Kinematika 13. VOLNÝ PÁD Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0213.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Pohybová (kinetická) energie
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Digitální učební materiál
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Kinematika 8. NEROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06_FYZIKA Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Dynamika hmotného bodu
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Pohyb rovnoměrný.
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
Vodorovný vrh Graf trajektorie Mgr. Alena Tichá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Dosazování číselných hodnot do vzorců
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _621 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _622 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VOLNÝ PÁD.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_707.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _625 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Gravitační síla, gravitační pole Země
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Kinematika 15. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ II. Mgr. Jana Oslancová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
Transkript prezentace:

Kinematika 13. VOLNÝ PÁD Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0213

volný pád Volný pád První systematické pozorování a měření volného pádu těles prováděl Galileo Galilei (1564-1642)

volný pád Úvodní pokus: Poslouchej, zda kuličky dopadají na zem ve stejných časových intervalech, a rozhodni o rovnoměrnosti či nerovnoměrnosti jejich pohybu. a. b.

volný pád Volný pád Zvláštní případ rovnoměrně zrychleného pohybu s nulovou počáteční rychlostí. Těleso je volně (bez udání rychlosti) puštěno z výšky h v blízkosti povrchu Země. Platí to pouze ve vakuu nebo uvažujeme-li ideální případ, kdy zanedbáváme odpor vzduchu.

volný pád Úkol 1: Rozhodni, kdy můžeme při výpočtech dráhy, rychlosti a doby zanedbat odpor vzduchu a kdy ne. Volný pád kladiva z ruky na podlahu. Volný pád peříčka z 1.patra na zem. Volný pád parašutisty s otevřeným padákem. Volný pád parašutisty s neotevřeným padákem. Pád družice s otevřeným padákem na Marsu.

volný pád Úkol 2: Urči směr volného pádu těles:

volný pád Úkol 3: Kdo bude s větším zrychlením padat k Zemi – skokan bungee stojící na mostu nebo astronaut opravující zvenku mezinárodní vesmírnou stanici ISS?

volný pád Zrychlení volného pádu = tíhové zrychlení Země Značíme g Směr vždy svisle dolů ve směru tíhové síly Země (přibližně do středu Země) Velikost klesá s nadmořskou výškou, závisí i na zeměpisné šířce (vliv rotace Země) Dohodou stanovena hodnota normálního tíhového zrychlení g = 9,80665 m/s2 (u nás g = 9,81m/s2 ) Pro naše školní výpočty stačí: g = 10 m/s2 (je to ona známá gravitační konstanta g)

volný pád Úkol 4: Kde se využívá znalosti směru tíhového zrychlení? Jak se nazývá pomůcka k tomu určená? Směr tíhového zrychlení = svislý směr Využití – stavebnictví Pomůcka – olovnice

volný pád Vztahy pro výpočet dráhy a rychlosti v čase t: t = 0s, v0 = 0m/s, a = g (= 10m/s2) s t : s = ½ gt2 v = gt

volný pád Úkol 5: Míč padá volně z výšky h = 20m. Za jak dlouho a jakou rychlostí míč dopadne na zem? h s = h = ½gt2 v = gt Řešení: t = 2s v = 10  2 = 20m/s = 72km/h

volný pád Úkol 6: Míč padá volně z výšky h. Odvoď obecné vztahy pro čas a rychlost dopadu míče na zem. Ověř správnost výpočtem pro h = 20m. h h = ½gtd2 … td – čas dopadu vd = gtd …rychlost dopadu 𝑡 𝑑 = 2ℎ 𝑔 𝑣=𝑔 2ℎ 𝑔 = 2ℎ𝑔

volný pád Vztahy pro výpočet rychlosti dopadu a času dopadu hmotného bodu z výšky h: h 𝒕 𝒅 = 𝟐𝒉 𝒈 𝒗= 𝟐𝒉𝒈

volný pád Úkol 7: Na čem všem závisí čas a rychlost dopadu? h 𝒕 𝒅 = 𝟐𝒉 𝒈 𝒗= 𝟐𝒉𝒈 Rychlost dopadu a čas dopadu závisí pouze na výšce, z které těleso volně padá.

volný pád Video: Volný pád kladiva a peříčka na Měsíci. Úkol 8: Pusť z výšky 2m zároveň dřevěnou kuličku a peříčko. Dopadnou na zem zároveň? Otázka: Proč peříčko dopadne na zem později, když jsme přišli na to, že čas dopadu závisí pouze na výšce, a ta byla v tomto pokusu stejná? Video: Volný pád kladiva a peříčka na Měsíci.

volný pád Rychlost dopadu, ani čas dopadu není závislý na hmotnosti tělesa. Všechna tělesa tedy padají ve vakuu k Zemi stejnou rychlostí!

volný pád Úkol 9: Jak vysoko nad zemí bude skydiver po 20s volného pádu, skočil-li z výšky 3,5km? Skydiver musí být připraven otevřít padák nejpozději 1500m nad zemí. Stihne to? Jaká bude v tomto okamžiku jeho rychlost?

volný pád Řešení 9: Jak vysoko nad zemí bude skydiver po 20s volného pádu, skočil-li z výšky 3,5km? h = h0 – s = h0 – ½ gt2 h = 3500m – 5∙400m = 1500m h0 s Rychlost po 20s: v = gt = 200m/s = 720km/h Otázka: Je to vůbec možné? h

volný pád V hustém vzduchu u země se pádová rychlost díky odporu vzduchu ustálí na hodnotě kolem 50 m/s (tj. 180 km/h), což je mezní rychlost při pádu. Při pádu těles z větších výšek musíme při výpočtu dráhy, času i rychlosti počítat s odporem vzduchu! (Ve skutečnosti tedy skydiver brzděn vzduchem urazí kratší dráhu a bude více než 1500m nad zemí a rychlost bude mít maximálně 180km/h.) Minimální výška seskoku pro dosažení mezní rychlosti je díky odporu vzduchu 450m. Skočíte-li z větší výšky, rychleji stejně nepoletíte!

volný pád Úkol 10: Za bezpečný seskok je považován takový, kdy člověk dopadne na zem rychlostí 8m/s (na nohy se zvládnutou technikou doskoku). Z jaké maximální výšky je bezpečné skákat, jestliže náraz netlumíme žádnými pomůckami? h= 𝑣 2 2𝑔 h = 3,2m h = ½ g t2 v = gt nebo rychlost dopadu 𝑣= 2ℎ𝑔

volný pád Úkol 11: Z Eiffelovy věže byla puštěna k zemi kulička, o 1 sekundu později druhá. Urči jejich vzájemnou vzdálenost po 2s, 3s, 4s, 5s.

volný pád Řešení 11: Byla puštěna k zemi 1. kulička, o 1 sekundu později druhá. Určíme obecně závislost jejich vzájemné vzdálenosti na čase měřeného od puštění 1.kuličky. s2 = ½ g (t – 1)2 x = s1 - s2 = ½ g t2 - ½ g (t – 1)2 = = ½ g t2 - ½ g (t2 – 2t + 1) x = gt – ½ g s1 = ½ g t2 t = 2s: x = 15m t = 3s: x = 25m t = 4s: x = 35m t = 5s: x = 45m

volný pád Otázka: Při řešení předchozí úlohy jsme zjistili, že za každou sekundu se kuličky od sebe vzdálí o 10m. Jak to jednoduše zdůvodnit? v1 = gt v2 = g(t-1) = gt – g rozdíl rychlostí Δv = g = 10m/s → První kulička se od té druhé vzdaluje rychlostí 10m/s.

volný pád Bonusový domácí úkol: Z jaké výšky a jak dlouho padal k zemi předmět, jestliže posledních 60m padal 2s?

odkazy obrázků a videí Galileo Galilei: http://www.aldebaran.cz/famous/photos/Galileo_01.jpg Zeměkoule: http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/14/16/33/black-34526_640.png Video Hammer and feather on the Moon (NASA): http://www.youtube.com/watch?v=5C5_dOEyAfk Ostatní: klipart Microsoft