Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Zohlednění genderu jako dlouhodobého cíle projektu Prevence obchodování s dětmi v Etiopii a jejich rehabilitace Inka Píbilová.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Sexuální výchova.
Feminismus a role ženy ve společnosti z pohledu evoluční psychologie
Co je to úspěch ? Jednoduše vysvětleno.
Genetika člověka.
Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z.
Evoluční psychologie a feminismus
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
Obecná psychologie II
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Dvoření a sexuální atraktivita
Prezentace: Jiří Uhman
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Interpersonální přitažlivost
Inteligence a výběr partnera:
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
TechIN Propojení studia a praxe. Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zahájení projektu: Ukončení.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
POSTAVENÍ FIRMY - Rizika povolání FIRMA ORGANIZACE LIDSKÝ FAKTOR CÍLE Ekonomie Politika Ekologie Legislativa Trh Riziko v centrálně řízené ekonomice v.
Umísťování investic a podnikatelských záměrů URBIS INVEST 25. dubna 2012 Ing. Martin Kešner vedoucí Oddělení umístění projektů CzechInvest.
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Behaviorismus (část II)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_07.
Základy sociální psychologie
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Humanistická a existenciální psychologie
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
Struktura podnikatelského plánu
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Základní charakteristika
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
SVOČ Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Romské ženy a tabu Autorka: Bc. Denisa Kroupová Školitelka: PhDr. et Bc. Alena.
VLIV RODINY NA ŠKOLNÍ ÚSPĚŠNOST DÍTĚTE Hana Palánová, Marie Doležalová.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 3.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Logické principy QCA Karel Kouba.
Číslo v digitálním archivu školy
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Kateřina Krčmářová České vysoké učení technické v Praze – Masarykův ústav vyšších studí „Specifická forma.
Portfolio analýza Model GE
JOINME (Journal of Interactive Media)
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Evoluční hledisko v sociální psychologii
Humanistická a existenciální psychologie
Psychologie dospělých
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Jak absolvovat kurz?
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Dějiny psychologie 8 Neobehaviorismus.
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Lidská přitažlivost.
Transkript prezentace:

Strategie výběru sexuálního partnera u mužů a žen z pohledu evoluční psychologie Osnova: strategie výběru partnera sexuální chování reprodukční strategie teorie rodičovských investic teorie sexuálních strategií - krátkodobé vztahy - dlouhodobé vztahy

Výběr partnera Pawlowski a Dunbar (1999) - analýza seznamovacích inzerátů: - „tržní hodnota“ žen je určena znaky plodnosti - „tržní hodnota“ mužů spočívá ve výdělku a velikostí rizika předčasného ukončení vztahu Buss (1989): - ženy kladou důraz na společenský status a majetek muže (znaky toho, že je schopen chránit a zabezpečit) - pro muže je důležitý vzhled (Willertonová, 2012: znaky mládí a plodnosti)

Sexuální chování patrné rozdíly mezi pohlavími: Clark & Hatfield (1989): spolupracovníci výzkumníků (atraktivní chlapci a dívky) náhodně oslovovali osoby opačného pohlaví a zvali je na schůzku, rande, do postele 50% studentek i studentů souhlasilo se schůzkou, 6% studentek a 69% studentů bylo ochotno jít na návštěvu k cizí osobě žádná studentka nesouhlasila s nabídkou sexu, plných 75% mužů ji přijalo jak v Thajsku poznat tzv. „ladyboye“ (transexuál, původně muž)? „... jsou ... mnohem agresivnější než dívky - dalo by se říct, že navazují kontakt mužským způsobem.“ (článek na cestovatelském serveru) ženy i přes dostupnost antikoncepce vyhledávají dlouhodobé vztahy (Asbell, 1995)

Reprodukční strategie Teorie rodičovských investic (Trivers, 1972): strategie mužů a žen se liší v závislosti na tom, jaké úsilí musí do potomka investovat rodičovská investice: „libovolný vklad rodiče do konkrétního potomka, který zvyšuje šanci tohoto potomka na přežití (a tudíž i reprodukční úspěch) na úkor schopnosti rodiče investovat do dalšího potomka.“ žena – menší počet pohlavních buněk, musí dítě odnosit, porodit, kojit => potřeba pečovatele a ochránce, aby dítě přežilo muž – hodně pohlavních buněk, dostupné prakticky kdykoliv (péče o ženu zdržuje) – možnost mít hodně potomků => potřeba dostupných a hlavně plodných žen ale: krátkodobé vztahy u žen, homosexuální vztahy

Teorie sexuálních strategií (Buss & Schmitt, 1993) - zohlednění kontextu: krátkodobé vztahy vs. dlouhodobé krátkodobé vztahy: výhodnější pro muže, pro ženu spíše jako „testování“, nebo snaha o získání momentální výhody, ale vzhledem k rizikům zvažuje výběr dlouhodobé vztahy: pojetí odpovídá teorii rodičovských investic. Muž – riskuje, že by mohl vychovávat cizího potomka => potřeba důvery, nebo ženu hlídá.

Zdroje Asbell, B. (1995) The Pill: A Biography of the Drug That Changed the World. New York: Random House. Buss, D. M. & Schmitt, D. P. (1993) Sexual strategies theory: An evolutionary perspectives on human mating. Psychological review, 100, s. 20- 32 Maslow, A. H., & Sakoda, J. (1952). Volunteer error in the Kinsey study, Journal of Abnormal Psychology. 47(2), s. 259-262 Pawlowski, B., Dunbar, R. I. M. (1999). Impact of market value on human mate choice decision. Proceedings of The Royal Society B: Biological sciences. 266 (1416), s. 281-285. Trivers, R. (1972). Parental investment and sexual selection. In B. Campbell (Ed.), Sexual selection and the descent of man, s. 136 – 179. New York: Aldine. Wilerton, J. (2012). Psychologie mezilidských vztahů. Praha: Grada Publishing.