Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace 1.Co je RSS 2.Možnosti využití RSS 3.Popis systému cíleného doručování vědeckých a odborných článků 4.Ukázka systému 5.Závěr.
Advertisements

Webové služby nad IS/STAG 1 / 21 Seminář IS/STAG Kunžak 2008 Seminář IS/STAG – Kunžak 2008 Webové služby nad IS/STAG Lukáš Valenta.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Stručný úvod do UML.
Tvorba webových stránek
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
Systémová integrace SW technologie pro integraci
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Metamodelování OpenSoul Metamodeler UML profily v EA Albert Zentner Aquasoft
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Replikace dat Bakalářská práce na téma. 2 Obsah prezentace - Práce s daty za pomoci XML - Webové služby - Teorie replikace dat - Replikace dat.NET Framework.
Návrh architektury moderních informačních systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
the Unified Modeling Language
Podniková Informatika Přednáška 2
SOAP Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 3
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
PHP – Základy programování
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
XML Web Services: Včera, dnes a zítra Jaroslav Bengl Atlas.cz Atlas.cz.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Představujeme Ensemble Michal Tomek. Na tomto obrázku vidíte, co systému Ensemble chybí:
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Databázové modelování
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Jan Smolík UML.
Špička v každém směru IT 3 Podpora obchodování s elektrickou energií SOAP komunikace Seminář AEM 30. května 2006.
Web Services Introduction
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
WSDL Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
ISSS 2005 Spolupráce projektu PVS a ePUSA Konference ISSS 2005 Autor:Jan Ježek MARBES CONSULTING s.r.o. Palackého nám Plzeň.
Jazyk XML v geoinformatice
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Prezentace diplomové práce
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Interoperabilita v GIS podle specifikací OGC Geoinformatics CTU 2006 Radek Sklenička.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
© 2016 InterSystems Corporation. All rights reserved. Integrace OAuth 2.0 a OpenID Connect.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Web services – když si Java sedne s M$ na kus řeči Ing. Petr Přibyl CCA Group a.s.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Dobývání znalostí z databází znalosti
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí UML & webové služby Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí

Cíl práce Pomocí standardizované metodiky popsat objekty v LISp Mineru provést analýzu a dokumentaci jednotlivé funkce LM „zapouzdřit“v objektech zveřejnit funkce LM odborné veřejnosti připravit ukázkovou implementaci služeb na WWW

Unified Modeling Language Analýza objektů v Lisp Mineru

Definice UML Unified Modeling Language je symbolický jazyk pro specifikaci, vizualizaci, konstrukci a dokumentaci prvků systému. Unified Modeling Language je standard OMG od roku 1997.

Diagramy v UML Diagram tříd Diagram případů užití Diagram spolupráce Diagram sekvencí Diagram balíčků Diagram komponent Diagram nasazení Diagram činností Stavový diagram Část je stavový pohled, část dynamický pohled na aplikaci

Diagram tříd Třída je typ objektu, skládá se ze jména třídy, atributů a operací Diagram tříd obsahuje jednak třídy a objekty, ale i vazby mezi nimi – asociace, agregace, generalizace apod. Používá se v analýze, návrhu i při programování

Diagram tříd

Výhody a nevýhody použití + snadno srozumitelná dokumentace LISp Mineru + možnost provést analýzu a návrh systému „na papíře“ + odstranění chyb díky zapouzdření atributů a funkcí do objektů + objevení nových nápadů na zlepšení systému - reverse engineering, příp. nutné přeprogramování

Co to jsou webové služby

Webová služba Způsob výměny dat přes Internet, kdy klientská část „volá“ jednotlivé stránky=služby, na základě zaslaných parametrů je vygenerován XML dokument s návratovými hodnotami

Ukázka komunikace UDDI Web Service klient Web Service server Frekvenční analýza dat UDDI http://www.uddi.org Odkaz na DISCO dokument Nalezení (DISCO) http://websluzba.cz Web Service server HTML nebo XML s odkazem na WSDL Jak se domluvíme? (WSDL) http://websluzba.cz/?WSDL XML s popisem služby Na něco se tě ptám (SOAP) http://websluzba.cz/metoda XML/SOAP BODY

Založeno na standardech UDDI (Universal Description Discovery and Integration) „Zlaté stránky“ pro vyhledávání služeb DISCO (Discovery) Jednoduchý protokol pro publikování dostupných služeb WSDL (Web Service Description Language) Dokument popisující způsob výměny zpráv SOAP (Simple Object Access Protocol) Protokol pro výměnu zpráv založený na XML

Protokoly Buď: HTTP Get a HTTP Post Základní datové typy čísla, textové řetězce, apod. Pole nad těmito typy Nebo: Simple Object Access Protocol (SOAP) Struktury Výčtové datové typy Třídy XML DataSet Pole obsahující v podstatě cokoli

Výhody a nevýhody použití + zveřejnění funkcionality třetím stranám + zjednodušení dalšího vývoje + platformová a programovací nezávislost - zajištění přístupu k datům, bezpečnost - nutno vyřešit bezstavovost webových služeb, transakce neexistence, příp. nedokonalé standardy XML pro KDD

Závěr

Cíl práce Cílem práce je pomocí UML zdokumentovat LISp Miner a jeho použití, na základě popisu vytvořit a zpřístupnit jednotlivé objekty a funkce. Díky tomu můžeme jednoduše rozšiřovat funkcionalitu LISp Mineru o nové metody, připravit nového rozhraní nebo nabídnout funkce implementované v LISp Mineru odborné veřejnosti přes Internet pomocí webových služeb.

Otázky