ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny Tadeáš Bilka.
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Karbonylové sloučeniny
ALDEHYDY A KETONY.
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
OXOSLOUČENINY KONCOVKA - AL ALDEHYDY KONCOVKA - ON KETONY CHINONY
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Karbonylové sloučeniny Tadeáš Bilka.
Aldehydy a ketony.
Alkoholy a fenoly.
Alkyny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hydroxyderiváty alkoholy fenoly Nestálá uspořádání - enol formy
Karbonylové sloučeniny
Názvosloví: tvoří se připojením předpony vytvořené z názvu halogenu k názvu příslušného uhlovodíku (fluormethan, brómethan, atd.) lokalizace všech atomů.
Kyslíkaté deriváty Hydroxyderiváty: -OH Ethery: R-O-R
Karbonylové sloučeniny
HYDROXYSLOU Č ENINY ALKOHOLY FENOLY –OH obsahují ve své molekule –OH skupinu tzv. hydroxylová skupina O H polární charakter vazby δ-δ- δ+δ+ v ůč i silným.
Karbonylové sloučeniny
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
karbonylové sloučeniny
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
chemické vlastnosti ALDEHYDŮ
Karbonylové sloučeniny
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Karbonylové sloučeniny
RZ ROZDÍLY: ALDEHYDY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na prvním nebo posledním uhlíku KETONY Obsahují kyslík (dvojná vazba =) na některém.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
— C — ║ O AldehydyKetony — C — ║ O — C — ║ O H R RR´R´  obsahují KARBONYLOVOU skupinu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
O XOSLOUČENINY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v rámci Operačního programu Praha Adaptabilita. Praha &
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
DERIVÁTY 3. aldehydy, ketony
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Karbonylové sloučeniny
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd Benzaldehyd Vlastnosti Zástupci Aceton

ALDEHYDY Jsou látky obsahující ve své molekule charakteristickou skupinu – COH (tzv. karbonyl), tato skupina jim udílí charakteristické vlastnosti 

Vlastnosti Vzhledem k větší elektronegativitě atomu kyslíku je karbonylová skupina polární; na uhlíkovém atomu je částečný kladný náboj a na atomu kyslíku je částečný záporný náboj. Toto elektronové rozdělení umožňuje jak elektrofilní tak nukleofilní adice na karbonylu. Kromě toho působí karbonylová skupina na vodíkové atomy vázané na sousedícím atomu uhlíku tak silně, že zvyšuje kyselost a tím umožňuje i jejich snadné odštěpení působením bází.

Vlastnosti Aldehydy se snadno oxidují na karboxylové kyseliny. Redukcí poskytují primární alkoholy  Oxidace aldehydů účinkem Tollensova (amoniakální roztok AgNO3) nebo Fehlingova činidla se užívá k jejich důkazu. V pozitivním případě dochází k vyredukování stříbra nebo vznikne červenohnědý roztok, který obsahuje oxid měďný. Adiční reakce aldehydů:

Zástupci Formaldehyd, CH2O, methanal,  nejnižší aldehyd. Dodává se ve formě 40% roztoku ve vodě (formalín). Používá se na výrobu fenolických pryskyřic, aminoplastů, polyacetalových pryskyřic, ke sterilizaci půdy, k uchovávání praparátů v lékařství. Vyrábí se katalytickou dehydrogenací methanolu.  Hustota 0,8 g × cm-3; t.t. -92°C, t.v. -19°C  Reakce:  CH3OH + CuO  HCOH + Cu + H2O  Formaldehyd vzniká oxidací methanolu. 

Zástupci Acetaldehyd CH3CHO, ethanal  je ostře páchnoucí, velmi těkavá kapalina, rychle polymerující na paraaldehyd (CH3CHO)3. Vyrábí se oxidací ethanolu nebo hydratací acetylénu. Slouží k výrobě kyseliny octové a dalších látek.

Zástupci Benzaldehyd, C6H5CH=O, aldehyd benzoové kyseliny.  Bezbarvá kapalina charakteristického zápachu po hořkých mandlích, teplota varu je 178 – 179 °C. Vyrábí se katalytickou oxidací toluenu. Meziprodukt v chemickém, barvářském a farmaceutickém průmyslu a při výrobě některých kosmetických přípravků.  Hustota 1,0, t.t -26°C, t.v. 179°C Reakce: 2 C6H5COH + O2  2 C6H5COOH

KETONY Ketony jsou látky, které mají na funkční karbonylové skupině dva uhlovodíkové zbytky. 

Vlastnosti Vznikají oxidací sekundárních alkoholů (např. 2 – propanol). Redukcí ketonů lze získat sekundární alkoholy. CH3COCH3  CH3CHOHCH3 Oxidace ketonů neprobíhá působením silných oxidačních činidel dochází k současnému štěpení uhlíkového řetězce.

Vlastnosti Methylketony: - se jodem v alkalickém prostředí oxidují na karboxylovou kyselinu a na žlutý krystalický jodoform. Podle vznikajícího produktu se tato reakce nazývá jodoformová. R – CO – CH3 + 3 I2 + 4 NaOH a R – COONa + CHI3 + 3 NaI + 3 H2O

Zástupci Aceton, dimethylketon, propanon CH3 – CO – CH3  je kapalina o t.v. 56 °C, neomezeně mísitelná s vodou. Je výborným rozpouštědlem je jedovatý. Jeho páry vytvářejí ze vzduchem výbušnou směs. Vyrábí se oxidací 2 – propanolu nebo spolu s fenolem z kumenu.