Vnímání cestovního ruchu jako respekt k lidské kultuře a planetární biosféře Jaroslav Vencálek Ostravská univerzita v Ostravě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Socioekonomická geografie
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Úvod do sociální a kulturní antropologie
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Krajina, krajinné složky
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Neurofysiologické principy a etika v doktorském studiu komise pro vědu RVŠ zpracoval Jaroslav Pokorný Galenos.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Průřezová témata.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Geografie jako věda Jan Dušek.
Psychologické aspekty zdraví
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Biosféra.
Krajinná sféra Jan Dušek.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Úvod do studia geografie
Vztahy geografie k ostatním vědám
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Ekonomika životního prostředí
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Charakteristika zeměpisu CR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Člověk mění a vytváří krajinu
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Základní filozofické otázky
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

Vnímání cestovního ruchu jako respekt k lidské kultuře a planetární biosféře Jaroslav Vencálek Ostravská univerzita v Ostravě

Vnímání společenských jevů Studium na bázi atomizovaných objektů a jevů týkajících se dané problematiky a následné sumarizace analytických poznatků Studium na bázi atomizovaných objektů a jevů týkajících se dané problematiky a následné sumarizace analytických poznatků Vnímání cestovního ruchu jako výsledek vědomostního poznání jeho předpokladů (lokalizační, selektivní, realizační) Vnímání cestovního ruchu jako výsledek vědomostního poznání jeho předpokladů (lokalizační, selektivní, realizační) a) Vnímání objektů či jevů na bázi atomizace materiálního neživého celku (historicky potvrzena účelnost). b) Vnímání objektů či jevů na bázi atomizace materiální a především nemateriální geosféry antropogenní povahy (oddělování) - fyzické-duchovní, - objektivní-subjektivní, - jedinec-společnost - člověka od anorganické, anorganicko-organické a organické povahy zemských geosfér.

Co je důležitější; realita nebo její vnímání? ČLENĚNÍ KRAJINNÉ SFÉRY ČLENĚNÍ KRAJINNÉ SFÉRY materiální geosféra anorganické povahy (litosféra s georeliéfem, atmosféra, hydrosféra, kryosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra anorganické povahy (litosféra s georeliéfem, atmosféra, hydrosféra, kryosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra anorganicko-organické povahy (pedosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra anorganicko-organické povahy (pedosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra organické povahy (biosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra organické povahy (biosféra): objekt studia přírodních věd materiální geosféra antropogenní povahy (sociálně-ekonomická sféra, respektive sociosféra a technosféra): objekt studia sociálních, humanitních a technických věd materiální geosféra antropogenní povahy (sociálně-ekonomická sféra, respektive sociosféra a technosféra): objekt studia sociálních, humanitních a technických věd nemateriální geosféra antropogenní povahy (noosféra, kybersféra): objekt studia humanitních věd, kognitivních věd a filozofie nemateriální geosféra antropogenní povahy (noosféra, kybersféra): objekt studia humanitních věd, kognitivních věd a filozofie POZNÁMKA: Noosféra je interpretována jako psychosociální sféra, tedy nejvyšší evoluční stádium člověka nebo jako část biosféry, která byla transformována vlivem lidské kultury a myšlení (myšlení, představy, vnímání, hodnoty, etické principy, nemateriální kultura, náboženské a ideologické doktríny,…) Kybersféra je vnímána jako virtuální prostor. POZNÁMKA: Noosféra je interpretována jako psychosociální sféra, tedy nejvyšší evoluční stádium člověka nebo jako část biosféry, která byla transformována vlivem lidské kultury a myšlení (myšlení, představy, vnímání, hodnoty, etické principy, nemateriální kultura, náboženské a ideologické doktríny,…) Kybersféra je vnímána jako virtuální prostor.

Člověk jako jednota fyzického, duševního a duchovního rozměru Věnujeme dostatečnou pozornost lidskému vnímání reality? Věnujeme dostatečnou pozornost lidskému vnímání reality? Levá mozková hemisféra (umožňuje realizovat logické aspekty činnosti (paměťové učení, analytické vnímání) Levá mozková hemisféra (umožňuje realizovat logické aspekty činnosti (paměťové učení, analytické vnímání) Pravá mozková hemisféra (rozvoj projektivního a imaginativního myšlení – umožňuje integraci člověkem vnímaných jednotlivostí do komplexnější celistvosti) Pravá mozková hemisféra (rozvoj projektivního a imaginativního myšlení – umožňuje integraci člověkem vnímaných jednotlivostí do komplexnější celistvosti)……………………………….. Objev synergického fungování mozku Objev synergického fungování mozku Ekonomická globalizace zvýraznila racionalitu při vnímání reality Ekonomická globalizace zvýraznila racionalitu při vnímání reality

Co lidé nedokáží vtěsnat do racionálně utvářených schémat je vytěsňováno Současné atopony (genius loci, identita,…) jsou natolik vytěsňovány, že prakticky nedochází k přehodnocování zažitých schémat, a tím i novým interpretací toho, co se zdálo dosud jakoby zjevné, jasné, neotřesitelné. Současné atopony (genius loci, identita,…) jsou natolik vytěsňovány, že prakticky nedochází k přehodnocování zažitých schémat, a tím i novým interpretací toho, co se zdálo dosud jakoby zjevné, jasné, neotřesitelné. J. PEHE: Schopnost problematizovat zavedená schémata je vážně narušena. J. PEHE: Schopnost problematizovat zavedená schémata je vážně narušena. ………………………….. ………………………….. Vyspělá Západní civilizace vlivem ekonomické globalizace vnímá lidské vědomí v duchu logického a racionálně utvářeného myšlení. Vyspělá Západní civilizace vlivem ekonomické globalizace vnímá lidské vědomí v duchu logického a racionálně utvářeného myšlení. …………………………… …………………………… R.PALOUŠ: Vedle logických konsekvencí je tu metaforika, vedle čistého myšlení je tu umění, vedle vědění je tu nevědění, vedle buď a nebo je pouhé tušení, vedle výkladu je tu vyprávění (zdůraznění svébytnosti narativity). R.PALOUŠ: Vedle logických konsekvencí je tu metaforika, vedle čistého myšlení je tu umění, vedle vědění je tu nevědění, vedle buď a nebo je pouhé tušení, vedle výkladu je tu vyprávění (zdůraznění svébytnosti narativity).

Nové vnímání reality (nejen) cestovního ruchu sounáležitost fyzického a duchovního, sounáležitost fyzického a duchovního, sounáležitost objektivního a subjektivního, sounáležitost objektivního a subjektivního, sounáležitost jednotlivce a společnosti, sounáležitost jednotlivce a společnosti, sounáležitost lidských bytostí s anorganickou, anorganicko-organickou a organickou složkou zemských geosfér. sounáležitost lidských bytostí s anorganickou, anorganicko-organickou a organickou složkou zemských geosfér.

Zakódování idejí lidské kultury a genia krajiny v evropské identitě Paradigmatický princip konkurenceschopnosti Paradigmatický princip konkurenceschopnosti Paradigmatický princip vzájemného spolužití na bázi vzájemné výhodnosti Paradigmatický princip vzájemného spolužití na bázi vzájemné výhodnosti ……………….. ……………….. - kognitivní chování člověka, - percepce krajiny, - genius krajinných míst a regionů

Poznávání významů, funkcí a evoluce - směr k potřebě znát genia loci (regionis) Vše co člověk svou činností vytváří, má svůj význam a strukturu. Díky tomu získávají krajinné objekty a jevy své kořeny. Vše co člověk svou činností vytváří, má svůj význam a strukturu. Díky tomu získávají krajinné objekty a jevy své kořeny. Svou činností tak člověk přisuzuje jednotlivým místům konkrétní významy v daném okamžiku. Vizualizuje a symbolizuje tak své životní představy. Svou činností tak člověk přisuzuje jednotlivým místům konkrétní významy v daném okamžiku. Vizualizuje a symbolizuje tak své životní představy. Kumulující se významy vytvářejí v místech jejich genia loci. Kumulující se významy vytvářejí v místech jejich genia loci.

Genius loci, genius regionis, (územní identita) Genius loci, genius regionis, (územní identita)

Změna způsobu realizace hospodářských aktivit a princip kooperativnosti při vnímání cestovního ruchu Prostřednictvím rozumu je nutno naučit se nahradit původní téměř jednostrannou závislost člověka na tradičních aspektech fungování krajiny respektem k lidské kultuře a planetární biosféře. Prostřednictvím rozumu je nutno naučit se nahradit původní téměř jednostrannou závislost člověka na tradičních aspektech fungování krajiny respektem k lidské kultuře a planetární biosféře. Příklad Příklad Vnímání cestovního ruchu ve Švýcarsku na bázi kooperativnosti tvůrců krajiny (např.pěstitelů vína, producentů ovoce a zeleniny, chovatelů skotu a ovcí či výrobců sýrů). Vnímání cestovního ruchu ve Švýcarsku na bázi kooperativnosti tvůrců krajiny (např.pěstitelů vína, producentů ovoce a zeleniny, chovatelů skotu a ovcí či výrobců sýrů).

Názory na závěr Sedláček, T. (ekonom) Sedláček, T. (ekonom) I kalkulující ekonomický rozum se musí naučit být dědicem historických společenství, v nichž lidé kladou odpor ekonomických cílům ve jménu cílů subjektivně iracionálních (např. romantika, mytologie, etika, spiritualita, senzitivita v krajině). I kalkulující ekonomický rozum se musí naučit být dědicem historických společenství, v nichž lidé kladou odpor ekonomických cílům ve jménu cílů subjektivně iracionálních (např. romantika, mytologie, etika, spiritualita, senzitivita v krajině). Vencálek, J. (geograf) Vencálek, J. (geograf) Vnímání cestovního ruchu s respektem k lidské kultuře a planetární biosféře znamená zohledňování principů evoluce, nelinearity, komparativnosti, kooperativnosti a strategie. Vnímání cestovního ruchu s respektem k lidské kultuře a planetární biosféře znamená zohledňování principů evoluce, nelinearity, komparativnosti, kooperativnosti a strategie.