioaktivní izotop Cs vzniklý především jaderným štěpením (havárie JE v černobylu v roce 1986, v menší míře i testy jaderných zbraní v 50. a 60. letech) Nevýhodou při využívání metody 137Cs je možná vertikální mobilita v sedimentárním profilu, i když z dosavadních výzkumů v této oblasti vyplývá, že 137Cs je v rozpuštěné formě velmi málo mobilní (např. Korobova a kol. 1998; Szabó a kol. 1997) Nicméně nelze vyloučit možnost mobility nerozpuštěných forem (tj. celých částic s obsahem 137Cs) v porézních a tedy permeabilních hrubších říčních sedimentech (Ciszewski a kol. 2008)

Dosavadní výsledky 137Cs

Dosavadní výsledky 137Cs

Dosavadní výsledky 137Cs Na základě dosavadních poznatků se zdá, že u 137Cs dochází k významnému posunu a interpretace maxima píku do roku 1986 může být z několika důvodů zkreslena (vertikální migrace, vzorkování, změna rychlosti sedimentace) Proto byla ověřována možná mobilita 137Cs po profilu - z výzkumů vyplývá, že tento izotop dnes není příliš mobilní v rozpuštěné formě, ovšem není možno úplně vyloučit možnost mechanického pohybu 137Cs po profilu po jeho depozici Bude předmětem další práce

210Pb a 210Po V povrchových vrstvách sedimentů nacházíme poměrně vysoké aktivity 210Pb (s poločasem 22,2 let) a jeho dceřinného radionuklidu 210Po (s poločasem 138 dní) Oba tyto radionuklidy jsou členy radiové přeměnové řady, která je zastoupena téměř ve všech geologických materiálech Navýšení aktivit 210Pb a 210Po oproti radioaktivní rovnováze s předchozími (jejich mateřskými) radionuklidy přeměnové řady, přítomnými v sedimentu, je způsobeno atmosférickou depozicí 210Pb (tzv. unsupported 210Pb)

210Pb a 210Po V atmosféře vzniká 210Pb jako produkt radioaktivní přeměny 222Rn (s poločasem přeměny 3,8 dne), který emanuje z geologického podloží v daném regionu Navýšení aktivity 210Pb v povrchové vrstvě sedimentů a půd obvykle řádově převyšuje aktivity vyplývající z radioaktivní rovnováhy ve vzorcích (tzv. supported 210Pb) Pomocí stanovení 210Pb a 210Po můžeme proto odhadovat stáří vrstev sedimentů do přibližně 120 let

Radionuklidy rádiové (uranové) přeměnové řady

Datování pomocí 210Pb a 210Po Pro stanovení supported 210Pb se zpravidla využívá gamma spektrometrické měření aktivity 226Ra (přes 214Pb na 352 keV a 214Bi na 609 keV) Sumární aktivita 210Pb (případně aktivita loužitelného 210Pb, které bývá v literatuře často interpretováno jako unsupported 210Pb) bývá stanovována několika možnými metodami: a/ přímým gamma spektrometrickým měřením na 46,5 keV – výhodou je jednoduché zpracování vzorků, nevýhodou příliš vysoké detekční meze b/ stanovením dceřinného radionuklidu 210Po

Stanovení 210Po Je zapotřebí izolovat Po a převést do matrice vhodné k měření. Pro separaci jsou zpravidla používány postupy loužení a destilace. U loužicích postupů je následně Po separováno depozicí na kovovou podložku (Ag, Ni, Cu, nerez) Pro měření je zpravidla využívána alfa spektrometrie s polovodičovým plošným detektorem nebo kapalinová scintilační spektrometrie

210Po: první experimenty Experimentálně je v současné době ověřován destilační postup izolace pro Po převedené do chloridové formy Možné výhody: snadné zpracování většího množství vzorků, při destilaci dochází současně k separaci Po Možné nevýhody: příliš nízké výtěžky, navýšení nejistoty stanovení Pokud je ve vzorku přítomno Po v chloridové formě dochází k významným ztrátám vlivem těkání již při teplotách kolem 120 oC. Pro spalování organických látek (rašeliny, sedimenty s vysokým obsahem organického podílu) je zapotřebí nejprve převést Po do netěkavých chemických forem.

S přáním všeho dobrého v roce 2010. Děkujeme za pozornost S přáním všeho dobrého v roce 2010.