G R A F I C K É K A R T Y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické karty Základní parametry.
Advertisements

Prezentace maturitní práce z předmětu ICT
Tato prezentace byla vytvořena
Grafické karty Robert Ondra 3.B 3iv1
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
Czech Technical University in Prague Faculty of Transportation Sciences Department of Control and Telematics Skládaní PC Ing. Roman Piekník.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Konektory graf. karet.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Grafické karty Grafické karty Radek Dohnal.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
S BĚRNICE PRO GRAF. KARTY Funkce graf. karet Rendering.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Výrok "Sedíme tady a snažíme se dát na hromadu několik PC a zapálit je. A ty zatracené věci ne a ne hořet. To je jediná věc, která se IBM skutečně povedla.
Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice.  Paměti RAM  Grafické karty  Zvukové karty.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Ozdincová, Krížová. Učebna původně:
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Napsal: Michal Straka Třída: 3IT Rok: 2012/2013. OSNOVA Úvod – Co je to GPU? Historie firem AMD Radeon Nvidia Porovnání výkonu Závěr.
MainBoard.
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_06.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
ROZŠIŘUJÍ MOŽNOSTI PC ZASUNUJÍ SE DO SLOTŮ. IO KARTA PRO PŘIPOJENÍ PERIFERNÍCH ZAŘÍZENÍ K PC ( VSTUPŮ A VÝSTUPŮ ) OBSAHUJE PORTY: A/ SÉRIOVÉ – COM1, COM2.
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Moderní Grafické karty.
SKLADBA PC 7 OP VK VYT 2.7 Grafická karta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Počítače XII - GPU Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/11 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Grafická karta je součást počítače, která se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. je součást počítače, která.
OBRAZOVKY CRT - LCD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Projektor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/12 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Grafické karty Klaudie Mazůrková 6.A
Grafická karta
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Grafická Karta VGA (Video Graphics Adapter)
Transkript prezentace:

G R A F I C K É K A R T Y

Režimy grafických karet TEXTOVÝ REŽIM - zobrazuje znaky přesně definované pomocí matic bodů písmena a číslice speciální znaky (&, ^, %, ...) pseudografické znaky (symboly pro vykreslování tabulek)   GRAFICKÝ REŽIM - informace zobrazovány po jednotlivých pixelech již nepoužívá předdefinované znaky, z jednotlivých pixelů vykreslí prakticky "libovolnou" informaci

První grafická karta MDA (Monochrome Display Adapter) vyrobena firmou IBM v roce 1981 pouze textový režim zobrazovala 80 znaků na řádek a 25 řádků na obrazovce práce pouze v monochromatickém režimu

Další starší grafické karty CGA (Color Graphics Adapter) vyrobena firmou IBM textový i grafický režim zobrazovala 80 x 25 nebo 40 x 25 znaků v 16 nebo 2 barvách monochromatický i barevný režim

Další starší grafické karty HGC (Hercules Graphics Card) vznikl z adaptéru MDA přidáním možnosti práce i v grafickém režimu EGA (Enhanced Graphics Adapter) vyrobena roku 1984, první všestranně využitelná karta firmy IBM VGA (Video Graphics Array)

Komponenty grafické karty GPU (Graphics Processing Unit) paměť sběrnice výstupy chladící zařízení RAMDAC (Random Access Memory Digital-to-Analog Converter) převodník digitálního signálu na analogový firmware obsahuje základní program, který řídí operace karty a poskytuje pokyny, které umožňují počítači a softwaru propojení s kartou

GPU (Graphics Processing Unit) mikročip obsahující stovky milionů tranzistorů výpočetní jádro grafické karty skryt za chladičem využívají videopaměti na grafické kartě (nezatěžují paměť RAM).

Paměť integrovaná karta využívá paměť operačního systému počítače neintegrovaná karta má vlastní paměť nejčastěji typ GDDR zapisování vytvořeného obrazu, načítání textury atd. čím větší paměť, tím více barev lze zobrazit při větším rozlišení

Sběrnice část, která se připojuje k základní desce typy: ISA (Industry Standard Architecture) PCI (Peripheral Component Interconnect) AGP (Advanced Graphics Port) PCI Express

Sběrnice nejstarší typ, vyvinutá roku 1981 pro osobní počítače ISA (Industry Standard Architecture) nejstarší typ, vyvinutá roku 1981 pro osobní počítače 8-bitová nahrazena 16-bitovou vytlačena PCI sběrnicí zastaralé, základní desky s ISA slotem nejsou v prodeji

Sběrnice PCI (Peripheral Component Interconnect) vyvinuta laboratoří Intel roku 1990, na základní desce 22.června 1992 universální 32-bitová sdílená sběrnice frekvence 33MHz (propustnost 133 MB/s) nahrazena AGP

Sběrnice AGP (Accelerated Graphics Port) Intel roku 1997 jen pro jedno zařízení 32-bitový kanál běžící na 66MHz roku 2004 zahrazeno PCI Express typy: AGP 1× – max. datový tok 266 MB/s, napájení 3,3 V AGP 2× – max. datový tok 533 MB/s, napájení 3,3 V AGP 4× – max. datový tok 1066 MB/s, napájení 1,5 V AGP 8× – max. datový tok 2133 MB/s, napájení 0,8 V

Sběrnice PCI Express 3GIO (3rd Generation I/O) v říjenu 2004 se stává novým standardem pro osobní počítače Intel představil 15. ledna 2007 sběrnici PCI Express 2.0 4 základní typy (rozdíl ve velikosti, počtu linek a datové propustnosti): PCI-E ×1 a ×4 - náhrada za PCI PCI-E ×8 a ×16 – využití pro grafické karty

Výstupy VGA (Video Graphics Array) ViVo (Video In Video Out) modrý, 15pinů používán starými monitory CRT a kompatibilními zařízeními ViVo (Video In Video Out) DVI (Digital Video Interface) používán většinou LCD panelů

Chladící zařízení chladič ventilátor vodní blok pasivní chlazení vede teplo od jádra karty pomocí teplovodivého kovu (hliník, měď) někdy v kombinaci s tepelnými trubicemi ventilátor aktivní chlazení zvyšuje účinnost chlazení vodní blok přenos tepla do vody, která je pak zpravidla chlazen v radiátoru

Parametry grafické karty velikost paměti grafický čip tuto paměť využívá pro ukládání vytvořeného obrazu, mezivýsledků, doplňujících informací a textur počet barev maximální počet zobrazitelných barev rozlišení viditelný počet bodů v jedné řádce a počet řádek obnovovací frekvence určuje, kolikrát za vteřinu je grafická karta schopna aktualizovat obraz

Jak grafická karta pracuje pre-rendering transformování scény výpočet osvětlení – difúzní a spekulární vertex shared pixel shader renderovací jednotka

Společnosti ATI nVidia 3Dfx Matrox S3 - Graphics

Zdroje http://www.tomshardware.com/reviews/graphics-beginners,1288.html http://computer.howstuffworks.com/graphics-card.htm http://www.svethardware.cz - slovník http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/fyzika/prof/Tesar/diplomky/pruvodce_hw/komponenty/zakladni/grafika/parametry.htm - parametry