Nutriční strategie v prevenci DM DIABETES MELLITUS Nutriční strategie v prevenci DM
Dieta je základem léčby každého diabetika. Úspěšná léčba vyžaduje od nemocného celoživotní kázeň. Celkově se diabetická dieta neliší od zásad racionální stravy zdravého člověka. Denní energetická potřeba je stejně jako u zdravých lidí zajišťována asi z 55% sacharidy, 30% lipidy a 15% proteiny.
Dieta se liší od běžné stravy v těchto bodech: Jídlo 6x denně v menších porcích v pravidelných intervalech. Nutnost vážení potravin (zejména pečivo, obiloviny, brambory, těstoviny, rýže). Zakázané jsou jednoduché cukry a výrobky z nich (cukr, med, džem, čokoláda). Ke slazení se používá umělých sladidel (Aspartam, Sacharin...)
Omezené množství tuků = * libové maso (vhodné: králičí, kuřecí, rybí, telecí; nevhodné: uzeniny, tučná masa, uzené, mleté maso z obchodu, šunka) * mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (vhodné: nízkotučné mléko, biokys, kefír, sýry do 30% tuku, tvaroh, tvarůžky, žervé; méně vhodné: plnotučné mléko, šlehačka, smetana i zakysaná, Hermelín, Niva, uzené sýry...) * vejce 1 - 2 ks týdně
Omezené množství soli =omezit konzervovaná a hotová jídla, brambůrky, slané tyčinky, oříšky. Dostatek vlákniny ve stravě (zpomaluje vstřebábání živin, zabraňuje prudkému vzestupu glykemie) = ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, vločky, rýže natural.
Omezení ve spotřebě alkoholu (2dl vína, 1/2l piva) - nekonzumovat nalačno, při některé medikaci zcela vynechat. Vhodné technologie úpravy stravy: pečící fólie, teflonové pánve, grilování, vaření v páře, dušení, úprava v mikrovlnami. Jednotlivé typy diab. diet se liší množstvím sacharidů (175, 250g) dle individuálního stavu - mladému diabetikovi I. typu lékař doporučuje větší množství sacharidů než obéznímu diabetikovi II. typu.
Pro snadnější orientaci o obsahu sacharidů v potravinách jsou používány poměrné (tzv. chlebové, výměnné) jednotky. Jedna chlebová jednotka představuje 12 g sacharidů (10g).
Ukázkový jídelníček s 175 g sach. snídaně: 35 g sach. 1/4 l tekutin (bílá káva, mléko, čaj s mlékem) 50 g chléb 50g bílkovin (sýry, tvaroh, šunka, salám, 1 vejce) přesnídávka: 15 g sach. 100 g ovoce (200 g zeleniny nebo 30 g chleba)
oběd: 40 g sach. 70 g masa 15 g rostlin. tuku 10 g mouky 1/4 ks vejce 150 g zeleniny (nebo 100 g ovoce) příkrm: 100 g brambor (80 g těstovin, 70 g rýže, 70 g bramb. knedlík 1 1/2 ks, 110 g houskový 2 ks, 100 g luštěnin, 130 g bramb. kaše, 40 g chleba) svačina: 25 g sach. 2 dl mléka + 30 g chleba
večeře: 40 g sach. 70 g masa 15 g tuku 10 g mouky 150 g zeleniny (100 g ovoce) příkrm - viz oběd II večeře: 20 g sach. 150 g ovoce (nebo 40 g chleba)
HYPOGLYKEMIE Co je to hypoglykemie? Hladina krevního cukru klesne pod normu, obvykle pod 4 mmol/l. Jaké pocity vyvolává hypoglykémie'? Prožívání hypoglykémie je individuální -únava, špatná nálada, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou či zrychlený puls. Pozor! Hypoglykémie může probíhat i bez těchto počátečních subjektivních příznaků, proto je důležité, aby na ni bylo připravené okolí nemocného.
Co je příčinou hypoglykémie'? málo jídla příliš mnoho inzulínu změna pohybového režimu -zvýšená fyzická zátěž po propuštění z nemocnice či o dovolené neplánovaná fyzická námaha -jarní úklid či práce na zahradě, pobyt v extrémně teplém prostředí, kdy se zrychluje účinek inzulínu -na slunci, v sauně, požití alkoholu užívání dalších léků snižujících hladinu cukru v krvi
Mírná hypoglykémie Hladina glykemie 3 - 4 mmol/l Příznaky: hlad, únava, slabost, porucha soustředění, pocení, bledost, nervozita Léčba: 10 - 20 g sacharidů ve formě pečiva, ovoce
Střední hypoglykémie Hladina glykemie 2 - 3 mmol/l Příznaky:podrážděnost až agresivita, porucha jemné motoriky - třes rukou, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, neostré vidění, bušení srdce Léčba: 10 - 20 g sacharidů ve formě cukru, sirupu
PO 10 MINUTÁCH Přetrvávají-li příznaky stejná aplikace Dojde-li k zlepšení stavu - 10 - 20 g sacharidů ve formě pečiva nebo ovoce
Těžká hypoglykemie Hladina glykemie pod 2 mmol/l Příznaky:spavost či agresivita, nepřiměřený pláč či smích, zmatenost, porucha koordinace připomínající opilost, ztráta vědomí, křeče Léčba: nutná pomoc druhé osoby 30 - 50 g sacharidů ústy, při poruše vědomí aplikace glukagonu
PO 10 MINUTÁCH Nenastane-li zlepšení, volat RZP (glukóza do žíly) Zlepší-li se vědomí, podat 20 - 30 g sach. ve formě sladkých tekutin (4 - 6 kostek cukru) a později 10 - 20 g sach. ve formě pečiva