PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Zapojení školy do projektu T.I.M.E
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Představení zajímavých projektů OPVK
CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL. Cíle projektu Vytvořit v Uherském Brodě regionální centrum pro další vzdělávání pedagogů - oblast strojírenství.
Centrum vzdělávání pedagogů odborných škol. Zahájení projektu: Ukončení projektu: Délka realizace projektu:19 měsíců.
Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji Uherský Brod, Mgr. Petra Pilčíková Projektová manažerka.
POHLED PODNIKATELSKÉ SFÉRY NA SOUČASNOU SITUACI V OBLASTI ŘEMESEL
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Informační schůzka rodičů žáků 8. ročníků Vítám Vás!!! Mgr. Bc. Věra Václavíčková.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Studijní obory  M/001 Strojírenství se zaměřením:  počítačová podpora konstruování  management jakosti  denní forma vzdělávání pro žáky 9. tříd.
Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov Cheb 23. června 2010 Jednoty 1620, Sokolov.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
TechIN Propojení studia a praxe. Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zahájení projektu: Ukončení.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Realizované aktivity v roce 2013 Komise pro technické vzdělávání Sekce Marketing Ing. Pavel Duchek.
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
HLAVNÍ CÍL PROJEKTU Zlepšit podmínky pro výuku strojírenských oborů.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Regionální hospodářská komora Zlínského kraje Projekty přeshraniční spolupráce Kroměříž
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
„Okna technickým oborům dokořán“
Individuální projekt OP VVV
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Informace k plánovanému workshopu s řediteli/zástupci škol
Setkání kariérových poradců
Workshop pro ředitele sŠ/voš v libereckém kraji
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Ing. Ivona Huňková Předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje 8. 10. 2014

KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ZLÍNSKÉHO KRAJE KHK ZK vznikla 1. 1. 2013 fúzí tří Okresních hospodářských komor v Uherském Hradišti, Vsetíně a Zlíně a je oficiálním reprezentantem podnikatelských subjektů ve Zlínském kraji. KHK ZK sdružuje na 400 aktivních členů. Zákon o hospodářské komoře stanoví jako jednu z působností komory podporu odborné přípravy k výkonu povolání.

PROJEKT „ŘEMESLO – NÁVRAT KE KOŘENŮM“ Realizace: 1.1.2010 – 28.2.2012 Cíle projektu: zvýšení zájmu žáků ZŠ o studium technických a řemeslných oborů Cílové skupiny: žáci 7., 8. a 9. tříd základních škol ZK výchovní poradci ZŠ ve Zlínském kraji

PROJEKT „ŘEMESLO – NÁVRAT KE KOŘENŮM“ Kampaň vůči cílovým skupinám: Realizace exkurzí do firem a odborných škol včetně aktivního zapojení žáků do řemeslných činností, besedy na ZŠ Setkávání s výchovnými poradci působících na ZŠ Realizováno celkem 23 exkurzí a besed, kterých se zúčastnilo 1146 vybraných žáků (plánováno 1000 účastníků) Poznatky z realizace: Pozitivní přístup všech zainteresovaných stran (ZŠ, SOŠ, zaměstnavatelé) Odzkoušeny různé varianty realizace z hlediska organizace i průběhu exkurzí a besed Výchovným poradcům chybějí aktuální informace z podnikatelského prostředí

PROJEKT „ŘEMESLO – NÁVRAT KE KOŘENŮM“ Výstupy projektu: Navázání spolupráce se ZŠ a SŠ, propojení škol s firmami Zpracování informačních materiálů - Katalogu řemesel (42 profesí v 11 oborech) - základní metodický a informační materiál pro žáky a výchovné poradce základních škol Prezentační filmové materiály pro jednotlivé obory

ANALÝZA STROJÍRENSKÝCH FIREM 6 strojírenských firem ZK provedlo v roce 2013 analýzu potřeb řemeslně a technicky vzdělaných zaměstnanců pro příštích 5 let – jen tyto firmy budou potřebovat 500 absolventů. Absolventi technických oborů na trhu práce výrazně chybí. Školský systém nezakotvuje dostatečné propojení s praxí, firmy ani školy nejsou státem motivovány k tomu, aby rozšiřovaly spolupráci. U firem se nyní silným motivátorem stává právě kritický nedostatek zaměstnanců s potřebným vzděláním. Firmy nyní hledají možnosti rozšíření spolupráce se SŠ. Tato spolupráce by mimo jiné měla vést i k propojení tradičních řemeslných postupů se současnými potřebami moderních výrobních provozů.

AKCE DEN ŘEMESEL 24. – 26.10.2013 24.10.2013 ODBORNÁ DISKUZE odborný seminář na téma „Propojení odborného školství a výrobní praxe“ 25.10.2013 PROGRAM PRO ŽÁKY ZŠ firmy sídlící v areálu bývalých Baťových závodů otevřely své provozy žákům ze základních škol (8. a 9. třída), a to především pro zájemce o studium řemeslných a technických oborů zúčastnily se 4 firmy, kterými během dopoledne prošlo téměř 200 žáků velmi kladné ohlasy ze stran žáků a výchovných poradců 26.10.2013 DEN OTEVŘENÝCH DVĚŘÍ FIREM PRO VEŘEJNOST

AKCE DEN ŘEMESEL 24. – 26.10.2013

AKCE DEN ŘEMESEL 3. a 4. 10.2014 3. 10. 2014 PROGRAM PRO ŽÁKY ZŠ firmy sídlící v areálu bývalých Baťových závodů opět otevřely své provozy žákům ze základních škol zúčastnily se 4 firmy, kterými během dopoledne prošlo téměř 200 žáků v prostorách škol se prezentovaly i Střední odborné školy, které žákům nabídly své studijní obory 4. 10. 2014 DEN OTEVŘENÝCH DVĚŘÍ FIREM PRO VEŘEJNOST propojením akce s Dnem Zlínského kraje došlo k výraznému nárůstu návštěvníků

PŘIPRAVUJEME 21. 10. 2014 Exkurze výchovných poradců ZŠ do firem v Rožnově pod Radhoštěm 11. 11. 2014 Exkurze žáků 8. a 9. tříd ZŠ do firem v Rožnově pod Radhoštěm

DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Ivona Huňková Předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje predseda@khkzlin.cz