Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Krmítko z kartonu od mléka
PČ_007_Práce z přírodnin – vánoční svícen Autor: Mgr. Helena Uhříková
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Obrázek s motýly Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Rašplování, pilování a broušení dřeva
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Autor: Mgr. Pavla Martincová
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
Podzimní lucerna Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Anděl Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Helena Uhříková
PČ_015_Práce s papírem – korálky
Autor: Mgr. Hana Krajčová
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Rovnovážná poloha tělesa
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Obojživelníci - ocasatí
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
PČ_012_Kombinovaná technika – obrázek s motýly
PČ_011_Práce s papírem – vánoční přání
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Helena Nováková
PČ_005_Práce s drobným materiálem_Kašírovaná dýně
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Korálky Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_010_Práce s papírem – baňka na stromeček
PČ_008_Práce z přírodnin – ježek
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
Transkript prezentace:

Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. PČ_009_Příprava pokrmů – pečení perníku – vánoční stromeček

Anotace:  Digitální učební materiál popisuje pracovní postup pečení a zdobení medového perníku.  Materiál vysvětluje celý pracovní postup výroby perníkového vánočního stromečku.  Je určen pro předmět pracovní činnosti a 4. – 5. ročník

PERNÍK Jedná se sladké pečivo. Původně se toto pečivo nazývalo peprník, protože jedna z ingrediencí byl pepř. V dnešních receptech se používá žitná a pšeničná mouka, med, mléko, vejce a koření. Mezi nejčastěji používané koření patří skořice, anýz a hřebíček. Můžeme použít i zázvor, kardamon, muškátový oříšek. V dřívějších dobách patřil perník kvůli používanému koření k luxusnímu pečivu. V České republice je nejznámější pardubický perník. V Pardubicích se peče od 16. století.

Perníkové koření skořice hřebíček kardamon anýz

Suroviny na těsto: 30 dkg hladké mouky 15 dkg cukru 2 vejce 6 dkg medu 5 dkg sádla 7 hřebíčků 1 kávová lžička mleté skořice 2 kávové lžičky prášku do pečiva PEČENÍ PERNÍKU

Pomůcky na pečení a zdobení: plech, váleček, hladká mouka na podsypání těsta, pečící papír, mašlovačka, mikrotenový sáček, vajíčko, mletý cukr.

Krok č. 1: Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladnu odpočinout do druhého dne.

Krok č. 2: Z těsta vyválíme plát silný 0,5 cm. Vykrájíme osm hvězdiček ve velikosti od 11,5 cm do 3 cm. Vykrojené hvězdičky dáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů, délka pečení je 20 minut.

Krok č. 3: Po upečení ihned potřeme perníky rozšlehaným žloutkem a necháme je vychladit.

Krok č. 4: Připravíme si pevný mikrotenový sáček, odstřihneme jeden roh a sáček naplníme bílkem smíchaným s mletým cukrem.

Krok č. 5: Perníky nazdobíme dle vlastní fantazie. Necháme polevu dobře zaschnout.

Krok č. 6: Na střed každé hvězdičky, kromě poslední, naneseme trochu bílkové polevy a slepíme je k sobě. Na poslední hvězdu nalepíme polystyrenovou kuličku o průmětu 1,5 cm.

Výsledek

POUŽITÉ ZDROJE Pardubice. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Perník. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Cinnamomum verum.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 22 January 2005 [cit ]. Dostupné z: Aniseed p jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 21 January 2007 [cit ]. Dostupné z: ClovesDried.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 19 May 2007 [cit ]. Dostupné z: Elettaria cardamomum capsules.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 29 April 2006 [cit ]. Dostupné z: vlastní fotografie