1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci II.. 2 Plnění daňové povinnosti plnění daňové povinnosti zálohy na daň u ostatních, pokud nejsou splněny podmínky pro srážku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO2000 – program vedení daňové evidence MZDOVÁ EVIDENCE Použití programu MZDY pro účetnictví Prezentace.
MZDA.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Pohledávky a závazky ke společníkům Označení.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_246.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
I . Daň z příjmů FO ze závislé činnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Právní forma organizace
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Pojistné na sociální zabezpečení Zákon č. 589/1992 Sb.
DPFO: ZČ+FP a zálohy na daň Příjmy z pracovněprávního, členského nebo služebního poměru.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci I.. 2 Zaměstnanec – příjmy ze závislé činnosti příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovněprávního, služebního nebo členského.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Český daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Právní úprava účetnictví a daní, daň z příjmů Účetnictví i daňová soustava ČR je důsledně právně regulována, v poslední době jsou do právních norem implementovány.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_70 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Právní úprava účetnictví a daní, daň z příjmů Účetnictví i daňová soustava ČR je důsledně právně regulována, v poslední době jsou do právních norem implementovány.
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Mgr. Ilona Kostadinovová
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Srovnání zdanění podílů na zisku a OSVČ a mzdy. Porovnání varianty: zisk nechám ve firmě 1 mil. Kč, zdaním a vyplatím si ho jako podíl na zisku nebo 1.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní úprava účetnictví a daní, daň z příjmů
Úvod – orientace v zákoně
Transkript prezentace:

1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci II.

2 Plnění daňové povinnosti plnění daňové povinnosti zálohy na daň u ostatních, pokud nejsou splněny podmínky pro srážku daně odměny členů orgánů, jednatelů,členů družstev, společníků, komanditistů vždy srážka daně u ostatních, pokud hrubý příjem <=5000 neplynou ze zahraničí není podepsáno prohlášení

3 Plnění daňové povinnosti záloha:  pokud je podepsáno prohlášení – dle tabulky sazeb pro zálohy  pokud není podepsáno prohlášení – dle tabulky, ale minimálně 20 % srážka:  samostatný základ daně zdaněný 15% zvláštní sazbou

4 Stanovení záloh – s prohlášením veškeré hrubé příjmy bez příjmů vyňatých a osvobozených zúčtované zaměstnavatelem zaokrouhleno na 100 Kč nahoru uplatnění sazby dle tabulek pro stanovení záloh snížení vypočtené daně o slevy na dani sražení zálohy

5 Stanovení záloh – bez prohlášení daň vypočtená podle tabulek pro měsíční zálohy se porovná s 20 % základu pro výpočet záloh – zálohu představuje vyšší z těchto dvou částek vypočtená výše zálohy se nesnižuje o slevy na dani

6 Stanovení záloh – měsíční slevy Na poplatníka600 Na dítě500 Na částečnou invaliditu125 Na plnou invaliditu250 Pro držitele ZTP/P800 Na studenta200

7 Stanovení záloh – měsíční daňové zvýhodnění daňová úleva na vyživované dítě dvě základní podoby – sleva a bonus – a jejich kombinace může uplatnit rodič, pokud:  s ním dítě žije ve společné domácnosti a  je nezletilé nebo  je mladší 26 let, nepobírá plný invalidní důchod a soustavně se připravuje na budoucí povolání nebo se nemůže připravovat nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc, úraz nebo dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav

8 Stanovení záloh – měsíční daňové zvýhodnění zvýhodnění lze kromě vlastního dítěte uplatnit i na dítě  osvojené,  v péči nahrazující péči rodičů,  druhého z manželů,  vnouče, pokud jeho rodiče nemají příjmy, u kterých by zvýhodnění mohly uplatnit uzavře-li dítě manželství, lze uplatnit zvýhodnění jen za specifických podmínek

9 Stanovení zálohy – měsíční daňový bonus jedna z forem daňového zvýhodnění na dítě (sleva, sleva + bonus, bonus) pokud příjem zaměstnance v daném kalendářním měsíci činí alespoň polovinu minimální mzdy zaokrouhlené na 100 dolů (3700 Kč) maximálně 2500 Kč minimálně alespoň 50 Kč, jinak není nárok

10 Stanovení zálohy sražené zálohy odvádí zaměstnavatel do 20. dne měsíce, kdy měla být srážka provedena zpravidla do 20. února následujícího roku je zaměstnavatel povinen podat vyúčtování daně

11 Zúčtování daně u zaměstnanců měl pouze jednoho zaměstnavatele, nebo několik zaměstnavatelů postupně za sebou a měl u těchto zaměstnavatelů podepsáno prohlášení souhrn jiných příjmů zahrnovaných do základu daně není vyšší než 6000 Kč požádá o provedení zúčtování nejpozději do 15. února po skončení zdaňovacího období zaměstnavatel povinen provést provádí poslední zaměstnavatel v roce

12 Zúčtování daně u zaměstnanců uplatní se i odpočty od základu daně:  dary na veřejně prospěšné účely  příspěvky na penzijní připojištění  pojistné na životní pojištění  úroky na bytové potřeby  členské příspěvky zaplacené odborové organizaci sleva na manželku/a bez vlastního příjmu

13 Zúčtování daně u zaměstnanců nejprve se uplatní slevy bez slevy na dítě následně se provede vyúčtování daňového zvýhodnění sleva na dítě se poskytne do výše vypočtené daně snížené o ostatní slevy daňové zvýhodnění snížené o poskytnutou slevu na dítě se vyplatí jako daňový bonus

14 Zúčtování daně u zaměstnanců daňový bonus se poskytne, pokud příjmy činí alespoň šestinásobek minimální mzdy ( Kč) poskytuje se max. do výše Kč, min. musí činit alespoň 50 Kč zaměstnavatel vyplatí nedoplatek na daňovém bonusu nebo přeplatek na dani nejpozději v březnové výplatě

15 Srážka daně příjem tvoří samostatný základ daně a daň je z něj sražena, pokud: jde o příjmy z pracovněprávního apod. poměru nebo funkční požitky příjem vyplácí zaměstnavatel se sídlem nebo bydlištěm nebo stálou provozovnou v ČR úhrn příjmů u zamětnavatele za měsíc nepřekročí Kč zaměstnanec nepodepsal prohlášení k uplatňování slev a zvýhodnění

16 Srážka daně pro srážku činí sazba 15 % srážka se provádí při výplatě nebo poukázání, či připsání příjmu zaměstnanci sražená daň se odvádí do konce následujícího kalendářního měsíce do konce února následujícího roku je zaměstnavatel povinen podat přehled o sražené dani