Vysoké učení technické v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výroba a distribuce elektrické energie
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Střední průmyslová škola, Karviná
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
EXKURZE ČEŇKOVA PILA Projekt: „Fyzika nás baví „ Sportovní gymnázium, Táborská 28, Plzeň za finanční podpory města Plzně.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Exkurze v Jeseníkách (Dlouhé Stráně) 6. – 10. října 2014 Projekt „Přírodní vědy pro každého a bez překážek“
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě.
Výroba elektrické energie - obecná část
Energetika.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Chránění transformátorové stanice 420 kV
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Tato prezentace byla vytvořena
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Vodní nádrže.
Základní informace VD a PVE Dalešice
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jaderná Elektrárna.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Teplárna Otrokovice a.s.
Jak fungují vodní elektrárny
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Igor Dostal
Vodní elektrárny.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Malá vodní elektrárna Radešov
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Tato prezentace byla vytvořena
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Přehled velkých vodních elektráren
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Naučím Vás rychle a efektivně vytvořit prezentaci v programu PowerPoint INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Souhrnný snímek Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně Historie PVE Dlouhé Stráně Umístění PVE Dlouhé Stráně Základní parametry přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně Funkce PVE Dlouhé Stráně Princip funkce PVE PVE Dlouhé stráně - video 2010 Dlouhé stráně

Souhrnný snímek (pokr.) PVE v ČR Pravděpodobná výše a struktura výroby elektřiny zakotvená ve státní energetické koncepci Diagramy Kreslení a animace Schéma přečerpávací elektrárny 2010 Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se řadí mezi 7 největších divů České republiky V srpnu se uskutečnila třídenní akce pro zvýšení kvalifikace projektové základny s názvem: Evaluace chodu projektu, techniky hodnocení, řízení změn, krizový management a upevnění týmové spolupráce. Projektový tým si zpestřil školení exkurzí na větrnou elektrárnu v Ostružné a exkurzí do přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. 2010 Dlouhé stráně 4

Historie PVE Dlouhé Stráně 1978 – Zahájena výstavba elektrárny Počátek 80. let – elektrárna byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. 1985 – došlo k modernizaci projektu 1989 – bylo rozhodnuto stavbu dokončit 2010 Dlouhé stráně 5

Umístění PVE Dlouhé Stráně Leží na Moravě, v katastru obce Loučná nad Desnou, v okrese Šumperk. Elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Souběžně s kavernou turbín se v podzemí nachází komora transformátorů, která má rozměry 115 x 16 x 21,7 m. V této komoře jsou dva blokové trojfázové transformátory, rozvodny 22 kV a další zařízení. 2010 Dlouhé stráně 6

Základní parametry přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně Elektrárna má tři "nej": Největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW. Elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m. Největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW. 2010 Dlouhé stráně 7

Funkce PVE Dlouhé Stráně Elektrárna plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí: Statickou - přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou. Dynamickou - schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační - slouží k regulaci napětí v soustavě. 2010 Dlouhé stráně 8

Princip funkce PVE 2010 Dlouhé stráně

PVE Dlouhé stráně - video 2010 Dlouhé stráně 10

PVE v ČR 2010 Dlouhé stráně

PVE v ČR Lokalita Počet soustrojí Instalovaný výkon [MW] Rok uvedení do provozu Dalešice 4 450 1978 Dlouhé stráně 1 2 650 1996 Štěchovice 2 1 45 1948-1996 2010 Dlouhé stráně 12

Pravděpodobná výše a struktura výroby elektřiny zakotvená ve státní energetické koncepci 2010 Dlouhé stráně 13

Diagramy 2010 Dlouhé stráně 14

Kreslení a animace START 2010 Dlouhé stráně 15

Děkuji Vám za pozornost! Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Tak a teď je to na Vás  Děkuji Vám za pozornost! INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ 2010 Dlouhé stráně Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.