Judo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

CLIL Content and Language Integrated Learning
Stručný návod na prodej florbalových hokejek UNIHOC
MALUJEME ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ
SKAUTSKÝ KROJ Skautský kroj je jedním z mnoha symbolů skautingu. Patří však mezi ty nejdůležitější a má mnoho součástí. Jak má kroj správně vypadat Vám.
Základy sportovního tréninku mládeže
Požadavky k získání známky
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
TANEC Co to vlastně tanec je?
Bílé plemeno Člověk se mění
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Šíření infekcí.
Tělesná výchova. Obsah Tělocvična Fitko Sportovní kurz Lyžařský kurz Sportovní den Gymnastické závody Ostatní soutěže.
JO-JO Veronika Hadačová, Libuše Hrušková,
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Panda velká Červený výstražný trojúhelník a v něm černobílý medvěd. Označují se jim druhy, kterým v přírodě hrozí vyhubení.
LYŽOVÁNÍ.
Informace o posunu věkové hranice pro hru tělem v žákovských kategoriích Od roku 2005 platí směrnice ČSLH omezující hru tělem pro kategorii žáků 5. tříd.
Technická, taktická a psychologická příprava
Basketbal Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním.
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Prezentace pro ESPG Daniela Černá
VODA.
Encaustika pro začátečníky
KREVETY.
Čínská kultura.
Nova uniforma. Je pravda, ze se meni uniforma? Udelali jsem male zmeny, abyste meli vice moznosti vyberu: Muzete nosit bile triko s limeckem (s golierikom)
Judo Judo je styl japonského bojového umění a velmi rozšířený úponový sport. Judo, celý název Kodokan Judo, vzniklo z několika škol džiu-džitsu které vyučovaly.
Tato prezentace byla vytvořena
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
CAPOEIRA Prezentace Brazilského bojového umění, které mísí prvky tance a kopů a akrobacie…
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
ÚPOLY OSP Kombinovaná forma studia Vyučující: PhDr. Radim Pavelka, Ph.D. Typ předmětu: povinný Ročník: 3.bc Způsob zakončení: Z + ZK Rozsah konzultací.
Řízení sportovního tréninku
Západočeská univerzita v Plzni
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Třeba se tak narodila… Ale třeba to jen umí s počítačem… ANEB UMĚNÍ JEDNODUCHÉ FOTOGRAFICKÉ RETUŠE.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
 kolektivní halový sport, který se hraje na hřišti o rozměrech 40x20 metrů a lehkým dutým míčkem z plastu. V jednu chvíli je z každého.
TEST Společenské chování
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
MATEMATIKA LOGICKÉ ÚLOHY ODKAZY VYUŽITELNÉ V MATEMATICE.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Oddíl juda pořádá nábor
Tolerance k národnostním menšinám
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Moje HOBBY.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Parkour.
Odbíjená – základní pravidla
BALONKY OSLAVY A HRY.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
POKUS S PŘELÉVÁNÍM VODY DO RŮZNÝCH NÁDOB
Transkript prezentace:

Judo

Historie Juda Judo je sport, který zaujal tisíce lidí na celém světě. Přináší uspokojení nejen těm, kteří ho provozují, ale i divákům. Judo je sportem, kde najde uplatnění mládež, ale i lidé v pokročilém věku, a to bez ohledu na tělesnou výšku a váhu. Judo je japonského původu, jeho zakladatelem je profesor Jigoro Kano (1859-1938), který jej vytvořil z vybraných chvatů starého bojového umění Jiu-Jitsu. Po letech pečlivého studia, hloubavých úvahách, založil vlastní školu, kterou nazval KODOKAN-JUDO.

5.KYU-žlutý pásek a co potřebujete na zkoušky Nage Waza: De Aši Harai, Hiza Guruma, O Soto Gari, Sasae Curi Komi Aši, O Goši, Uki Goši, Seoi Nage Katame Waza: Hon Kesa Gatame, Kuzure Kesa Gatame, Kata Gatame, Jokošiho Gatame, Tatešiho Gatame, Kamišiho gatame, Kata Žuži Žime, Ude Hišigi Žuži Gatame Základní znalosti Rei (pozdrav), Šizei (postoj, střeh, držení těla), Kumi Kata (úchop), Šintai (pohyb po zápasišti), Ukemi (pády): 1. Tači Uširo Ukemi (pád vzad z postoje), 2. Tači Joko Ukemi (pád na bok z postoje), 3. Tači Mae Ukemi (pád vpřed z postoje), Teorie: Základy pravidel juda, historie a etika juda, Doba přípravy: 8 měsíců.

Škrcení Škrcení se v judu používá k tomu, abychom donutili protivníka vzdát se. Nebojte se, opravdu se v judu nedějí takové věci jako že by byl protivník úplně uškrcen. Zvláště pokud se jedná o amatérské zápasy, vetšina zápasníků se vzdá chvíli po nasazení držení. U vysokých soutěží už sice ne, ale tam ke škrcení tak často nedochází. Jak tedy správně škrtit protivníka? - protivníka je nejdříve nutné znehybnit, aby nemohl z nasazeného škrcení utéci. K tomu jsou vhodné některá držení - při škrcení je nutné vyvinout co nejsilnější tlak na krk soupeře a to pokud možno na co nejmenší plochu - účelem škrcení není protivníka udusit ale přinutit je vzdát se, proto jakmile se protivník vzdává ihned škrcení ukončete

Jak správně natrénovat škrcení? - není to tak obtížné, pro začátek není nutné partnera v tréninku skutečně škrtit, stačí když mu nasazujete různá škrcení a střídáte se s ním - když už si trochu věříte můžete zkusit na partnerovi skutečné škrcení, není nutné jej však dusit dokud se nevzdá, stačí nasadit plné škrcení a soupeř hned naznačí vzdání se. - základní škrcení v judu (hadaka jime) vychází ze známé kravaty. Zkuste nejprve donutit soupeře vzdát se dusením v kravatě. Až se vám to bude dařit zkuste dát jednu ruku za soupeřův krk zezadu a chytnout jí škrtící ruku. Potom tlačte rukama proti sobě a škrtící efekt se zvětší. Toto škrcení je zde vyobrazeno na několika obrázcích, je jednoduché, účinné  a snadno nacvičitelné.

Technické stupně Spolu s novým stylem zavedl pan Kanó i systém technických stupňů, který později využili i další školy. Technické stupně se dělí na žákovské kjú (級, někdy pomocí angl. přepisu kyu) a mistrovské dany (段, dan). Stupně se odlišují podle barvy pásku (obi). Kodokan rozlišuje pět žákovských stupňů (5.-1. kjú), které nosí bílé obi, a deset mistrovských stupňů (1.-10. dan), které pro 1. až 5. dan nosí černé obi, 6. až 8. dan mohou nosit červené obi s bílým pruhem a 9. a 10. dan mohou nosit čistě červené obi. Danové stupně nosí běžně černé obi a červeno-bílé a červené nosí pouze na slavnostní příležitosti. V Evropě se ve sportovním judu používá více žákovských stupnů (1.-6. kjú), které jsou navíc více barevně rozlišeny (viz tabulka níže). Značení i počet stupňů se liší podle jednotlivých zemí. U dětí se navíc používá i různé barvení konců a proužků

Principy juda )