Tvorba webových sídel jako inženýrský úkol Ing. Martin Molhanec, CSc České vysoké učení technické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovace výuky CAD na naší škole
Advertisements

INTERNET A WORL WIDE WEB JAKO SOUČÁST INFORMAČNÍHO SYSTÉMU ZÁKLADNÍ ŠKOLY Petr Vitásek, 2004 Diplomová práce.
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Stručný úvod do UML.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
MDA DAY Modelování, MDA a UML Martin Molhanec.
Microsoft Silverlight
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
UML – několik kritických poznámek
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Tvorba webových aplikací
Informační systémy podnikové systémy CRM
ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická Diplomová práce Informační systém házenkářského turnaje Petr Plodík.
X13PMT 4. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Analýza informačního systému
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
ONTOLOGIE a KONCEPTUÁLNÍ MODELOVÁNÍ (stručný úvod)
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Jak se stát dobrým právníkem?
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - síťová vrstva I. Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
METODOLOGIE ORIENTOVANÉ NA TVORBU WEBOVÝCH SÍDEL Ing. Martin Molhanec, CSc.
OBJEKTOVÉ METODOLOGIE – JEJICH UŽITÍ A VÝKLAD Ing. Martin Molhanec, CSc.
R VY a Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Prezentace studijních oborů 2013.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
STEP/EXPRESS - Objektově orientovaný ISO standard pro výměnu výrobních dat a ještě o kousek víc! Ing. Martin Molhanec, CSc.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
X36SSP Dokumentace a prezentace Ing. Martin Molhanec, CSc. ČVUT – FEL, K13113.
METODOLOGIE ORIENTOVANÉ NA TVORBU WEBOVÝCH SÍDEL 13DFA Ing. Martin Molhanec, CSc. 11. přednáška.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
METODOLOGIE ORIENTOVANÉ NA TVORBU WEBOVÝCH SÍDEL Ing. Martin Molhanec, CSc.
11/2011Přednáška č. 31 Řízení sestaveného modelu Obsah předmětu: Počítačová podpora řízení Předmět : Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor : E ZS, 2011,
Metodologie OOHDM, jazyk Lua a tvorba webových aplikací
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Databázové modelování
Pilotní projekt DeepSee. O Prezentaci O nás a o IS-MLINE Datový sklad Co dál? DeepSee Pilot Ukázky Shrnutí projektu.
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Object-Oriented Hypermedia Design Model Ing. Martin Molhanec, CSc. České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Katedra elektrotechnologie Česká.
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Infrastruktura pro dotazování nad sémantickými daty Jiří Dokulil, Jakub Yaghob, Filip Zavoral Katedra softwarového inženýrství, MFF UK Praha
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Tvorba aplikace pro evidenci rybářských úlovků, využívající službu WWW Vedoucí diplomové práce : Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D. Název diplomové práce:
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
Tvorba internetových stránek David Šmehlík, FlareWare.cz Předpoklady -dobrý nápad, předem musíte vědět, o čem chcete vytvořit stránku -dostatek podkladů.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_033.ICT.34 Tvorba webových stránek – MS Visual Studio.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Jištění kvality technologických procesů
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Autor práce: Michaela Janová
Tradiční metody vývoje softwaru
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Tvorba webových sídel jako inženýrský úkol Ing. Martin Molhanec, CSc České vysoké učení technické

Ú v o d  Důvod vzniku tohoto příspěvku –Praktická zkušenost  Návrh webového sídla si žádá svoji metodiku podobně jako návrh informačních systémů nebo jiný inženýrsko-technický úkol  Webové sídlo až na výjimky není umělecký artefact, ale informační systém - technický produkt

Příliš mnoho umělců  V současné době převládá často důraz na grafický vzhled, ale informační (přehlednost a navigace) obsah je mnohdy velice nevyhovující a to i u renomovaných firem

Bludiště kolem nás  Typickým znakem je nedostatečná navigace  Uživatel musí projít množstvím pro něj nezajímavých stránek, než se dostane na tu kterou hledá  Je obtížné rozpoznat kudy se dát ke svému cíli

Já dělám to a ty zas ono  Mezera mezi tvůrci a zákazníky  Zákazník je laik a neví o webové technologii příliš mnoho, předpokládá, že mu tvůrce poradí se strukturou sídla  Tvůrce, se soustřeďuje pouze na technickou problematiku (HTML, grafika) a myslí si, že mu zákazník dodá podklady a řekne jaká je struktura webového sídla

Metodologie  Vznikla z nutnosti  Nebyl čas na studium pramenů  Vychází ze zkušeností metodologií IS  Byla prakticky s úspěchem použita (nicméně se nejednalo i nikterak rozsáhlý projekt)

Představení u zákazníka  Osnova jednání  Zásady součinnosti  Co je cílem metodiky  Předběžná analýza  Analýza požadavků  Matice afinity  Typologie stránek  Vzhled stránek  Struktura webového sídla

Karty požadavků  Požadavek –Stanovení prezentovaných objektů (výrobek, služba, atp.)  Data –Jaké údaje nás o daném objektu zajímají  Time –Jak často se daný objekt bude aktualizovat  Funkcionalita –Navigace daného objektu (například UPLINK)

Struktura webového sídla  Je sestrojena na základě vyplněných karet  Vzájemné vztahy jsou určeny navigací (funkcinalita)  Dá se vyjádřit –Strukturogramem (1, 2.1, 2.2, 3, …) –Diagramem struktury webového sídla (například FrontPage)

Vzhled webových stránek  Typologie – jaké existují různé elementy, které je možné na webových stránkách umístit  Vlastní navrh s využitím výše uvedených elementů a vyplněných karet

Komunikace se zákazníkem  Formuláře pro zákazníka, aby věděl jaké informace má dodat a kam patří  Odpovídající šablony stránek, zejména těch které se opakují (například: výrobek, řada výrobků, služby, atp.)  Lze oddělit práci návrháře a toho, kdo do šablon umisťuje informace (šlo by částečně zautomatizovat)

Návrh webových sídel ve světě  Je podroben teoretickým studiím (od poloviny 90 let)  Navazuje na klasické techniky softwarového inženýrství (ERM, OOA)  Zejména navazuje na techniky vytváření multimediálních aplikací! (počátek 90 let)

Některé současné techniky  HDM – Hypermedia Design Model  OOHDM – Object Oriented based design method with hypermedia domain specific extensions  RMM – A methodology for the structure design of hypermedia systems  ERMIA – High level design method based on E-R modelling  Thuring Framework – A design based methodology based on cognitive issues

Dobrý vstupní bod  Kurs: Website Design and Management obsahuje cenné anotace a další odkazy  Stránky anotací k dalším IS kursům (WEB, Hypermedia)

RMM – Relationship Management Methodology  1995 – Isakowitz, Stohr, Balasubramanian  Je použitelná i na hypermedia  Využívá ERM  Stanovuje 7 kroků vývoje aplikace  Definuje vlastní diagramy pro popis problému  Existuje pro ní CASE nástroj

RMDM – Relational Management Data Model  Domain Primitives –Entity, Atributy, Vztahy –Slice (pizza slice)  Access primitives (navigace) –Links (jen mezi slices) –Indexy, guided tour, groupings (menu)

RMDM – Relational Management data Model

7 kroků RMM 1. E-R design 2. Slice design 3. Navigational design 4. Conversion protocol design 5. User-interface design 6. Run-time behaviour design 7. Construction and testing

Z á v ě r  V současné době je bohužel v praxi upřednostňována grafická stránka věci  V českých zdrojích jsou prozatím diskutovány pouze technické aspekty  Ve světě existují dostupné zdroje k této problematice  Je nezbytné si uvědomit, že pro správný návrh webového sídla je metodika nezbytně nutná, podobně jako u jiného inženýrsko technického díla.

Ing. Martin Molhanec, CSc. Molhasoft ČVUT-FEL, K313 Technická PRAHA 6 Tel.: (2)