VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
Potrava
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_26

Vitamíny přírodní látky jsou základní složkou potravy základních 13 druhů vitamínů důležité pro imunitu těla pro správný růst a funkci orgánů

Lidská strava obsahuje bílkoviny tuky sacharidy vitamíny – které pomáhají při metabolismu dalších složek potravy

Historie 15. století mořeplavci umírali z důvodu nedostatku vitamínu C nemoc – kurděje (scorbut) později si vozili nakládané zelí citrony pomeranče

ROZPUSTNÉ VE VODĚ – C B - komplex VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH – A D E K ROZPUSTNÉ VE VODĚ – C B - komplex

Úkol K napsaným potravinám přiřaď vitamín mrkev ryba obilí kivi paprika zelí citron rajče ananas

ŘEŠENÍ mrkev – A ananas - C citron – C ryba - B obilí – B rajče – C, K paprika – C, K kivi- C zelí – C, K

A – játra, ledviny, vaječný žloutek, mléčné výrobky Vitamíny ROZPUSTNÉ V TUCÍCH – A D E K A – játra, ledviny, vaječný žloutek, mléčné výrobky KAROTEN (provitamin A) – rajče, paprika, mrkev, brokolice, zelí D – rybí tuk, vejce, játra, maso, kakao E – ořechy, rostlinné oleje lisované za studena, celozrnné pečivo, luš. K – sójový a olivový olej, listová zelenina, jogurty, rybí tuk, žloutky, luštěniny

Vitamín A zdroj – zelenina, rybí tuk, plody, játra, maso, mléko, vejce antioxidant správná činnost oční sítnice posílení imunity organismu nedostatek – šeroslepost až oslepnutí (u dětí) infekce dýchacích cest nadbytek – hromadí se v těle vázaný na tuky

Vitamín D – vejce, ryby, maso v potravě přijmeme jeho provitamin, který se pomocí slunečního záření přemění na vitamín D (proto je důležité chodit i v zimě na sluníčko) důležitý pro růst dětí nedostatek – odvápnění kostí kazivost zubů špatné hojení zlomenin nemoc křivice u dospělých řídnutí kostí časté zlomeniny

Vitamín E antioxidant činnost pohlavní soustavy usnadňuje hojení ran má protizánětlivé účinky zdroj – rostlinný olej, živočišný tuk, obilné zrno dodává se při nedostatku v tobolkách (dle lékaře) Nedostatek – neplodnost špatná činnost pohlavních orgánů má vliv na průběh těhotenství

C – v těle působí jako antioxidant Vitamíny ROZPUSTNÉ VE VODĚ – C B – komplex C – v těle působí jako antioxidant bílá krystalická látka - kyselina askorbová ničí ho kovy, vysoká teplota nad 40 ⁰C, zmrazení nedostatek – nemoc kurděje ztráta imunity organismu nadbytek – velká zátěž na ledviny

B – komplex zdroj – játra pivovarské kvasnice obilné klíčky maso mléko celozrnné pečivo vaječný žloutek nedostatek – nemoc beri – beri (ochrnutí svalstva) pelagra (kožní projevy) chudokrevnost

C – zvýšení únavy organismu Nedostatek vitamínů způsobuje závažné onemocnění C – zvýšení únavy organismu náchylnost k nemocem ztráta imunity organismu špatné hojení ran krvácení z dásní B12 - poruchy nervového ústrojí roztroušená skleróza podrážděnost nervozita

Úkol Co znamená pojem hypovitaminóza hypervitaminóza odpověď napiš do sešitu

ŘEŠENÍ hypovitaminóza hypervitaminóza nadbytek vitamínů nedostatek vit. v lidském těle projevuje se nemocemi výskyt u alkoholiků, u lidí s poruchou příjmu potravy hypervitaminóza nadbytek vitamínů je známé předávkování u vitamínu A u vitamínu D u vitamínu E ostatní vitamíny tělo vyloučí ven

ODKAZY ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. CHEMIE 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238-584-3. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: VITAMÍNY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 12. 1. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: VITAMÍNY Téma: VITAMÍNY Pomůcky: interaktivní tabule, PC, nosič flesh Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o vitamínech a jejich vlivu na zdraví dospívající mládeže.