Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Rektor Zdroj:
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Konference v posudkovém lékařství, Brno,
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Click to edit Master subtitle style Centrum pro klinické doporučené postupy, Lékařská fakulta UP v Olomouci Ústav farmakologie, Lékařská fakulta UP v Olomouci.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Kvalita v českém zdravotnictví
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Veřejné zdravotnictví založené na důkazech a jeho implementace
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Význam standardů doporučených postupů chirurgické péče Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc. předseda České chirurgické společnosti Tisková konference Ministerstvo.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Ministerstva zdravotnictví ČR
NDP aneb Národní akční plán
Standardizace odborné zdravotní péče
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Obor zdravotních služeb MZ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci CK DP

KDP v Německu od r AWMF The Association of the Scientific Medical Societies in Germany (Asociace vědeckých lékařských společností v Německu) –Členem CIOMS (Council for International Organisations of Medical Sciences, WHO) 121 členských společností Orgány; –Valné shromáždění delegátů –Výbor (Board) –Komise (Commission)

KDP v Německu od r Pracovní postup AWMF Jedná na přímou žádost členských společností a jejich delegátů Delegáti se setkávají dvakrát ročně –k analýze podmínek výzkumu v medicíně –jeho financování –studiu důsledků právních úkonů a doporučení

KDP v Německu od r Úkoly AWMF Zlepšit podmínky –Základního výzkumu –Vzdělávání –Postgraduální výuky v medicíně Definovat rozvojové oblasti v medicíně Zlepšit přístup veřejnosti ke zdravotnictví Tvorba a implementace klinických doporučených postupů (KDP, od r.1993)

KDP v Německu od r KDP Definovány IOM (Institute of Medicine, USA) r –Systematicky vytvořená doporučení k podpoře rozhodnutí lékařů a pacientů o odpovídající zdravotní péči za daných klinických podmínek Založeny na EBM (Medicína důkazu), Field and Lohr r –Kombinuje vědecký důkaz a klinický úsudek Klazinga r –Tvorba KDP v kombinaci s vědeckou analýzou a sociální dynamikou společnosti by měla být přizpůsobena konečnému cíli a implementaci KDP

KDP v Německu od r Federal Medical Council (Spolková zdravotní rada) AWMF ve spolupráci s odpovídajícími členskými společnostmi odpovídá za –Tvorbu –Obsah –Strukturu KDP Tvorba KDP Vychází z již existujících –Manuálů –Doporučení –Algoritmů Konference členských společností AWMF projednávají –Formát KDP –Proces schválení KDP –Hodnocení KDP

KDP v Německu od r Implementace KDP V kooperaci Federal Medical Council (Spolková zdravotní rada) The Association of the Licence Doctors in Medicine (Asociace lékařů) The Association of the Health Insurance Companies (Asociace zdravotních pojišťoven ) Problémy 1998 Proplácení zdravotních služeb „platba za službu“ nutno převést na systém „platba za komplex služeb “ Zkoordinovat –Proces schválení KDP –Interdisciplinární části KDP

KDP v Německu od r Evaluace KDP Publikovány na webových stránkách AWMF AWMF publikovalo –556 KDP na internetu –241 KDP se připravovalo Musí obsahovat –Datum vytvoření –Způsob schválení –Datum příští revize Kontroly účinků KDP v nemocnicích a klinických praxích Kontroly kvality zdravotnické péče

KDP v Německu od r kategorie, 3 úrovně KDP Povinné musí být dodržovány Doplňkové mohou být zavedeny Úroveň 1 (S1) Experts Recommendation Úroveň 2 (S2) Evidence-based nebo Concensuss-based Úroveň 3 (S3) Evidence-based a Concensuss-based

KDP v Německu od r Elektronické KDP Standardizované (forma algoritmů) Jednoduché Rychlé Flexibilní (aktualizace, změny) Dynamické (p oužití v různých klinických situacích) Online kontrola tvorby (připomínky, návrhy)

KDP v Německu od r Kritika systému 1.Ekonomické aspekty KDP nejsou nebo jsou jen velmi spoře zohledněny 2.Existuje mezera mezi výzkumem a klinickou praxí 3.KDP pojednávající o závažném klinickém problému ve zdravotním systému by měly být prioritní 4.Pacienti a zdravotní pojišťovny by měly být součástí expertních skupin pro tvorbu KDP 5.EBM by měla být hlavní součástí KDP 6.Nedostatek strategie pro implementaci a monitorování přijatelnosti a efektivity KDP 7.Specifické KDP by měly být testovány před uvedením do praxe

KDP v Německu od r Právní odpovědnost Sociální právo Regulace financování zdravotních výkonů pojišťovnami KDP nástrojem k vytvoření systému hodnocení lékařů a definují nadbytečné výkony Zákonná odpovědnost Kritická, neboť právníci mohou použít KDP jako zlatý standart ke zhodnocení profesionálních pochybení KDP jsou pouze doporučení! Lékařské právo KDP nebudou součástí lékařského práva, neboť by se stali povinnými a nedovolili individuální přístup k léčbě

KDP v Německu od r Financování KDP S3 KDP stojí tisíc eur, S1-2 KDP levnější Přímé náklady –Personální, věcné, profesionální atd. Nepřímé náklady –Pracovní čas účastníků Zpočátku žádné nebo nejasné financování Od r.2006 každá oblast jinak (např. finanční podpora Ministerstva pro vědu a vzdělávání, AGMW, DGK atd.)

KDP v Německu od r Nejen AWMF I jiné společnosti v Německu připravují KDP AKDAE (Drug Commission of the German medical Association) Das Programm für Nationale VersorgungsLeitlinien (joint initiative) pro podporu kvality zdravotní péče Regionální společnosti