Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám
Advertisements

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Název Označení způsobu hry, dělení a prodlužování not Předmět, ročník
Von Neumannovo schéma počítače
Digitální reprezentace
Internet – E. bankovnictví
Jednotky a velikosti Michal Votrubec.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Jednotky informace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Co je to informace? Informace je smysluplné sdělení, skládající se z jednotlivých údajů z latinského in-formatio = utváření, ztvárnění v Informatice:
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Ostatní vnitřní komponenty
I N F O R M A C E A I N F O R M A T I K A.
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Informační a komunikační technologie
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Název Informace a média Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
NázevSoftware – soubory a složky Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
NázevZálohování, komprimace a vypalování dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
NázevOperační systém Windows Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
Název Ovládání počítače – klávesnice a myš Předmět, ročník
NázevZlomky – úvod Předmět, ročník Matematika, sekunda (2. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace Cílem prezentace.
Základní pojmy ve VT.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
ZÁZNAM A KÓDOVÁNÍ INFORMACÍ
PowerPoint – šablony, záhlaví
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - Album Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.1 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě BIT, BYTE, PŘEDPONY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
NázevDigitální zařízení – ostatní – pracovní list Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií Anotace Pracovní list pro.
Jak pracuje počítač Název školy
VY_32_INOVACE_17_Jednotky informací Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Uložení dat v počítači.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Jednotky Číselné soustavy
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Číselné soustavy - převody
Petr Fodor.
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
Transkript prezentace:

Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií Anotace Výuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slova Bit, byte, dvojková soustava, desítková soustava, počítač Autor Mgr. Zdeňka Hanáková Datum Květen 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Digitální reprezentace dat Mgr. Zdeňka Hanáková 2013

Data v PC Co jsou to DATA v počítači? Kde jsou uložena? V jaké formě (jak)? Motivační otázky a diskuze

Kódy Zaznamenávání a přenos informací se děje pomocí nějakého kódu (nemusí to být tajné - šifra) Např: lidé - jazyk a písmo, šifrování - morseovka matematika – desítková soustava počítače – dvojková soustava

Dvojková vs. desítková soustava 2 (binární) Pouze čísla 0 a 1 0 = není napětí, stav NE 1 = je napětí, stav ANO Binární číslo Např. 11001010111 Používá se v digitálních zařízeních (pc, tablet, mobil, fotoaparát, mp3..) 10 (decimální) Čísla 0-9 Používá se v matematice Např. 1623 Vyzkoušejte převod na kalkulačce

Počítač Co je to podle tebe počítač? Napiš vlastní definici jako do encyklopedie. Zdroj obrázku: [Cit. 2. 5. 2013]. Dostupné pod licencí public domain na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acer_Aspire_8920_Gemstone_by_Georgy.JPG

Počítač Počítač je digitální zařízení sloužící k vyhledávání, zpracování a ukládání informací digitální (číslicová) zařízení, pracuje ve dvojkové soustavě, tzn. k reprezentaci všech údajů se používá číslice 0 nebo 1 v různých kombinacích. Pozn. digit = angl. číslice

Bit Nejmenší jednotka informace Vyjadřuje ano nebo ne, napětí je nebo není Říká, který ze dvou stejně pravděpodobných stavů nastal Je to 1 nebo 0 Značka b

Bajt Větší jednotka informace Tvůrci počítačů přemýšleli: Kolik 0 a 1 na jeden znak je potřeba, abychom mohli zakódovat celou abecedu? Skládá se z 8 bitů (tzn. z osmi jedniček nebo nul) Např. 00000001=A, 00000011=B Do 1 bajtu lze uložit 1 znak abecedy nebo číslo od 0 do 255 (tj. 256 různých kombinací tj. znaků) Značka B

Násobné jednotky (zaokrouhleně) 1 kB [kilobajt] = 1000 B 1 MB [megabajt] = 1000 kB 1 GB [gigabajt] = 1000 MB 1 TB [terabajt] = 1000 GB Cvičení: viz pracovní list

Využití bajtů Jako jednotka kapacity (velikosti) různých paměťových zařízení Cvičení: viz pracovní list

Zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy: teoretická učebnice. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2010, 103 s. ISBN 978-80-251- 3228-9.