Progresivní přístupy k hodnocení inovačních investic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
Vliv nejistoty na hodnotu PPP projektu
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Energetický management budov
_________________________________________
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Efektivnost.
Rentabilita (výnosnost, ziskovost) podle účetních měřítek
Klasifikace investic v podniku
7. Hodnocení investic.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Nauka o podniku Seminář 9.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Ekonomika investic.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Studentská PARDUBICE
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZÁKLADNÍ STRATEGICKÉ CÍLE PROJEKTU
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Investiční činnost.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Ekonomické modelování Reálné opce Reálnou opci lze interpretovat jako flexibilitu investičního projektu. –Opce zahájení/rozšíření projektu –Opce ukončení/útlumu.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Analýza návratnosti investic/akvizic
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Finanční páka v podniku
Základní pojmy rozhodování a nejčastější omyly
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
Podnikové finance II Ing. Stanislava Čížková. Dluhopisy Pokladniční poukázky /ČNB, stát/ Komerční dluhopisy /stát, banky, obce, fy/ Depozitní certifikáty.
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Základy firemních financí
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Soustavy ukazatelů – úvod
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přednáška č. 1 Výkonnost podniku a hodnotové řízení podniku (Value Based Management). Způsoby měření a řízení výkonnosti.
Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: a) Výnosové metody b) Metody.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
1 Tomáš Urbanovský Katedra financí – kancelář č. 402 CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ D RUHÝ T UTORIÁL M AJETKOVÁ A FINANČNÍ.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Investiční rozhodování.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Základy firemních financí
Přednáška č. 3 Nákladově výstupové metody hodnocení veřejných projektů
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Realizace staveb, podnikání a finance Studie proveditelnosti, stanovení vstupních dat pro výpočet ukazatelů ekonomické efektivnosti doc. Ing. Jana Korytárová,
Transkript prezentace:

Progresivní přístupy k hodnocení inovačních investic RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. VŠE Praha

1995: S.Brin (20) a L. Page (21): Stanfordská univerzita 1998: První hledání strategického investora $100 000 od Andy Bechtolsheima $1 milion od investorů 1999: $25 milionů od 2 předních VC společností - Sequoia Capital a Kleiner Perkins Caufield & Byers výstup - 1,67 miliardy USD (očekávalo se 3,5miliardy USD)

Rizikový a rozvojový kapitál Klientské společnosti (možnost zhodnocení) Investoři (kapitál) Investiční manažeři - portfolio projektů - výnosnost x riziko - hledání cest mezi subjekty - kvalitativní i kvantitativní měřítka

Metody hodnocení projektů Kritérium (běžně) > 0 > WACC < životnost > 1 Metoda NPV IRR Payback Period Profitability Index

Rizikové a rozvojové projekty Preference relativní výnosnosti - portfolio umožńuje práci s rizikem Projekty jsou velmi flexibilní a umisťovány ve volatilním okolí Hodnota projektů by měla zahrnovat i hodnotu připojených práv NPV* = NPV + hodnota opce NPV* = - IN + PV + opce

Relativní pohled NPV* - absolutní ukazatel relativní ukazatele IRR - upravená hodnota - k CFi korekce o opční hodnotu problém nelinearity Profitability Index problém - závislost na diskontní míře

Upravené IRR - IRR* hodnota opce připočítána k 1. období prudké zvýšení problém opce ztrácí hodnotu postupně, nikoli najednou nadhodnocení kritéria hodnota opce připočítána ke všem obdobím rozkalkulování k jednotlivým obdobím nelinearita změnové hodnoty možné měnící se opční podmínky v průběhu životnosti investice

Cash flow se změnovými hodnotami opce

Závěry hodnota profitability indexu je nezávislá na zvolené metodě, jeho výši určuje jen hodnota PV a hodnota opce, výše IRR je silně závislá na volbě metody, zahrnutí hodnoty flexibility v odvětvích s vyšší volatilitou zvyšuje hodnotu investic natolik, že může významně ovlivnit možnost získání rozvojového kapitálu, potřeba opční hodnotu zahrnout do klasických hodnotících měřítek relativní výnosnosti, protože absolutní výnosnost je v tomto případě pro investory nezajímavá, Profitability index vypovídá jednoznačně, ale investoři dávají přednost měřítku IRR, které více zohledňuje časový aspekt návratnosti, je třeba najít optimální způsob, jak i hodnotu budoucí flexibility do IRR promítnout, tak aby byla zachována korektnost.

Děkuji za pozornost Hana Scholleová