Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Souvislé příklady na účtování DHM
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Negation Střední průmyslová škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Chlazení motorů Střední průmyslová škola Otrokovice
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Rozvody dvoudobých a čtyřdobých motorů
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Hotels – accommodation Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_20_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Transkript prezentace:

Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika 1 DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Mgr. Iva Kočtúchová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-M/3-MA-2/14 Název DUM Finanční matematika – úvod Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Matematika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák,17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, nutno doplnit výkladem; náplň: ukázka výpočtu příkladů z finanční matematiky Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Kapitál, úrok, úrokovací období, daň z úroku Datum

Finanční matematika – úvod Náplň výuky: Zavedení základních pojmu finanční matematiky Výpočtový algoritmus

Základní pojmy Kapitál – půjčená nebo vložená částka Úroková míra – udává kolik procent činí úrok Úrokovací doba – skutečná doba, na kterou je poskytnuta půjčka nebo vložen vklad Úrokovací období – doba, za kterou se připisují úroky Daň z úroku – část úroku, kterou banka odevzdává státu

Vkladatel uložil do banky na počátku roku 2013 na vkladní knížku s výpovědní lhůtou 2 roky Kč. Pro tento typ vkladu je úrokovací období 1 rok, roční úroková míra je 2 %, z úroku se odečte daň z příjmu 15 %. Jaká částka bude na účtu na konci roku 2014?

Řešení: Vklad na počátku roku Kč 2% Úrok za rok 2013( ,02) Kč čistý úrok za rok 2013( ,02. 0,85) Kč Na konci roku 2013 je na vkladní knížce ( 1+0,02. 0,85) Kč Čistý úrok za rok ,02.0,85(1+0,85.0,02)Kč Částka na konci roku ( 1+0,02.0,85) ,02.0,85.(1+0,02.0,85)= ,9 Na konci roku 2014 měl vkladatel na účtu částku ,90 Kč.

Vkladatel si mohl svých Kč uložit u jiné banky na termínovaný vklad na 2 roky. Na rozdíl od předešlé možnosti nemůže vypovědět předčasně stanovenou lhůtu, může si pouze vyzvednout úrok. Ostatní podmínky jsou stejné, pouze úrokovací období je pololetní.

Občan si založil na konci roku 2012 osobní konto s roční úrokovou mírou 4% se čtvrtletním úrokovacím obdobím. Na konto ihned uložil Kč a stejnou částku pak bude pravidelně ukládat na konci každého čtvrtletí roku Jaká částka bude na jeho osobním kontě na konci roku 2013? (Daň z úroku je 15% a po celou dobu nic nevybíral.)

Kontrolní otázky: 1. Kterou část matematiky využívá finanční matematika? 2. Zopakuj základní pojmy finanční matematiky a vysvětli je. 3. Jaký vzorec používáme pro výpočet vkladů?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: