Trávicí soustava člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Trávicí soustava
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Trávicí soustava.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava člověka

Popis trávicí soustavy ústní dutina slinná žláza jazyk hltan slinná žláza jícen játra žaludek žlučník slinivka břišní dvanácterník tenké střevo tlusté střevo konečník slepé střevo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg (21. 9. 2010)

Funkce jednotlivých částí trávicí soustavy Dutina ústní Potrava se rozmělňuje a promíchává se slinami (trávení škrobů). Z potravy za pomoci zubů, svalnatého jazyka a slin vznikají sousta. Polykání - vrozený reflex. Sousto je posouváno do hltanu a jícnu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1014.png (21. 9. 2010)

Chrup dospělého člověka řezáky špičák stoličky třenové zuby http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Gray1003.png (21.9. 2010)

Trávicí soustava – shrnutí Dutina ústní – mechanické zpracování potravy, promíchní se slinami – začátek trávení cukrů). Polykání – vrozený reflex. Hltan a jícen – posouvání sousta, peristaltika. Žaludek – mechanické zpracování potravy, začátek trávení bílovin, kyselé prostředí – kyselina chlorovodíková). Žlučník – produkce žluči (trávení tuků). Slinivka břišní – produkce insulinu (zpracování cukrů). Nedostatečná produkce insulinu – cukrovka

Dvanácterník – vývody pro enzymy ze slinivky břišní a žlučníku – další trávení živin. Tenké střevo – další trávení živin, střevní klky, peristaltika. Tlusté střevo – bez klků, vstřebávání vody, solí, vitamínů,. léků aj., vytváří se zde stolice. Konečník – hromadění stolice. Játra – podílí se na zpracování bílkovin, cukrů (glykogen), vytváří cholesterol potřebný pro výrobu hormonů, zneškodnění odpadních látek (léky a alkohol) a mikrobů