Nutriční strategie v prevenci DM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
stravovací režim školáků
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Příprava stravy v rodině
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
Úloha výživy v prevenci a léčbě diabetu MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství 2.LF UK Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Transkript prezentace:

Nutriční strategie v prevenci DM DIABETES MELLITUS Nutriční strategie v prevenci DM

Dieta je základem léčby každého diabetika. Úspěšná léčba vyžaduje od nemocného celoživotní kázeň. Celkově se diabetická dieta neliší od zásad racionální stravy zdravého člověka. Denní energetická potřeba je stejně jako u zdravých lidí zajišťována asi z 55% sacharidy, 30% lipidy a 15% proteiny.

Dieta se liší od běžné stravy v těchto bodech: Jídlo 6x denně v menších porcích v pravidelných intervalech. Nutnost vážení potravin (zejména pečivo, obiloviny, brambory, těstoviny, rýže). Zakázané jsou jednoduché cukry a výrobky z nich (cukr, med, džem, čokoláda). Ke slazení se používá umělých sladidel (Aspartam, Sacharin...)

Omezené množství tuků = * libové maso (vhodné: králičí, kuřecí, rybí, telecí; nevhodné: uzeniny, tučná masa, uzené, mleté maso z obchodu, šunka) * mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (vhodné: nízkotučné mléko, biokys, kefír, sýry do 30% tuku, tvaroh, tvarůžky, žervé; méně vhodné: plnotučné mléko, šlehačka, smetana i zakysaná, Hermelín, Niva, uzené sýry...) * vejce 1 - 2 ks týdně

Omezené množství soli =omezit konzervovaná a hotová jídla, brambůrky, slané tyčinky, oříšky. Dostatek vlákniny ve stravě (zpomaluje vstřebábání živin, zabraňuje prudkému vzestupu glykemie) = ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, vločky, rýže natural.

Omezení ve spotřebě alkoholu (2dl vína, 1/2l piva) - nekonzumovat nalačno, při některé medikaci zcela vynechat. Vhodné technologie úpravy stravy: pečící fólie, teflonové pánve, grilování, vaření v páře, dušení, úprava v mikrovlnami. Jednotlivé typy diab. diet se liší množstvím sacharidů (175, 250g) dle individuálního stavu - mladému diabetikovi I. typu lékař doporučuje větší množství sacharidů než obéznímu diabetikovi II. typu.

Pro snadnější orientaci o obsahu sacharidů v potravinách jsou používány poměrné (tzv. chlebové, výměnné) jednotky. Jedna chlebová jednotka představuje 12 g sacharidů (10g).

Ukázkový jídelníček s 175 g sach. snídaně: 35 g sach. 1/4 l tekutin (bílá káva, mléko, čaj s mlékem) 50 g chléb 50g bílkovin (sýry, tvaroh, šunka, salám, 1 vejce) přesnídávka: 15 g sach. 100 g ovoce (200 g zeleniny nebo 30 g chleba)

oběd: 40 g sach. 70 g masa 15 g rostlin. tuku 10 g mouky 1/4 ks vejce 150 g zeleniny (nebo 100 g ovoce) příkrm: 100 g brambor (80 g těstovin, 70 g rýže, 70 g bramb. knedlík 1 1/2 ks, 110 g houskový 2 ks, 100 g luštěnin, 130 g bramb. kaše, 40 g chleba) svačina: 25 g sach. 2 dl mléka + 30 g chleba

večeře: 40 g sach. 70 g masa 15 g tuku 10 g mouky 150 g zeleniny (100 g ovoce) příkrm - viz oběd II večeře: 20 g sach. 150 g ovoce (nebo 40 g chleba)

HYPOGLYKEMIE Co je to hypoglykemie? Hladina krevního cukru klesne pod normu, obvykle pod 4 mmol/l. Jaké pocity vyvolává hypoglykémie'? Prožívání hypoglykémie je individuální -únava, špatná nálada, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou či zrychlený puls. Pozor! Hypoglykémie může probíhat i bez těchto počátečních subjektivních příznaků, proto je důležité, aby na ni bylo připravené okolí nemocného.

Co je příčinou hypoglykémie'? málo jídla příliš mnoho inzulínu změna pohybového režimu -zvýšená fyzická zátěž po propuštění z nemocnice či o dovolené neplánovaná fyzická námaha -jarní úklid či práce na zahradě, pobyt v extrémně teplém prostředí, kdy se zrychluje účinek inzulínu -na slunci, v sauně, požití alkoholu užívání dalších léků snižujících hladinu cukru v krvi

Mírná hypoglykémie Hladina glykemie 3 - 4 mmol/l Příznaky: hlad, únava, slabost, porucha soustředění, pocení, bledost, nervozita Léčba: 10 - 20 g sacharidů ve formě pečiva, ovoce

Střední hypoglykémie Hladina glykemie 2 - 3 mmol/l Příznaky:podrážděnost až agresivita, porucha jemné motoriky - třes rukou, zhoršená artikulace, bolesti hlavy, neostré vidění, bušení srdce Léčba: 10 - 20 g sacharidů ve formě cukru, sirupu

PO 10 MINUTÁCH Přetrvávají-li příznaky stejná aplikace Dojde-li k zlepšení stavu - 10 - 20 g sacharidů ve formě pečiva nebo ovoce

Těžká hypoglykemie Hladina glykemie pod 2 mmol/l Příznaky:spavost či agresivita, nepřiměřený pláč či smích, zmatenost, porucha koordinace připomínající opilost, ztráta vědomí, křeče Léčba: nutná pomoc druhé osoby 30 - 50 g sacharidů ústy, při poruše vědomí aplikace glukagonu

PO 10 MINUTÁCH Nenastane-li zlepšení, volat RZP (glukóza do žíly) Zlepší-li se vědomí, podat 20 - 30 g sach. ve formě sladkých tekutin (4 - 6 kostek cukru) a později 10 - 20 g sach. ve formě pečiva