POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.15 Anotace: Prezentace vysvětluje dělení charakteristiky a obsahuje slohová cvičení zaměřená na charakteristiku vnější, vnitřní,
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Název projektu: Moderní škola
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Gramatika Vypravování
POPIS OSOBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
POPIS = informuje o výsledcích pozorování objektů neživých i živých, o jejich pohybu a činnosti.
POPIS teorie.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
VYPRAVOVÁNÍ.
Funkční styly Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
STYL ÚŘEDNÍHO JEDNÁNÍ (JEDNACÍ, PRAKTICKY ODBORNÝ)
POPIS.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Administrativní styl PaedDr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
CHARAKTERISTIKA znaky.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Stylistika Marcela Jurková.
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu Název sady:Funkční styly pro 2.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis osoby a charakteristika Název sady:Funkční styly pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis (základní slohový postup) Název sady:Funkční styly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – odborný popis Název sady:Funkční styly (prostě sdělovací,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Název prezentace (DUMu):
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – vystihuje vzhled, zevnějšek
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_77_Charakteristika
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Charakteristika.
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA Výklad

POPIS OSOBY zvláštní druh popisu všímá si vnějších znaků, tj. stáří, postavy, obličeje, vlasů a jiných typických znaků, ale i způsobu chůze, stylu oblékání, řeči aj. má být přesný, postupně uspořádaný sleduje nejdříve základní a nejnápadnější rysy začíná celkovým vzhledem, pak se přechází k jednotlivostem postupuje se od nápadných znaků k méně nápadným podle vnějšího popisu lze částečně usuzovat i na povahu a zvyky, např. podle toho, jak se tváří, pohybuje, jak se obléká apod.

POPIS OSOBY Jazykové a stylistické prostředky: různá přídavná jména – označují vlastnosti přímo, např. postava může být malá, vyšší, střední, štíhlá, statná, plnoštíhlá, urostlá, drobná atd.; chůze může být pomalá, rychlá, kolébavá, klátivá, loudavá, zpomalená atd. můžeme klást i několik přídavných jmen za sebou, např. má statnou, dobře rostlou postavu; velké, jasně modré oči apod.

POPIS OSOBY přirovnání – označují vlastnosti nepřímo, např. urostlý jako jedle, štíhlá jako laň rčení, např. je jako za groš kudla (= hubený) vhodná podstatná jména, která už mnohdy sama o sobě naznačují určitou vlastnost, např. silák, krasavice, mrňous různá slovesa

CHARAKTERISTIKA vystihuje povahu (charakter) člověka, a to z jeho chování, z činů, tedy podle toho, jak mluví a jedná všímá si duševních a povahových vlastností a) charakteristika vnější – popisuje vzhled osoby (jak osoba vypadá) b) charakteristika vnitřní – popisuje duševní vlastnosti (povahové rysy, schopnosti, zájmy), které se projevují ve vztahu k lidem, v jednání, ve vztahu k práci apod. mnohdy se obě vzájemně prolínají, bývá mezi nimi však věcná souvislost, vyjadřování je obrazné, někdy jen v náznacích

CHARAKTERISTIKA Vlastnosti se vyjadřují přímo (konstatováním), a to vhodnými přídavnými a podstatnými jmény, např. je milý, hodný, dobrosrdečný, dobrák, samotář) = přímá charakteristika nepřímo (popisem řeči, chování, jednání v určité situaci, které o povaze osoby hodně napovídá), např. vždy je ochoten pomoci; nebyla schopná mluvit potichu – ona prostě křičela apod. = nepřímá charakteristika (je přesvědčivější) můžeme využívat srovnání s jinou osobou, případně formu vyprávění (pokud pomáhá blíže vystihnout charakter popisované osoby

CHARAKTERISTIKA Kompozice vhodný postup (uvést příznačné rysy) nejdřív první informace (stáří, celkový vzhled, zaměstnání) rysy povahy (kladné i záporné) : temperament, nadání, schopnosti (je sečtělý, zajímá se o literaturu, hudbu, tanec, sport, vyniká v matematice, má těžkosti s…, je cílevědomý X povrchní, nestálé zájmy, zanedbává zevnějšek, nemá jasný životní cíl) vnější projevy povahy (popisné prvky –výraz obličeje, pohyby, gesta, způsob řeči, chůze) způsob jednání s lidmi, vztah k lidem (prostý, skromný, nenáročný X domýšlivý, ješitný; společenský, srdečný, vlídný, zdvořilý X bezohledný, hrubý, samotářský, obětavý, iniciativní X pohodlný, vzdorný, kritický apod.) vztah k práci (svědomitý, pilný, snaživý, zodpovědný X nestálý, lhostejný, lenivý, nezodpovědný)

CHARAKTERISTIKA Osnova I. Úvod – seznámení s charakterizovanou osobou (skupinou), jméno, popř. přezdívka, náš vztah k ní, povšechné údaje – stáří, celkový zevnějšek, zaměstnání II. Stať (obsahuje vnější i vnitřní popis) a) jak osoba vypadá b) povahové rysy (kladné i záporné) c) vnější projevy povahy (výraz obličeje, gesta, způsob řeči, chůze) d) vztah k lidem, způsob jednání s lidmi e) Vztah k práci, přírodě, prostředí f) temperament, nadání, schopnosti g) vztah k sobě, zájmy III. Závěr – zobecnění, shrnutí, např. proč osobu popisujeme, v čem je pro nás vzorem, co kritizujeme, doporučujeme

CHARAKTERISTIKA Jazyk volba výstižných výrazů, zvláště hodnotících převaha přídavných jmen (vyjadřují vlastnosti), případně slovesa spojená s přídavnými jmény, několikanásobné větné členy nebo postupně rozvíjející přívlastek shodný i neshodný (např. je milá, upřímná a dobrosrdečná) častá přirovnání – k vystižení vnějších znaků (má oči jako pomněnky, tváře jako slabikáře, je jako tyčka) rčení k vystižení povahových rysů (např. má srdce na dlani, pro druhého by do ohně skočil, jedl vtipnou kaši)

SHRNUTÍ - POPIS OSOBY, CHARAKTERISTIKA Popis osoby si všímá vnějších znaků osoby, má být přesný, postupně uspořádaný. Postupujeme od nápadných znaků ke znakům méně důležitým. Jazykové prostředky – vlastnosti označujeme zejména přídavnými jmény, které vlastnosti označují přímo, nebo pomocí přirovnání a rčení, které vlastnosti označují nepřímo. Charakteristika vystihuje povahu (charakter) člověka, všímá si duševních a povahových vlastností. Charakteristika vnější – popisuje, jak osoba vypadá. Charakteristika vnitřní – popisuje povahové rysy, schopnosti a zájmy.

SHRNUTÍ - POPIS OSOBY, CHARAKTERISTIKA Přímá charakteristika – vyjadřuje vlastnosti přímo, konstatováním (je milý, hodný…). Nepřímá charakteristika – vyjadřuje vlastnosti nepřímo, např. popisem chování, jednání v určité situaci (je vždy ochoten pomoci). Nejdříve se seznámíme s charakterizovanou osobou, potom si všímáme rysů povahy, např. nadání, schopností, vztahu k lidem, vztahu k práci, v závěru poznatky zobecníme, shrneme. Jazykové prostředky – užíváme hodnotící výrazy, hlavně přídavná jména, slovesa spojená s přídavnými jmény, přirovnání, rčení.

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 2. Jak postupujeme při popisu osoby? 1. Čeho si všímá popis osoby? 2. Jak postupujeme při popisu osoby? 3. Co je charakteristika? 4. Jaký je rozdíl mezi charakteristikou přímou a charakteristikou nepřímou? 5. Jak postupujeme při charakteristice? 6. Jaké jazykové prostředky užíváme při popisu osoby a při charakteristice?

POPIS OSOBY, CHARAKTERISTIKA ZDROJE: SOCHROVÁ Marie. Český jazyk v kostce pro stř. školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978-253-0189-0 Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80-7358-082-9 ŠTIKOVÁ Stanislava. Písemná a elektronická komunikace 2 a 3. Nakl. Ing. Stanislava Štiková – Korespondent, Plzeň 2007 HANZOVÁ, Marie, SCHNEIDEROVÁ, Eva. Klíč ke slohu. Praha: Albatros, 2007, ISBN 978–80–00 – 01825 -6