Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Platební bilance, zahraniční zadluženost
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Miroslav Kalous, Česká národní banka
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Investiční multiplikátor
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák.
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Téma č. 4: Mezinárodní obchod, platební bilance, ekonomická integrace
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
3. Kurzové systémy a platební bilance
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
N_ZMF Základy mezinárodních financí Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2009 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví, finančního investování.
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Vnější hospodářská politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Mezinárodní ekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Měnový kurz.
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Makroekonomie II Petr Musil Krátkodobá rovnováha v otevřené ekonomice, model IS-LM-BP, Mundell-Fleming model.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky Seminář MF ČR, Smilovice

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu přístup empirické zkušenosti z vývoje v posledních 6 letech konfrontace zkušenosti s ekonomickou teorií struktura vnějších vztahů výměna zboží a služeb běžné platby a výnosy z investovaného kapitálu zahraniční investice (PZI, portfoliové investice, úvěry) (spekulativní kapitál)

Vývoj běžného účtu podle položek

Střednědobé trendy vývoje položek běžného účtu obchodní bilance - trend poklesu záporného salda (strukturální změny zahraničního obchodu + vývoj cen surovin) bilance služeb - trend poklesu přebytku (cestovní ruch,ostatní služby - kursové vlivy) bilance výnosů -trend růstu schodku (úroky ze zahraničí vs. reinvestovaný zisk) běžné převody - stabilita mírného přebytku

Hlavní faktory vývoje obchodní bilance reálná ekonomika domácí poptávka, její růst a struktura zahraniční poptávka změny strany nabídky cenové vlivy kursové vlivy ceny klíčových komodit ostatní změny směnných relací v zahraničním obchodě intratemporální substituce

Agregátní poptávka, její růst a struktura sklon k dovozu jednotlivých komponent agregátní poptávky spotřeba (0,6) investice (0,4) vláda (0,1) vývoz (0,7) (zásoby ?) změny struktury nebo změny rozsahu poptávky rizika změn aktuálních střednědobých zkušeností

Vliv zahraniční poptávky 40% podíl Německa a cca 2/3 podíl EU na českých vývozech. silná vazba dalších zemí dovážejících české zboží, které jsou na díky provázanosti s německou ekonomikou na její hospodářské situaci silně závislé, jako např. Slovensko (8 % na celkových vývozech), Rakousko (6 %), Polsko (5 %), Belgie (3 %), zpomalení růstu HDP SRN o 1 p.b. vyvolá zpomalení růstu českého vývozu zboží a služeb ve stálých cenách o cca 2,6 p.b. relativně vysoký podíl meziproduktu z dovozu na českých vývozech (cca 70 %), pokles tempa růstu vývozu se neodrazí v netto vývozu a HDP v celém rozsahu, ale jen zčásti 1% změna dynamiky růstu HDP SRN se tak projeví změnou dynamiky růstu českého HDP o cca 0,4 až 0,5 procentního bodu.

Strukturální změny strany nabídky příliv přímých zahraničních investic významně ovlivňuje růst exportního potenciálu a mění strukturu exportérů masivní změny obchodní bilance ve třídě 7 SITC (dnes 49% celkového objemu vývozu) prostor pro další příliv zahraničních investic? dočasný nebo trvalý přínos PZI ?

Vliv devizového kursu nepřímý kursový kanál předpoklady a rizika střednědobé reálné apreciace existuje rovnovážný kurs ?? adaptační schopnost firem obchodní a ziskové strategie nadnárodních společností intratemporální substituce

Ceny klíčových komodit (saldo OB v mld Kč)

Intratemporální substituce konceptuální význam pro CB kanál MP transmise empirická data neukazují robustní vliv IS dílčí, nikoli nevýznamný vliv struktura exportérů podniky se zahraniční účastí ostatní podniky šokové vlivy

Modelové uchopení exportu a importu dvourovnicové modely exportu a importu (zboží a služeb) makroekonomický model A (endogenizace poptávky) makroekonomický model B (endogenizace poptávky) vystižení zlomů v ZO vs. přechodné chyby významné faktory podle modelů: struktura domácí poptávky export kurs reálná (ex post deflovaná) sazba (1R PRIBOR)

Modelové uchopení exportu a importu – dvourovnicový přístup

Modelové uchopení exportu a importu - model B

Strukturální pohled na obchodní bilanci rozdílný význam jednotlivých skupin obchodní bilance pro změny celkového salda i pro rizika odhadu malý význam samotné extense domácí poptávky vliv změn cen důležitých komodit vliv změny nabídky vliv změn zahraniční poptávky a kursu (export)

Strukturální pohled na obchodní bilanci - 12M klouzavé průměry podle tříd SITC - mld Kč

Diskuse budoucích rizik na běžném účtu obchodní bilance zranitelnost ekonomiky surovinovými šoky - klesá rizika odlivu zahraničních investic rizika struktury agregátní poptávky (extrémně silný růst domácí poptávky při poklesu exportu - málo pravděpodobná) výnosy a jejich střednědobá rizika (snižování reinvestovaných zisků - v roce 2001 cca 28% PZI a 72% příjmů z PZI, v roce 2002 cca 3,5% HDP)

Díky za pozornost……… ……a těším se na Vaše otázky