Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Josef Mahdal
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Měření na unipolárních tranzistorech a IO Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Josef Mahdal Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 FET TRANZISTORY A IO Polem řízené tranzistory spínají (omezují) protékající proud podle toho , jaké je napětí na řídící elektrodě. Mají tři elektrody: gate ,,G“- řídící elektroda, drain ,,D“- spínací elektroda a source ,,S“ - výstupní elektroda. Je to podobné jako u bipolárních tranzistorů: drain je zde jako kolektor, source jako emitor a gate jako báze. Zapojení obvodu, kterým je možné kontrolovat funkčnost a kvalitu neznámého FET tranzistoru, je velmi jednoduché a voltmetr ukáže funkčnost tranzistoru. Je-li na něm po zapnutí napětí 5 V, je tranzistor proražený. Pokud voltmetr neukáže napětí žádné (0 V) je tranzistor přerušen. Pokud voltmetr ukáže napětí mezi 2,5 až 4 V je tranzistor funkční. Pájedlo musí rychle zahřát místo spoje a udržet odpovídající teplotu v průběhu pájení. Nejčastěji se používá transformátorové pájedlo (trafopájka), ale i pájedla s odporovým tělískem (mikropájky).

4 Integrovaný obvod je mikroelektronický celek s pasívními a aktivními prvky, které tvoří určitý funkční obvod a je umístěný v jedné křemíkové destičce – čipu. Druhy integrovaných obvodů: analogové – zpracovávají signál spojitě se měnící; digitální – zpracovávaný signál má jen 2 logické úrovně 0 a 1. Měření na integrovaném obvodu nelze provádět jednoduše multimetrem jako u tranzistorů. Měření vstupních a výstupních hodnot lze provádět na podkladě technické dokumentace a schématu zapojení k přístroji, kde je obvod použitý. Integrované obvody s vysokým stupněm integrace se nazývají mikroprocesory.

5 MĚŘENÍ NA FET TRANZISTORECH

6 TRANZISTORY FET

7 Ukázky integrovaných obvodů

8 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google