Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – 18.10.2007, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Práva a povinnosti studentů. 2 Co je upravuje Zákon o vysokých školách §§ 62 a 63 Studijní program a studijní plán oboru Vnitřní předpisy univerzity a.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
VÝVOJ POLITIKY ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ
Zpráva o činnosti SK RVŠ 17. zasedání předsednictva RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Využívání výsledků programu Leonardo da Vinci v České republice 5. – KVALITA V PROJEKTECH MOBILITY LEONARDO DA VINCI metodika.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Studentská PARDUBICE
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, a.s., OSTRAVA PREZENTACE K DS LABEL SEMINÁŘ RADY VŠ
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Jednotný dokument místo dvou novel. Proč novelizace obou dosavadních řádů ? Věcné důvody - dosažení evropských standardů při evidenci studia uznávání.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Setkání zaměstnanců Pedagogické záležitosti So ň a Vávrová, Libor Marek.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Aplikace studijních předpisů a proces zajišťování studijní agendy
Institucionální akreditace
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Transkript prezentace:

Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha

Historie a geneze kreditového systému Socrates/Erasmus – Evropský systém převodu kreditů (ECTS) Socrates/Erasmus – Evropský systém převodu kreditů (ECTS) Boloňská deklarace (1999) – kreditový systém (ještě ne explicitně ECTS) konstitutivním prvkem evropského prostoru vysokého školství (EHEA) Boloňská deklarace (1999) – kreditový systém (ještě ne explicitně ECTS) konstitutivním prvkem evropského prostoru vysokého školství (EHEA) Pražské komuniké (2001) – nutnost kompatibility mezi ECTS a kred. sys. EHEA Pražské komuniké (2001) – nutnost kompatibility mezi ECTS a kred. sys. EHEA Berlínské komuniké (2003) – kreditový systém EHEA = ECTS Berlínské komuniké (2003) – kreditový systém EHEA = ECTS

ECTS v Evropském prostoru VŠ vzdělávání Bergenské komuniké (2005) – vazba ECTS na rámec pro VŠ kvalifikace a standardy hodnocení kvality (zejm. požadavek férového hodnocení) Bergenské komuniké (2005) – vazba ECTS na rámec pro VŠ kvalifikace a standardy hodnocení kvality (zejm. požadavek férového hodnocení) Trends V – 34 států/75 % VŠ institucí užívá ECTS jako nástroj transferu kreditů, 24 států/66 % institucí také jako (vnitřní) nástroj akumulace kreditů Trends V – 34 států/75 % VŠ institucí užívá ECTS jako nástroj transferu kreditů, 24 států/66 % institucí také jako (vnitřní) nástroj akumulace kreditů - zavedení ECTS nevedlo k posílení student-oriented systému výuky - zavedení ECTS nevedlo k posílení student-oriented systému výuky

Další evropské vazby ECTS Paralelně vzniká kreditový systém pro další vzdělávání (ECVET) Paralelně vzniká kreditový systém pro další vzdělávání (ECVET) Výbor Lisabonské úmluvy navrhuje zohledňovat v kreditovém systému také výstupní kompetence (learning outcomes Výbor Lisabonské úmluvy navrhuje zohledňovat v kreditovém systému také výstupní kompetence (learning outcomes

Pozice kreditového systém v České republice Pojem kreditů definován zákonem (od r. 2001) - § 49 odst. 1 ZVŠ Pojem kreditů definován zákonem (od r. 2001) - § 49 odst. 1 ZVŠ Kvantitativní vyjádření určité části studia Kvantitativní vyjádření určité části studia Různá praxe na vysokých školách (i v rámci jednotlivých škol) Různá praxe na vysokých školách (i v rámci jednotlivých škol) Kreditový systém se uplatňuje převážně v bak. a mag. programech, v doktorských minoritně Kreditový systém se uplatňuje převážně v bak. a mag. programech, v doktorských minoritně 50 % VŠ akumulace i transfer, 36 % jen transfer 50 % VŠ akumulace i transfer, 36 % jen transfer 66 % VVŠ se v letech 2006 – 7 účastnilo RP pro získání „ECTS label“ 66 % VVŠ se v letech 2006 – 7 účastnilo RP pro získání „ECTS label“

Praxe na vysokých školách Obvyklá je již reflexe exitence kreditového systému vnitřním předpisem (studijním a zkušebním řádem) Obvyklá je již reflexe exitence kreditového systému vnitřním předpisem (studijním a zkušebním řádem) Časté odkazy na „zásady“ resp. „metodiku“ ECTS (zpracovanou pro program Socrates/Erasmus) Časté odkazy na „zásady“ resp. „metodiku“ ECTS (zpracovanou pro program Socrates/Erasmus) Skutečně přebírají VŠ všechna tam stanovená pravidla? Skutečně přebírají VŠ všechna tam stanovená pravidla? Prakticky chybí konkretizace podoby ECTS v podobě závazného dokumentu instituce (směrnice či schválená koncepce) Prakticky chybí konkretizace podoby ECTS v podobě závazného dokumentu instituce (směrnice či schválená koncepce) Některé vysoké školy explicitně upravují studijním řádem hodnotící škálu dle ECTS Některé vysoké školy explicitně upravují studijním řádem hodnotící škálu dle ECTS

Klíčové otázky Lze skutečně pro vnitřní potřebu VŠ zcela převzít metodiku ECTS vzniklou pro podporu mobility? Lze skutečně pro vnitřní potřebu VŠ zcela převzít metodiku ECTS vzniklou pro podporu mobility? Lze opravdu důsledně používat klasifikační škálu dle ECTS a má to smysl? Lze opravdu důsledně používat klasifikační škálu dle ECTS a má to smysl? Měla by být metodika kreditového systému ve státě jednotná? Měla by být metodika kreditového systému ve státě jednotná? Které „studijní aktivity“ zohledňovat (co všechno je studijní aktivita) a jak vzít v úvahu „výstupní kompetence“? Které „studijní aktivity“ zohledňovat (co všechno je studijní aktivita) a jak vzít v úvahu „výstupní kompetence“? Jak zajistit standardizaci zkoušení/hodnocení studentů? Jak zajistit standardizaci zkoušení/hodnocení studentů?