Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
O drsnosti a materiálech
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
Objem a povrch válce - slovní úlohy
VY_32_INOVACE_M.6.03-Převody jednotek obsahu – PL
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kdo chce být milionářem ?
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kolmé hranoly, jejich objem a povrch
Povrch hranolu S = 2.Sp + Spl Spl = op.v
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Radializace Nový Smokovec, září 2011.
Pythagorova věta užití v prostoru
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Deformační účinky síly
Povrch krychle a kvádru
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jehlan – povrch, objem, výpočty
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Rotační válec Síť, povrch, objem
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Objem a povrch ve slovních úlohách
Přednost početních operací
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pascalův zákon Příklady.
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Povrch hranolu – příklady – 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Gábina Průšová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_FY7_TLAK_PRIKLADY TÉMA: Tlak a tlaková síla – příklady DATUM: prosinec.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Matematika pro 8. ročník Hranoly – příklady – 1.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tlak – výpočty příkladů
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje špička špendlíku na tkaninu, je-li obsah povrchu špičky 0,03 mm2 a působí-li prst na opačný konec špendlíku talkovou silou 2N? 3. (540) Hmotnost žáka a židle je 52kg. Obsah stykových ploch nohou židle s podlahou je 12cm2 . Vypočítej, jaký tlak způsobuje židle na podlahu. 4. (539) Jaký je tlak lisu, je-li lisovací deska čtvercová o straně 35 mm a vyvine-li lis tlakovou sílu 12 000N? 5. Tlak větru je 1300Pa. Vypočítej tlakovou sílu působící na lodní plachtu o obsahu 300 dm2.

Vypočítej 6.(541) Obsah stykové plochy pásů traktoru se zemí je 2,5 m2. Tlak, který způsobuje traktor na zemi je 50 kPa. Jak velkou tlakovou silou působí traktor na zem? Urči hmotnost traktoru. 7. Jaký tlak způsobuje hřebík na desku, je-li obsah plochy špičky 0,015 mm2 a působí-li kladivo při úderu silou 55N? 8. Tank o hmotnosti 50t vyvine na zem tlak 62,5kPa. Vypočítej obsah stykové plochy pásů. 9. Jaký tlak způsobí na led krasobruslařka o hmotnosti 60kg, stojí-li na bruslích o celkové stykové ploše 16 cm2? 10.Vypočítej, jaký tlak na podložku způsobuje betonový válec o průměru podstavy 9 dm a výšce 200cm, je-li hustota betonu 2200 kg. m-3

Vypočítej 11. Vypočítej, jakým tlakem působí pneumatika na silnici, když styčná plocha je 48cm2 a vozidlo působí silou 65N. 12. Vypočítejte, jakým tlakem působí bagr na podložku za předpokladu, že váží 3 tuny a styčná plocha je 0,9 m2. 13. Tlak vzduchu v prostředí ve kterém žijeme, je přibližně 101 325 Pa. Plocha kůže lidského těla je přibližně 1,7 m². Jakou tlakovou silou na nás prostředí působí? 14. Stůl má hmotnost 5 kg. Nohy stolu mají čtvercový průřez. U desky stolu měří hrana nohy 5 cm, u země 4 cm. Jakým tlakem působí stůl na podlahu? 15. Vypočtěte tlak, kterým působí automobil na silnici. Automobil má hmotnost 12 t. Styčná plocha pneumatik a silnice činí 24 dm2.

Výsledky zkontrolujeme ve škole