Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU030120 Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Karel IV. Jana Marková 2.C.
Jan Lucemburský.
Jan Lucemburský.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
„slepý král“ „král cizinec“
Karel IV Karel IV.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Doba Poděbradská 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Lucemburkové na českém trůnu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 11. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: První Přemyslovci 2. Autor: Mgr. Marek Lengál.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 8. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz Autor: Mgr. Šárka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Kvadratické rovnice Autor: Mgr. Ludmila Lorencová.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 10. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 7. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Václav I. Autor: Mgr. Marek.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Jan Lucemburský.
Nástup Lucemburků na český trůn
Nástup Lucemburků na český trůn
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Karel IV. – Císař a král Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 6. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6. V Doporučený čas:15 – 20 minut Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/ Stručná anotace Materiál slouží k výkladu dějin českého státu na počátku vlády Karla IV.

Karel se ujímá vlády Česká šlechta (poselstvo do Merana - Petr z Rožmberka, Vilém z Landštejna a Jindřich z Lipé ml.) požadovala v roce 1333 po Karlovi, aby se ujal vlády v zemi a zamezil rozkladu českého státu → na podzim 1333 přijíždí Karel do Čech → Jan Lucemburský udělil synovi titul markraběte moravskéhomarkraběte moravského

1 Merano

Markrabě Karel Po svém příchodu do Čech se Karel setkal se zuboženým královstvím. Pražský hrad se nedal obývat. Těšil se na setkání s matkou, kterou od dětství neviděl. Ta však zemřela před Karlovým návratem do Čech (+1330) prvořadým úkolem se stala restituce královského majetku a splácení dluhů královské koruny byla započata velkorysá obnova Pražského hradu, který byl v troskách 2

1335 zemřel Jindřich Korutanský → otevřena otázka nástupnictví v Korutanech a Tyrolsku mezi Lucemburky a Habsburky ( v Korutanech dosazen Ota Habsburský, dále se vlekl spor o Tyrolsko do r. 1336, kdy se jej Jan Lucemburský vzdal)

1341 → Jan Lucemburský jmenoval v Praze Karla svým nástupcem → Karel dosáhl povýšení pražského biskupství na arcibiskupství + založení biskupství v Litomyšli → 1. arcibiskupem se stal Arnošt z Pardubic → zahájena stavba katedrály sv. VítaArnošt z Pardubic

Arnošt z Pardubic 3

Ludvík Bavor (císař) → po zapuzení Jana Jindřicha(1341) se Markéta Maultasch provdala za jeho syna Ludvíka Wittelsbašského a získal tak Tyroly a Korutany, které odňal Habsburkům Kliment VI. → 1346 → vyzval kurfiřty k sesazení Ludvíka Bavora (vládl bez souhlasu papeže) a podpořil kandidaturu Karla na římský trůn

Použité materiály a seznam citací Harna, Josef, Fišer, Rudolf. Dějiny českých zemí I. 1. vydání. Praha: Fortuna, s. ISBN