Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Dělicí (separační) a čisticí metody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek ze směsí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Směsi Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Směsi, dělení složek směsí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Metody oddělování složek směsí
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 06.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí 2
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Směsi.
Oddělování složek směsí
Klasifikace látek Vladislava Zubrová.
Zdravotnický asistent, první ročník Směsi Disperzní soustavy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Směsi,
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
2.1 Většina látek jsou směsi
SMĚSI HRA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Uváděj písmenem typ směsi
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102

Směsi Jsou látky obsahující minimálně dvě složky, které je možné od sebe oddělit fyzikálně chemickými metodami. Smíšením se nemění chemická podstata látek Látky ve směsi nejsou chemicky vázané a jejich poměry lze měnit.

Směsi Homogenní Heterogenní -má ve všech svých částech stejné vlastnosti (nebo se vlastnosti plynule mění) VZDUCH SKLO SOLÍ Heterogenní - se skládá ze dvou, případně více homogenních fází Fáze – homogenní část soustavy,oddělená rozhraním (na rozhraní se mění vlastnosti skokem) ŽULA VODA + KŘÍDA roztok

Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Disperzní soustavy Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Disperzní soustavy Homogenní směs Heterogenní směs (koloidy) 10-9m 10-7m Menší částice Větší částice Jemně disperzní soustavy - nepravé neboli koloidní - neusazují se - vaječný bílek Hrubě disperzní soustavy aerosoly (mlha,kouř,dým) emulze (mléko) suspenze [Ca(OH)2 + H2O] pěny (šlehačka)

Roztoky Homogenní směs dvou nebo více látek Skládá se z rozpouštědla a rozpuštěných látek Dělení roztoků - pevné (slitiny kovů) - kapalné (rozp. Sůl ve vodě) - plynné (vzduch)

Oddělování složek směsí Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit na základě rozdílných fyzikálních vlastností (hustota, teplota tání a varu, rozpustnost, magnetické vlastnosti aj.)

Oddělování složek směsí 1) Usazování (sedimentace) - odděluje nerozpuštěné složky směsi s rozdílnou hustotou (např. olej a voda, štěrk a voda) urychlení usazování – Př.- sedimentace krve, ždímání prádla Odstřeďováním (centrifugace)

Oddělování složek směsí 2) Filtrace - oddělování pevných nerozpuštěných složek od kapalných nebo plynných látek pomocí filtru Filtry – papírový, molitan, štěrk, písek, látky … Filtrát – látky, které projdou filtrem

Oddělování složek směsí 3) Krystalizace - využívá schopnost některých látek vylučovat se z roztoků v podobě krystalů „krystalovat“ Rychlá – rychlé odpaření tekutiny = vznik mnoha malých krystalů Pomalá – postupným odpařováním = vznik méně velkých krystalů

Oddělování složek směsí 4) Destilace - oddělování složek směsi na základě rozdílné teplotu varu ( voda a líh, ropa) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_chem_distillation.PNG

Oddělování složek směsí 5) Extrakce (vyluhování) – směs se smísí s rozpouštědlem – daná látka se v něm rozpustí, oddělí filtrací a nakonec odpaří rozpouštědlo = získáme požadovanou látku Př. – překapávaná káva, čaj (bez odpařování)

Oddělování složek směsí 6) Sublimace – využití vlastnosti sublimovat (jod, naftalen) 7) Rektifikace – opakovaná destilace (u látek s blízkou teplotou varu) 8) Chromatografie – rozdílná rychlost unášení látky rozpouštědlem

Úkol K jednotlivým směsím přiřaďte způsom dělení! Kuchyňská sůl a voda Metanol a etanol Popel ve vzduchu (dým) Naftalén s cukrem Zlato se štěrkem Krystalizace Destilace Filtrace Sublimace Usazováním (rýžování)

Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN 80-7182-055-5 Beneš, P.; Pumpr, V.; Banýr, J. Základy chemie 1. díl. Praha: Fortuna, 1993, ISBN 80-7168-043-5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_chem_distillation.PNG