Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Soustava trávicí - část 2.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Trávicí soustava
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Karolína Citterbardová ročníková práce 8.třída 2011/2012
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Trávicí soustava – souhrnné opakování 2. (stavba) VY_52_INOVACE_36 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Trávicí soustava.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Trávící soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Trávící soustava

Trávící soustava Přijímá a zpracovává potravu. Vstřebává živiny do krve. Vylučuje nestrávené a nestravitelné zbytky-stolice. U člověka je trávicí soustava dlouhá téměř 8 metrů a ve svém průběhu se člení, kroutí a různě rozšiřuje. K trávící soustavě patří i správná a pravidelná péče o zuby.

Trávící soustava Stavba 1.dutina ústní- rozmělnění a smíchání potravy se slinami 2.hltan 3.jícen 4.žaludek-trávení pomocí žaludečních šťáv -mechanické trávení- žaludeční stahy 5.tenké střevo-3-6m dlouhé -vstřebávání živin do krve -ústí sem trávící šťávy z jater a slinivky břišní -dokončení trávení potravy } polykání a posouvání potravy do žaludku

Trávící soustava Žaludek

Trávící soustava 6.tlusté střevo-zahušťování nestrávených zbytků -vstřebávání vody - je zde slepé střevo-slepý výběžek tlustého střeva, může se zanítit 7.konečník-svěrač -odchází stolice

Trávící soustava Tenké střevo

Trávící soustava Tlusté střevo

Trávící soustava Žlázy trávící soustavy 1.Játra -váží asi 1,5 kg -jejich teplota je40-41°C -mají funkci očistnou -rozpadají se zde červené krvinky -tvoří se zde žluč-až jeden litr denně-pomáhá trávení tuků

Trávící soustava Játra člověka

Trávící soustava 2.Slinivka břišní -váží 60-90 g -pro život nezbytná -reguluje hladinu cukru v krvi -produkuje hormon inzulín-je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Nedostatek i nadbytek inzulínu může způsobit vážný zdravotní stav i smrt pacienta.

Trávící soustava Slinivka břišní

Trávící soustava Zajímavosti o trávící soustavě Průměrný člověk sní během života 50 tun potravy a vypije více než 40 000 litrů tekutin. Bez jídla můžete žít 2-3 týdny! Bez vody můžete bohužel zemřít během 2 nebo 3 dnů. Kyselina ve vašem žaludku by dokázala rozpustit žiletku. Nejdelší vnitřní orgán je tenké střevo. Je čtyřikrát delší, než je vaše výška.

Trávící soustava video

Trávící soustava Otázky: 1.Jakou funkci má trávící soustava? 2.Z čeho se skládá? 3.Jaké jsou žlázy trávící soustavy? 4.Co o nich víš? Otázka pro bystré hlavičky: Poznáš, co je na obrázku?

Trávící soustava Žaludek

Trávící soustava Zápis: Přijímá a zpracovává potravu. Vstřebává živiny do krve. Vylučuje nestrávené a nestravitelné zbytky-stolice. Stavba 1.dutina ústní- rozmělnění a smíchání potravy se slinami 2.hltan 3.jícen 4.žaludek-trávení pomocí žaludečních šťáv -mechanické trávení- žaludeční stahy 5.tenké střevo-3-6m dlouhé -vstřebávání živin do krve -ústí sem trávící šťávy z jater a slinivky břišní -dokončení trávení potravy }posouvání potravy

Trávící soustava 6.tlusté střevo-zahušťování nestrávených zbytků -vstřebávání vody - je zde slepé střevo-slepý výběžek tlustého střeva, může se zanítit 7.konečník-svěrač -odchází stolice Žlázy trávící soustavy 1.Játra -váží asi 1,5 kg -jejich teplota je40-41°C -mají funkci očistnou -rozpadají se zde červené krvinky -tvoří se zde žluč-až jeden litr denně-pomáhá trávení tuků

Trávící soustava 2.Slinivka břišní -váží 60-90 g -pro život nezbytná -reguluje hladinu cukru v krvi -produkuje hormon inzulín-je pro lidský život nepostradatelný, protože napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Nedostatek i nadbytek inzulínu může způsobit vážný zdravotní stav i smrt pacienta.

Trávící soustava Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov%C4%9Bka http://maturita.cz/biologie/travici_shttp://maturita.cz/biologie/travici_soustava_cloveka.htmoustava_cloveka.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A1vic%C3%AD_soustava_%C4%8Dlov%C4%9Bka#J.C3.A1tra http://www.gsospg.cz:5050/bio/Sources/Textbook_Textbook.php?intSectionId=52200

Trávící soustava http://cs.wikipedia.org/wiki/Slinivka_b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD http://slinivkabrisni.cz/ http://www.zabava.4fan.cz/2010/01/15/zajimavosti-o-lidskem-tele/ Přírodověda 5-učebnice pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět, Nová škola Vše platné k 29.5.2012

Trávící soustava Konec