Schéma počítače a Moorův zákon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie počítacích strojů
Advertisements

Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
POČÍTAČ.
Od počátků až po současnost
Základní počítačové díly
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Základy informatiky.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Historie Počítacích strojů
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.3 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě NEUMANNOVO SCHÉMA Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Historie počítačů.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Nejsložitější integrovaný obvod
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Svět techniky a já Marie Luptáková.
Makroekonomické ukazatele
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
5.5 Způsoby a metody kreslení schémat, uspořádání schémat
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Tato prezentace byla vytvořena
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
Historie a vývoj počítačů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
16. Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesorů Jan Hrubý ME4B.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Historie počítačů.
Von Neumannovo schéma © M. P.
Historie výpočetní techniky
INFORMATIKA Historie pc.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
Historie výpočetní techniky
Tato prezentace byla vytvořena
Mikropočítač Soubor instrukcí
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Číslicová technika.
Historie ICT – elektronizace
Historie počítačů.
Vývoj a historie chemie
Transkript prezentace:

Schéma počítače a Moorův zákon

Von Neumanovo schéma Ve čtyřicátých letech  20. století vypracoval vědec John von Neumann novou koncepci počítače tzv. Neumannovo schéma. Počítač se podle něj skládá z několika základních funkčních částí. Neumann v počátcích prosadil dvojkovou soustavu.

Složení počítače podle von Neumanna se používá dodnes:

Moorův zákon Počet tranzistorů na čipu se zdvojnásobí každých 18 - 24 měsíců. Jde vlastně pouze o odhad a ten se překvapivě už tak dlouhou dobu naplňuje.

Ukázka mikroprocesorů: Gordon Moore Ukázka mikroprocesorů:

Zajímavost od HP Firma HP, přesněji její vývojová část HP Labs, má rozjetý zajímavý projekt, který má šanci porušit Moorův zákon. Mají totiž vymyšlenou metodu vytváření FPGA čipů s hustotou tranzistorů až osmkrát vyšší než nyní, přičemž zároveň může ještě dojít ke snížení jejich energetické náročnosti. FPGA čipy jsou v podstatě spousty programovatelných logických komponent a spojů, schopných se naučit dělat prakticky cokoli.