Blokové vyučování 8. třídy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglická revoluce.
Advertisements

Kdo to byl William Shakespeare
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jonathan Swift Karolína Blažejová, C1B
Osvícenství.
Evropa po třicetileté válce
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Science fiction & fantasy
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Západní Evropa - úvod pobřeží Atlantského oceánu pobřeží Atlantského oceánu Velká Británie, Irsko, Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko Velká Británie,
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_49_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Počátky britského impéria
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
VY_32_INOVACE_23-01 Zámořské objevy 1/ Obecná východiska.
DUM - Digitální Učební Materiál
Pracovní list – cesta kolem světa
8. ročník Novověk.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Jack London Americký spisovatel.
Opakování z literatury 8. r. 1. část
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Gulliverovy cesty Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Kolumbovy výpravy a objevy. Kryštov Kolumbus * Janov † Valladolid mořeplavec a kolonizátor Otec: tkadlec vlny, obchodník se sýry.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková DOBRODRUŽNÁ PRÓZA O čem by mohla vyprávět kniha s tímto obrázkem.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Osvícenství v literatuře
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Klasicismus a osvícenství
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Filozofie osvícenství v Německu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
OSVÍCENSTVÍ.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Blokové vyučování 8. třídy
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
Americká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

Blokové vyučování 8. třídy Osvícenství Blokové vyučování 8. třídy

Osvícenství evropské myšlenkové hnutí 18.století ve Francii a v Anglii spjato s filozofickými myšlenkami té doby - racionalismem Znaky: zaměřeno proti absolutistickému systému, proti církvi a proti konzervatismu obecně vyznávalo kult rozumu příčinou veškerého zla je nevědomost

Jonathan Swift Jonathan Swift (1667 – 1745) pocházel z anglické rodiny, která se usadila v Dublinu. Téměř celý jeho život byl spjat s rodným Irskem.  Později se nechal vysvětit na kněze. Od roku 1713 žil Jonathan Swift v Irsku, kdy byl ustanoven děkanem katedrály v Dublinu. Poslední jeho léta byla poznamenána vleklou chorobou a nakonec šílenstvím.

Gulliverovy cesty Kapitán Lemuel Gulliver se na svých cestách do čtyř neznámých zemí světa setká s pozoruhodnými tvory:  - dostane se do země trpasličích lidí, kde vidí vše jako pod mikroskopem  - v zemi obrů si uvědomuje, jak je velikost člověka relativní  - na létajícím ostrově Laputa se seznámí s pošetilými učenci, posedlými absurdními experimenty  - v zemi moudrých a ušlechtilých koní, kteří žijí v souladu se zákony rozumu a přírody, pozná jejich sloužící, kteří jsou jakýmsi degenerovaným druhem lidí, plných chamtivosti a bezohlednosti.

Daniel Defoe Žil v Anglii v letech 1660 - 1731 Obchodoval s tabákem, vínem a jiným zbožím. Kapitál investoval do zámořských plaveb. Jeho obchod ovšem později zkrachoval. Zámořské plavby ho fascinovaly. Několikrát byl i vězněn a později byl najat tajnými službami jako Tajný agent – připravoval  v roce 1707 sjednocení parlamentů Anglie a Skotska.

Robinson Crusoe Nejslavnější autorův román vypráví o synovi z kupecké rodiny, který uteče na moře, aby se tal námořníkemm. Po ztroskotání lodi žije mnoho let na pustém ostrově. V knize vytváří typ svobodného jedince ztělesňující morálku bílého muže. Román začal Defoe psát, když mu bylo 60 let. Za základ příběhu mu posloužilo vyprávění o skotském námořníkovi Alexandru Selkirkovi. Ten byl v roce 1705 za trest vysazen z lodi. Na ostrově v Tichém oceáně prožil 4 roky a 4 měsíce, než byl náhodou nalezen a dopraven zpět do Anglie.