PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk a literatura
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
České národní obrození
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Osobnosti národního obrození
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Božena Němcová Ladislava Helerová
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Šablona číslo : III/2 Název : Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Předmět : Český jazyk Ročník : V I.-IX.ročník Téma : Spisovatelé.
TEST : Pohádky K.J. Erbena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Pohádka ČÍSLO PROJEKTU:
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
AUTOR:Světlana Havránková
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Spisovatelé dětské literatury
Božena Němcová (1820 – 1862).
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Spisovatelé a ilustrátoři
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

KAREL JAROMÍR ERBEN (1811 – 1870) český historik a archivář spisovatel, básník a překladatel český historik a archivář sběratel lidové slovesnosti narozen v Miletíně (Podkrkonoší) dílo: Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních Prostonárodní české písně a říkadla Kytice z pověstí národních

ERBENOVY POHÁDKY

ERBENOVY POHÁDKY O kohoutkovi a slepičce Otesánek Hrnečku, vař Jezinky Dlouhý, Široký a Bystrozraký Tři zlaté vlasy Děda Vševěda Pták Ohnivák a liška Ryška Zlatovláska Rozum a Štěstí Obušku, z pytle ven O dvou bratřích

BOŽENA NĚMCOVÁ (1820 – 1862) vlastním jménem Barbora Panklová - česká spisovatelka vlastním jménem Barbora Panklová narozena ve Vídni dětství v Ratibořicích provdána za Josefa Němce dílo: Národní báchorky a pověsti Slovenské pohádky a pověsti Babička Divá Bára V zámku a v podzámčí

POHÁDKY BOŽENY NĚMCOVÉ

POHÁDKY BOŽENY NĚMCOVÉ O dvanácti měsíčkách Sedmero krkavců O perníkové chaloupce Čert a Káča Princ a Večernice S čerty nejsou žerty Princezna se zlatou hvězdou na čele Chytrá horákyně Pyšná princezna Princ Bajaja Sůl nad zlato

JAN DRDA (1915 – 1970) narozen v Příbrami autor námětů a scénářů český prozaik, novinář a dramatik narozen v Příbrami autor námětů a scénářů zemřel v Dobříši dílo: Němá barikáda Hrátky s čertem Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert České pohádky – 12 lidových pohádek s ilustracemi Josefa Lady

DRDOVY POHÁDKY

DRDOVY POHÁDKY Dařbuján a Pandrhola O princezně Jasněnce a ševci, který létal Zapomenutý čert Hrátky s čertem Český Honza (Z pekla štěstí) O Matějovi a Majdalence, Jak princezna hádala, až prohádala (Nejkrásnější hádanka)

JOSEF ŠTEFAN KUBÍN (1864 – 1965) ČAROVNÉ KVÍTÍ ZLATODOL POHÁDEK - středoškolský pedagog, folklorista, sběratel lidových vyprávění a pohádek narozen v Jičíně dílo: ČAROVNÉ KVÍTÍ ZLATODOL POHÁDEK KDYŽ SE ČERTI ROJILI PRINCEZNA POHÁDKA POHÁDEK JAKO KVÍTÍ

ZDROJE http://img.spisovatele.cz/foto/karel-jaromir-erben/karel-jaromir-erben.jpg http://cs.detske-hry.com/o-kohoutkovi-a-slepicce-11665.htm http://www.pripravy.estranky.cz/fotoalbum/02-namety-do-vv/namety-do-vv-a-pv/otesanek.html http://www.huton.cz/pohadky/dil2.asp http://slavonie.org/2010/01/14/rohaty-buh-a-smolicek-pacholicek/ http://www.huton.cz/pohadky/dil1.asp http://www.abatar.cz/ http://www.filmcenter.cz/cz/film/detail/23-nesmrtelna-teta http://www.ceskatelevize.cz/porady/16071-obusku-z-pytle-ven/?nzv=Obu%9Aku%2C+z+pytle+ven! http://www.bontonfilm.cz/treti-princ.html http://www.dobre-knihy.cz/zivot/11545/bozena-nemcova.htm http://www.centrumpohadek.cz/ http://www.rakovnicko.info/turistika/turisticke-cile/literatura-a-film/ http://filmovezvuky.fdb.cz/s-certy-nejsou-zerty/ http://sip.denik.cz/zpravy/princezna_zlata_hvezda20071222.html http://www.film-osobnosti.cz/filmy/chytra-horakyne/ http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=393688 http://programy.pravda.sk/tvDetail.aspx?id=83260 http://www.tyden.cz/rubriky/lide/o-kom-se-mluvi/herecka-milena-dvorska-slavi-sedmdesatiny_79159.html http://www.fdb.cz/lidi-tisk/33071-jan-drda.html http://stedry-den.blog.cz/0810/darbujan-a-pandrhola-online http://www.filmolada.cz/tisk.php?text=90 http://www.ct24.cz/kultura/108353-jan-drda-svou-prvni-knihu-vydal-v-17-letech/ http://www.barrandov.cz/cesky-film-fotogalerie http://www.pragueout.cz/articles/nejkrasnejsi-hadanka http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=727