Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102
Směsi Jsou látky obsahující minimálně dvě složky, které je možné od sebe oddělit fyzikálně chemickými metodami. Smíšením se nemění chemická podstata látek Látky ve směsi nejsou chemicky vázané a jejich poměry lze měnit.
Směsi Homogenní Heterogenní -má ve všech svých částech stejné vlastnosti (nebo se vlastnosti plynule mění) VZDUCH SKLO SOLÍ Heterogenní - se skládá ze dvou, případně více homogenních fází Fáze – homogenní část soustavy,oddělená rozhraním (na rozhraní se mění vlastnosti skokem) ŽULA VODA + KŘÍDA roztok
Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Disperzní soustavy Velikost částic se pohybuje na rozhranní heterogenní a homogenní směsí Disperzní soustavy Homogenní směs Heterogenní směs (koloidy) 10-9m 10-7m Menší částice Větší částice Jemně disperzní soustavy - nepravé neboli koloidní - neusazují se - vaječný bílek Hrubě disperzní soustavy aerosoly (mlha,kouř,dým) emulze (mléko) suspenze [Ca(OH)2 + H2O] pěny (šlehačka)
Roztoky Homogenní směs dvou nebo více látek Skládá se z rozpouštědla a rozpuštěných látek Dělení roztoků - pevné (slitiny kovů) - kapalné (rozp. Sůl ve vodě) - plynné (vzduch)
Oddělování složek směsí Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit na základě rozdílných fyzikálních vlastností (hustota, teplota tání a varu, rozpustnost, magnetické vlastnosti aj.)
Oddělování složek směsí 1) Usazování (sedimentace) - odděluje nerozpuštěné složky směsi s rozdílnou hustotou (např. olej a voda, štěrk a voda) urychlení usazování – Př.- sedimentace krve, ždímání prádla Odstřeďováním (centrifugace)
Oddělování složek směsí 2) Filtrace - oddělování pevných nerozpuštěných složek od kapalných nebo plynných látek pomocí filtru Filtry – papírový, molitan, štěrk, písek, látky … Filtrát – látky, které projdou filtrem
Oddělování složek směsí 3) Krystalizace - využívá schopnost některých látek vylučovat se z roztoků v podobě krystalů „krystalovat“ Rychlá – rychlé odpaření tekutiny = vznik mnoha malých krystalů Pomalá – postupným odpařováním = vznik méně velkých krystalů
Oddělování složek směsí 4) Destilace - oddělování složek směsi na základě rozdílné teplotu varu ( voda a líh, ropa) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_chem_distillation.PNG
Oddělování složek směsí 5) Extrakce (vyluhování) – směs se smísí s rozpouštědlem – daná látka se v něm rozpustí, oddělí filtrací a nakonec odpaří rozpouštědlo = získáme požadovanou látku Př. – překapávaná káva, čaj (bez odpařování)
Oddělování složek směsí 6) Sublimace – využití vlastnosti sublimovat (jod, naftalen) 7) Rektifikace – opakovaná destilace (u látek s blízkou teplotou varu) 8) Chromatografie – rozdílná rychlost unášení látky rozpouštědlem
Úkol K jednotlivým směsím přiřaďte způsom dělení! Kuchyňská sůl a voda Metanol a etanol Popel ve vzduchu (dým) Naftalén s cukrem Zlato se štěrkem Krystalizace Destilace Filtrace Sublimace Usazováním (rýžování)
Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN 80-7182-055-5 Beneš, P.; Pumpr, V.; Banýr, J. Základy chemie 1. díl. Praha: Fortuna, 1993, ISBN 80-7168-043-5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_chem_distillation.PNG