Anglie a Velká Británie v koloniích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Americká válka za nezávislost
Advertisements

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Spojené státy americké
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí II
I.2.6. Boj amerických osad za svobodu a nezávislost
Amerika v 18. století.
Americká válka za nezávislost
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Americká revoluce a občanská válka
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Dej2 Vznik USA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Boj anglických osad za nezávislost
Vznik Spojených států amerických
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Americká revoluce a vznik USA
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Spojené státy americké
Vznik USA.
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Cesta ke vzniku samostatného státu USA
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_108 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
Boj amerických osad za nezávislost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Lucemburkové na českém trůnu
Vítězství Američanů © Jana Pešková. Osnova prezentace: Obrat ve válce proti Velké Británii  Vítězství u Saratogy  Pomoc americkým povstalcům Uznání.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Společnost na počátku 19. století
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Vznik USA.
Václav IV. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_05_vaclavIV.ppt
Cesta k první světové válce
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie, vznik Československa
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.8.A.1_vznik_usa Datum: Ročník: osmý Vzdělávací oblast:
ŽIVOT V SEVEROAMERICKÝCH KOLONICÍCH  Cesta osadníků za oceán – až tři měsíce  Nutnost založit pole, vybudovat obydlí  Nebezpeční Indiáni – bránili se.
Americká válka za nezávislost
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Československé legie, vznik Československa
Vznik USA Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
Vznik USA Martin Kreutzer.
AMERICKÉ OSADY V 18. STOLETÍ
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
VZNIK USA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Společnost na počátku 19. století
Vídeňský kongres Označení materiálu:
Válka za nezávislost a vznik USA
Transkript prezentace:

Anglie a Velká Británie v koloniích Označení materiálu: VY_32_INOVACE_03_anglie_VB_v_koloniich.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost, dějepis, mezi třicetiletou válkou a Francouzskou revolucí, dějiny významných evropských států, Anglie a Velká Británie v koloniích ZŠ Wagnerovo náměstí, Beroun Předmět, ročník: Dějepis, 8. ročník Autor: Ivana Flíčková Datum: 20. 8. 2011 Anotace: (popis způsobu použití výukového materiálu): Význam kolonií pro evropské státy, osídlování Severní Ameriky, důsledky sedmileté války, vznik USA. Text je animovaný – žáci vyhledávají chybějící údaje (po otaznících) v učebnici, animace slouží ke kontrole správnosti vyhledaných údajů. Tučný text slouží jako výchozí text pro tvorbu poznámek, ostatní text vysvětluje souvislosti nebo upozorňuje na zajímavé podrobnosti. Obrázky, které podporují lepší názornost, jsou opatřeny odkazem na zdrojovou stránku pro žáky s hlubším zájmem pro učivo. Prezentace jsou žákům k dispozici na www.jaknadejepis8.webnode.cz

Anglie a Velká Británie v koloniích uč. 19 - 24

1. angl. kolonie v Severní Americe – ? Virginie 1588 poražena námořní velmoc – ? Španělsko zámořský obchod – ? velmocí Nizozemí další konkurent VB – ? Francie

Virginie Lousiana http://cs.wikipedia.org/wiki/Virginie http://cs.wikipedia.org/wiki/Louisiana

Apalačské pohoří http://cs.wikipedia.org/wiki/Appala%C4%8Dsk%C3%A9_poho%C5%99%C3%AD

Význam kolonií pro evropské státy: ? zdroj surovin zemědělské plodiny odbytiště pro vlastní výrobky Otázky str. 20

Život v severoamerických koloniích odchod do kolonií (důvody) ? deportace (zločinci, irští katolíci, Skotové) náboženské důvody (puritáni) půda obchod dobrodružství původní majitelé půdy - ? Indiáni osídlování od východního pobřeží postavení žen - ? svobodnější, váženější, žen byl nedostatek, možnost rozvodu (protestanti)

náboženská svoboda – převaha protestantských náboženství – ? důsledek vliv na vzdělanost 1636 první univerzita – ? Harvardova univerzita do pol. 18. stol. 10 univerzit

Harvardova univerzita v Bostonu Harvard University byla založena 8. září 1636 a své jméno nese po Massachusettském duchovním, Johnu Harvardovi z města Charlestown v Massachusetts, který univerzitě daroval svou knihovnu. Je nejstarší univerzitou v USA. http://cs.wikipedia.org/wiki/Harvardova_univerzita

zemědělství obživa - ? sever – ? farmy (téměř jako v Evropě) jih – vznik ? plantáží pěstování ? čeho tabáku, bavlny, kávy, třtinového cukru závislé na ? práci otroků z Afriky řemesla – potlačována ? proč Velkou Británií – dovoz do kolonií Otázky str. 21

Správa severoamerických kolonií nižší majetkový cenzus (zjisti na str. 18) – velká volební účast mužů každá kolonie volební sněm – v čele guvernér jmenovaný panovníkem řadu věcí rozhodoval Londýn – nespokojenost v koloniích v pol. 18. stol. - 13 britských kolonií na severu sevřeny Kanadou (Francie) na západě – rozlehlá území s původním obyvatelstvem na jihu – povodí Mississippi Francouzi (Louisiana)

Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str. 19

Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str. 21

Uzemí ovládané Evropany kolem roku 1750 http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Kolonialismus/Vybran%C3%BD_%C4%8Dl%C3%A1nek/1

sedmiletá válka 1756 – 1763 (probíhala i v Evropě) – Francie ztratila všechny severoamerické kolonie fr. kolonisté zůstali dnes v Quebecu tvoří jejich potomci většinu

Québec je hlavní město kanadské provincie Québec je jediné severoamerické město ležící severně od Mexika, v němž stále existují městské hradby . Město Québec bylo založeno v 17. stol. francouzským cestovatelem Samuelem de Champlain. Québec je provincie s v mnoha ohledech jedinečným (na kanadské úrovni) složením obyvatelstva. Žije v ní cca 24 % obyvatel Kanady (cca 7,6 milionů obyvatel). Jde o jedinou kanadskou provincii, kde je oficiální řečí pouze francouzština. V roce 2001 představovala frankofonní část obyvatelstva 82 % obyvatel. Zároveň je unikátní i náboženské složení provincie, v níž mají drtivou převahu římští katolíci (83,3 % obyvatelstva).

http://cs.wikipedia.org/wiki/Qu%C3%A9bec

Vznik USA = občanská revoluce v severoamerických britských koloniích zhoršení vztahů mezi VB a koloniemi ve 2. pol. 18. stol. – omezování obchodu kolonií – bránění rozvoje řemesel a průmyslu dovozní cla na dovoz papíru, skla, čaje bojkot dovozu zboží - 1773 bostonské pití čaje skupina osadníků převlečených za Indiány naházela do oceánu celý anglický náklad čaje = roznětka dalšího vývoje

Bostonské „pití čaje“ 1773 http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=11266

do roku 1773 vytvořilo na V pobřeží 13 kolonií základ budoucích USA (Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island, Connecticut, New Hampshire, Pennsylvania, Delaware, Virginia, Maryland, North Carolina, South Carolina, Georgia) 1774 – zástupci většiny kolonií se ve Filadelfii dohodli o odtržení od VB dobrovolnická armáda – v čele George Washington osvícenské myšlenky o přirozených lidských právech, o svobodě, rovnosti, právu občanů volit si svoji vládu

4. července 1776 schválil kongres v Philadelphii Prohlášení nezávislosti a 13 kolonií vyhlásilo USA angl. král Jiří III. odmítl nezávislost kolonií 6 let trvaly boje mezi britskou armádou a osadníky (dobrovolníci z celé Evropy- francouzský markýz de La Fayet, polský generál Tadeusz Kosciuzsko – pobočník Washingtona) Francie, Španělsko, Nizozemí – pomoc rebelům 1781 rozhodnuto o vítězství rebelů 1783 Velká Británie na jednáních v Paříži (za Američany Benjamin Franklin) uznala nezávislost Spojených států amerických, zůstalo jí území Kanady

Philadelphia – Filadelfie (stát Pensylvánie) Město hrálo velikou úlohu v historii USA, mimo jiné zde byla sepsány Deklarace nezávislosti a Ústava Spojených států. V letech 1790 –1800 sloužila jako hlavní město USA. V Independence Hall byla v roce 1776 sepsána Deklarace nezávislosti a v roce 1786 Ústava Spojených států.

USA zpočátku volným svazkem nezávislých států 1787 federální ústava – kompromis mezi přívrženci centrální vlády a stoupenci volného soustátí zachována práva jednotlivých států, včetně otrokářství na jihu v roce 1789 se v New Yorku sešel Kongres a první prezident George Washington byl inaugurován v budově Federal Hall na Wall Street 1791 přijato 10 doplňujících článků ústavy = Listina práv hlavní město Washington v roce 1800 - 1790 George Washington vybral toto místo pro stavbu budoucího hlavního města vláda se sem přesunula krátce poté, co byl dokončen Kapitol

George Washington Roku 1789 byl jednohlasně zvolen 1.prezidentem USA. Washington byl jedním ze zakladatelů systému 2 politických stran v zemi.Dokázal splatit státní dluh a reorganizovat správu země i armádu.Podporoval znovunavázání styků s V.Britanií. Roku 1793 byl opětovně zvolen.Jeho politika dobrých vztahů k V.Británií a zdrženlivosti vůči Francii mu však způsobila řadu nepřátel, takže se roku 1798 vzdal prezidentského úřadu. George Washington http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Washington

Kartografie Praha: Novověk II Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 17

Federal Hall na Wall Street http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Federal_Hall_IMG_9047.JPG http://myloc.gov/Exhibitions/creatingtheus/Pages/Default.aspx

Kapitol ve Washingtonu – sídlo Kongresu http://cs.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.

ČASOVÁ OSA PŘISTOUPENÍ NOVÝCH STÁTŮ: http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C5%99in%C3%A1ct_koloni%C3%AD

zdroje: text: Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str. 19 - 24 mapa: http://cs.wikipedia.org/wiki/Virginie http://cs.wikipedia.org/wiki/Louisiana http://cs.wikipedia.org/wiki/Appala%C4%8Dsk%C3%A9_poho%C5%99%C3%AD Dějepis 8 pro základní školy, novověk, SPN, str. 19 http://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:Kolonialismus/Vybran%C3%BD_%C4%8Dl%C3%A1nek/1 Kartografie Praha: Novověk II., dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia, str. 17 obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Harvardova_univerzita http://cs.wikipedia.org/wiki/Qu%C3%A9bec http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=11266 http://bear-ytales.net/

http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Washington http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Federal_Hall_IMG_9047.JPG http://myloc.gov/Exhibitions/creatingtheus/Pages/Default.aspx http://cs.wikipedia.org/wiki/Washington,_D.C.