Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Punské války Lukáš Kekrtů.
Advertisements

Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
PUNSKÉ VÁLKY.
Období římské republiky
Řím a Kartágo v boji o vládu nad Středomořím
Evropa za napoleonských válek
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
(264 – 146 př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Starověký Řím 6. ročník.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Starověký Řím.
Punské války III. Římská expanze
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Antický Řím Dějiny impéria.
Krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Druhá punská válka ( př. n. l.)
ZŠ a MŠ Ludgeřovice František Lipina
Bitva u Actia Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Starověký Řím.
Peloponéská válka.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Dějepis Římská republika 1.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Ovládnutí Itálie Římem
Punské války I. Petr Machala.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký řím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Punské války Petr Procházka
Starověký řím 6. ročník NG.
Vytvořil: Jakub Řezníček
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Boj o ovládnutí západního středomoří
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Peloponéská válka.
ŘECKO - PERSKÉ VÁLKY (5. stol. př. n. l.).
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Punské války TÉMATICKÝ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Punské války 264 př. n. l.–146 př. n. l. Michal Šulista 1.C.
POČÁTKY ŘÍMA.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Transkript prezentace:

Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma: -8. století: založení města (nadvláda Etrusků) -510: vyhnání posledního etruského krále – vznik republiky výbojné války – do -265 ovládnutí Itálie (bez severu a Sicílie) -3. st.: římská expanze narazila na rozpínavost Kartaginců (latinsky Punů)

Vývoj Kartága Kartágo původně vzniklo jako fénická obchodní osada v severní Africe (dnešní Tunisko) Římané nazývali Kartagince Puny rychle se stalo obchodní a námořní velmocí – ovládalo značnou část severní Afriky a ostrovů v západním Středomoří

1. punská válka (-264 až -241) na souši vítězí Římané, na moři úspěšnější Kartaginci Římané budují silné loďstvo – porážka kartaginské flotily -241 uzavřena mírová smlouva Řím získává Sicílii, Korsiku a Sardinii + vysokou válečnou náhradu

2. punská válka (-218 až -201) po prohrané válce se Kartágo orientuje na Hispánii velké bohatství díky místním stříbrným dolům přípravy na odvetu

2. punská válka (-218 až -201) v čele punského vojska stanul Hannibal překvapivý přechod s armádou a bojovými slony přes Alpy římská armáda je v několika bitvách téměř zničena – hrozí dobytí Říma

2. punská válka (-218 až -201) Římané budují nové vojsko – útočí na severní Afriku ohrožení Kartága – Hannibal se vrací z Itálie -202: rozhodující bitva u Zamy – Kartágo prohrává -201: velice tvrdé mírové podmínky – Kartágo ztrácí všechna mimoafrická území, vzdává se válečného loďstva, platí obrovskou válečnou náhradu (260 tun stříbra)

3. punská válka (-149 až -146) Řím se snaží Kartágo definitivně zničit – hledání záminky Kartágo v konfliktu s Numidií, která je římským spojencem – obvinění z porušení mírové smlouvy -149: útok Římanů na Kartágo (vojevůdce Scipio)

3. punská válka (-149 až -146) Kartágo je obklíčeno tříleté obléhání -146 je dobyto – město srovnáno se zemí, obyvatelstvo prodáno do otroctví

Důsledky punských válek Řím získává rozsáhlé provincie (mimoitalská území) – stává se největší středomořskou velmocí příliv obrovského bohatství je položen základ římského impéria