Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STUDENT BUSINESS FORUM 2011 Hradec Králové, Mgr. Tomáš Zdechovský WIFI Czech Republic J AK ZAČÍT PODNIKAT ? ÚSPĚŠNĚ.
Advertisements

Jak na to, aniž bychom se zničili
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
„EU peníze středním školám“
Time management.
ROVERING co nabízí a přináší
živiny z přírodních zdrojů
POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Povolání: umělecký malíř
Malé povzbuzení pro chvíle volna
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Každodenní péče o ženská prsa je důležitá pro zdraví mužů. K tomuto závěru došli vědci dlouhodobým výzkumem.
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Režim dne.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Jste unaveni z hromady práce, ve stresu, nemůžete se soustředit? Zkuste na chvíli vypnout, zapomenout na práci a vyrazte do přírody. Pročistíte si mysl.
Efektivní učení.
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Náročné životní situace
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
VY_32_INOVACE_PSYPS110460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PLNÝ DECH.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
OBEZITA.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE BIORYTMY
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Teorie motivace Adéla Furiková.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
“Přemýšlej...” Klikej, abys viděl obrázky... (Oceníš to...)
Tělesné sebepojetí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Time management.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Psychologie pro sportovní praxi
Klikej, abys viděl obrázky...
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Naučil jsem se....
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Transkript prezentace:

Jak udržovat vyrovnanou psychofyzickou kondici O tom, zda je něco jed nebo lék, mnohdy rozhoduje pouze dávka. Hippokrates Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Proč je psychofyzická kondice důležitá? Psychofyzická kondice je překvapivě snadný a příjemný prostředek, jak dosáhnut větší radosti ze života a mít více životní energie (kondice = energie). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Čím usnadňuje dobrá psychofyzická kondice každodenní život? Když jste v dobré kondici, cítíte se plni energie, což vás „nakopne“. Snadno pak přečkáte rušivé pracovní dny. Dobrá psychofyzická kondice zvyšuje odolnost vůči stresu. Budete si připadat „nad věcí“ (kondice zvyšuje vaši stresovou toleranci). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Jak lze využívat dostupnou psychofyzickou energii? Psychofyzickou výkonnost lze maximalizovat zvýšením kyslíku, pohybem při dodržování vhodné tepové frekvence a dodáním optimálního množství určitých esenciálních látek. K tomu však člověk potřebuje správné informace. Dobrým začátkem je denně 30minutový klus, zvýšený přísun ovoce a zeleniny a dvě lžíce olivového oleje. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Jak lze využívat dostupnou psychofyzickou energii? Co se týká duševní výkonnosti, lze ji zlepšit sebeovládáním - tedy snížením hladiny stresových hormonů adrenalinu a kortizonu pomocí speciálních dýchacích a mediačních technik. Dýchací a mediační techniky byly dříve známé v západní kultuře a tvořily přirozenou součást života. Dnes je východ v těchto technikách daleko před námi (vyšší přívod kyslíku zvyšuje výkonnost). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D. Musí se lidé, kteří chtějí být v dobré psychofyzické kondici, věnovat intenzivně sportu? Existuje rčení: „Sportem k trvalé invaliditě.“ Rčení je však přehnané, dobrou psychofyzickou kondici lze dlouhodobě udržovat aerobními aktivitami, tedy pohybem s dostatečným přísunem kyslíku, a příležitostným silovým tréninkem doma (i ve sportu platí, že méně někdy znamená více). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D. Jakou radu lze poskytnout lidem, kteří hledají způsob kompenzace práce? Zemědělec stráví 11 hodin fyzickou prací, proto žádnou kompenzaci nepotřebuje. Pohyb potřebují lidé se sedavým povoláním, kteří se stresují v kancelářích. Dvě základní rady se dají shrnout: za prvé, naše nohy by měly být každodenně 30 minut v pohybu, ale pomalu. Pravidelně se také věnujte vydechování s uvolňováním ramen (30 minutový pohyb každý den je nejlepší životní pojistkou). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Proč je právě pohyb alfou a omegou dobré psychofyzické kondice? Pohybovat se může každý. Kromě dobrých cvičebních bot k tomu nepotřebujeme žádné další pomůcky ani vybavení. Existují dobré důvody, proč se člověk rodí se dvěma nohami, nikoliv na kole. Myslete na svou dětskou duši, která si zapamatovala vaše radostné výskání z doby, když jste se v dětství pohybovali. Radost ze života a pohyb patří k sobě. Vaše duše to ví. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Jak přejít od slov k činům? Není na tom nic těžkého: stačí začít hned. Zujte si boty a proběhněte se 3 minuty. Buďte na sebe pyšní. Zítra běhejte 4 minuty a pozítří 5 minut. Až dospějete k 10 minutám, bude se vám chtít vyběhnout ven – v tuto chvíli máte vyhráno (jděte se prostě pohybovat a nijak o tom nepřemýšlejte). Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Motto psychofyzické kondice Každý den běhat bez kyslíkového dluhu a spoléhat se na optimální stravu a duševní trénink. Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

REVEW (R): Hodnocení: Jak hodnotíš svůj pokrok? OSCAR MODEL OUTCOME (O): Téma: Cíl. Jaký záměr aktuálně sleduješ? Jaký je tvůj cíl? SITUATON (S): Situace: Jaká je tvoje současná situace? Jaké překážky stojí na cestě k dosažení cíle? Co musíš udělat? CHOICES and CONSEQUENCES (C): Volby a důsledky: Jaký nejlepší nápad sám sobě doporučíš? Jaké další postupy bys mohl zvolit? Jaké jsou dopady každé volby, vyrovnané slabé stránky? (efekty nebo vztahy, náklady, praktiky, emoční faktory, čas a další faktory) Které postupy by přinesly nejlepší výsledky? ACTIONS (A): Akce a činnost: Jaké akce a činnosti bys mohl zvolit a realizovat? Co je první krok? REVEW (R): Hodnocení: Jak hodnotíš svůj pokrok? Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.

Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D. Zdroje informací Česká asociace koučů http://www.cako.cz/cs/ Asociace integrativních koučů http://www.asociacekoucu.com/ EMCC Czech Republic http://www.emccouncil.org/cz/cs/ ICF Czech Republic http://www.coachfederation.cz/ Mgr. Dagmar Svobodová, Ph.D.