Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Vlastimil TLUSTÝ stínový ministr financí Moderní daňový, důchodový a sociální systém.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Struktura daní v ČR.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Daňové a sociální změny 2008 Tomáš Sedláček 3. května 2007 Hlavní makroekonomický stratég, ČSOB.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Daň z příjmů právnických osob
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Mirek Topolánek V l á d a ODS. Vláda funguje  Díky koaličnímu kabinetu ODS:  Po deseti letech spravuje zemi  Plní volební sliby v maximální míře 
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů („NZDP“)
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Účtování mezd účtová třída 3
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Daňová teorie a politika
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů

Tři pilíře pro zvýšení příjmů občana a stabilizaci státních financí Rovná daň Státem zajištěný důchod Státem zaručený příjem Roadshow

Tři pilíře pro zvýšení příjmů občana a stabilizaci státních financí Rovná daň Státem zajištěný důchod

Tři pilíře pro zvýšení příjmů občana a stabilizaci státních financí Rovná daň

Tři pilíře pro zvýšení příjmů občana a stabilizaci státních financí

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Rozumím kompromisu a nerad beru na vědomí: odklad zavedení principu negativní daně (státem zaručeného příjmu) do sociálního systému odklad důchodové reformy koaliční dohodu o zachování dvou sazeb DPH koaliční dohodu o zvýšení dolní sazby DPH na 9 % rozhodnutí vlády o dopadu daňové reformy do SR 2008 odklad kompenzace tzv. ekologické daňové reformy sníženou sazbou sociálního pojištění koaliční dohodu o dani z nemovitostí

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Nechápu, proč popřít úplně vše: v koaliční smlouvě uvedenou dohodu o jedné sazbě daně z příjmu právnických a fyzických osob zásadní zjednodušení zákona o dani z příjmu pozitivní efekt daňové reformy pro všechny příjmové skupiny zrychlení růstu HDP snížením celkové daňové zátěže

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Moje skóre kompromisu: 7x akceptuji nepřijatelné X 4x trvám na principech programu ODS Je 36% požadavků velký nebo malý kompromis?

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Závažné nedostatky současného zákona Dosud platný zákon je z roku 1992 a od té doby byl 88krát novelizován, obsahuje: 66 tisíc slov 363 výjimek 447 druhů příjmů a hlavně - úspěšné trestá vysokými daňovými sazbami! Je tu snad někdo, kdo si myslí, že naléhavě nepotřebujeme zcela nový zákon o dani z příjmů?

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Dopad vládního batohu na daň. poplatníka Graf: Měsíční dopad v Kč na poplatníka po zohlednění 15% daně z příjmu a 9% a 19% DPH Kč Kč

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Dopad vládního batohu na daň. poplatníka Graf: Měsíční dopad v Kč na poplatníka po zohlednění 15% daně z příjmu a 9% a 19% DPH Kč Kč Je to ODS plus nebo ODS mínus?

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Co byste říkali tomuto?

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Ing. Richard Sulik Mgr. Michal Gajdicza Ing. Peter Pažitný, MSc. Ing. Karol Morvay,THD Všechny výpočty provedli na základě skutečných efektů daňové reformy na Slovensku:

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý Počet výjimek klesne z 363 na 35 Počet druhů příjmů klesne z 447 na 67 Počet slov klesne z 66 tisíc na 17 tisíc

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý A co je k tomu třeba? Sazba daně pro FO - 15% Základ daně je současná hrubá mzda snížená o odvody zaměstnance Nezdanitelná část je 24násobek životního minima ( Kč/rok) na jednoho plátce daně, stejná část i na jeho manželku Sazba daně pro PO - 15% Dividendy nesnižují základ daně, a proto se nezdaňují Horní sazba DPH - 15% NETRVÁM NA SVÉM = DALŠÍ KOMPROMIS

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý A co je k tomu třeba? Sazba daně pro FO - 12% základ daně je současná hrubá mzda snížená o odvody zaměstnance na sociální a zdravotní pojištění nezdanitelná část je 24násobek životního minima ( Kč/rok) na jednoho plátce daně Sazba daně pro PO - 12% dividendy nesnižují základ daně, a proto se nezdaňují Horní sazba DPH - 17%

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý A kde jsou zdroje? Rozšíření daňového základu v důsledku odstranění 90% výjimek dobrovolného omezení daňových úniků, optimalizací, vývozu zisku… Zrychlení růstu HDP

Nový zákon o dani z příjmů Vlastimil Tlustý V posledku není nic jiného svaté než integrita našeho ducha. Frank Lloyd Wright