SULFIDY Ec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mineralogický systém.
Advertisements

Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
RISK Minerály.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SULFIDY Mgr. Helena Tlapáková.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
DUSIČNANY, SÍRANY, FOSFOREČNANY
Mineralogický systém Dusičnany
Škola:. Základní škola Kladruby
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
nejdůležitější minerály
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Mineralogický systém Prvky
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Minerály Sulfidy.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
 Sulfidy jsou dvouprvkové sloučeniny síry s jiným prvkem, nejčastěji kovem (nebo polokovem).  Atom síry má v sulfidech vždy oxidační číslo  -II MS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Sulfidy Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
ZLATO Přírodní zlato je jen málokdy ryzí, většinou obsahuje příměs Ag (1 – 15 %) a jiných prvků. Odrůdy zlata s 20 – 50 % stříbra jsou označovány.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Síra.
Sulfidy.
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém III. Sulfidy
Třídění podle chemického složení
MINERÁLY SULFIDY.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Mineralogický systém Dusičnany
Transkript prezentace:

SULFIDY Ec

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Jsou to bezkyslíkaté sloučeniny síry s kovy Vznikají srážením z horkých roztoků nebo v posledních fázích tuhnutí magmatu Mají většinou kovový lesk Pokud na ně působí činitelé zvětrávání, poměrně snadno se mění na oxidy a sírany

GALENIT (PbS) Soustava krychlová Kovový vzhled Modrošedá barva Šedočerný vryp Těží se jako olovnatá ruda Využití: desky akumulátorů, lehce tavitelné slitiny, desky na ochranu proti rentgenovému a radioaktivnímu záření Naleziště: Příbram, Stříbro, Oloví (Krušné hory)..

GALENIT

SFALERIT (ZnS) Soustava krychlová Hnědá nebo černá barva Zinková ruda Výskyt: Příbram, Stříbro, Kutná hora

SFALERIT

PYRIT (FeS2) Má kovový vzhled Mosazně žlutá barva Vryp černošedý Soustava krychlová Výskyt: v rudných žilách,vyvřelinách i sedimentech Pyrit v hnědém uhlí způsobuje při spalování únik SO2 Používal se k výrobě kyseliny sírové Výskyt: Plzeňsko, Pardubicko

PYRIT

ANTIMONIT (Sb2S3) Soustava kosočtverečná Olověně šedý až černý Vryp šedý až černý Ruda antimonu Využití: výroba liteřin, zápalek, v pyrotechnice, v lékařství a v keramice Naleziště:Příbram, Čína, Japonsko, Bolívie

ANTIMONIT KRYSTALOVÁ DRÚZA

CHALKOPYRIT (CuFeS2) Soustava čtverečná Barva masově žlutá nebo modrofialová Měděná ruda – těží se pokud obsahuje alespoň 2,5% mědi Výskyt: Příbram, Zlaté Hory, USA, Chile, Kavkaz, Španělsko, Anglie, SRN

CHALKOPYRIT

RUMĚLKA (CINABARIT HgS) SOUSTAVA ŠESTEREČNÁ

PYRIT ANTIMONIT RUMĚLKA GALENIT CHALKOPYRIT