Tomáš Salavec 3IT.  Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Těžnice a těžiště trojúhelníku
MECHANIKA TUHÝCH TĚLES 1
Práce při zvedání tělesa kladkami
Kótované promítání – procvičení
Mechanika tuhého tělesa
Osová afinita.
7. Mechanika tuhého tělesa
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
Vlastnosti trojúhelníku
Soustava částic a tuhé těleso
Těžiště, rovnovážná poloha
Rovnovážná poloha tělesa
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Těžiště tělesa (Učebnice strana 48 – 50)
Rovinné útvary.
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TEZISTE.
Parašutista při seskoku z letadla padá
Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Mechanika tuhého tělesa 2
Rovnovážná poloha tělesa
Síla.
Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů.
Těžiště tělesa.
FY-sekunda Yveta Ančincová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_175_Těžiště tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
KYVADLO
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Trojúhelník těžnice, výška
OTÁČIVÝ ÚČINEK SÍLY NA TĚLESO OTÁČIVÉ KOLEM PEVNÉ OSY
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Rovnováha a rázy.
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
27..
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Těžiště tělesa těžiště tělesa je bod, ve kterém zakreslujeme působiště gravitační síly na těleso těžiště značíme písmenem T T Obr.1 Fg.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Vlastnosti trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Opakování.
Konstrukce trojúhelníku
Vlastnosti trojúhelníku
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Konstrukce trojúhelníku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Tomáš Salavec 3IT

 Těžiště řešil už Archimédes. Určil těžiště rovnoběžníka, trojúhelníka  Gierolamo Cardano sestrojil pro královský kočár zvláštní sedadlo, které během jízdy zachovávalo vodorovnou polohu

 Každé těleso má jediné těžiště  Těžiště může ležet i mimo těleso (např. ohnutého drátu apod.)  Jak tedy určit polohu těžiště?  U desek se těžiště určuje olovnicí, kterou zavěsíme spolu s deskou v jednom bodě. Po uklidnění prochází olovnicí přímka, které říkáme těžnice. Desku zavěsíme v jiném bodu a získáme druhou těžnici. Sestrojením dalších těžnic se přesvědčíme, že se všechny těžnice protínají v jednom bodě, těžišti.

 1) stabilní rovnovážná poloha: při vychýlení se těžiště tělesa zvedá. Jakmile přestane působit vychylující síla, těžiště se vrátí do původní polohy

 2)volná rovnovážná poloha: výška těžiště je nad podložkou a při vychýlení se nezmění.  Např. kulička na vodorovné podložce.

 3)labilní rovnovážná poloha: těleso se po vychýlení z této polohy ještě více vychýlí a těleso se samovolně do rovnovážné polohy nevrátí.