Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: 504 782 km² Počet obyvatel: 42 717 064 (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km².

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Španělsko oficiálně : Španělské království
Advertisements

Španělsko Referát 5.B.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Musilová Tereza VIII.A /2009
Španělsko Vpřed Kummer Tomáš.
Španělsko.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Španělské království Geografie Mgr. Zdeněk Kříž
Východní Evropa – Ukrajina
SRBSKO.
Program Leonardo da Vinci – projekt mobility
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
vypracoval :Adam Lašák a Kuba Holuša
Španělsko Sarah Beránková.
Portugalsko Info a obrázky.
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
Jižní Evropa.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
ŠPANĚLSKO.
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
SLOVINSKO.
Španělské království.
Nový Zéland.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Španělsko.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Město Brno.
Peter Gabaĺ – 5.A.
Španělsko hymna.
Malta.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
Cestov á ní Kateřina Snopková IX.B ZŠ Řevnice 2014/2015 vedoucí absolventské práce : Mgr. Jana Tučková.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_261 _Španělsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Španělské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Š PANĚLSK O Vypracoval Tomáš Ptáčník. Š PANĚLSKO Španělské Království km² Katolické náboženství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Maďarsko, Polsko, Slovensko
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Belgie Jakub Jenšovský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Transkript prezentace:

Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: (2003) Hustota obyvatel: 84 obyvatel na km² Etnické složení: Španělé (73%), Katalánci (18%), Baskové (2,5%) a další Úřední jazyk: španělština (na celém území Španělska) + katalánština (Katalánie a Baleárské ostrovy), galicijština (Galicie), valencijština (Valencijský region), baskičtina (Baskicko a některé oblasti Navarry) Měna: Euro (EUR) - od Nezaměstnanost: 11,2% (2003) Náboženství: římsko-katolické (83 %) Státní zřízení: parlamentní monarchie Hlava státu: král Juan Carlos I (od listopadu 1975) Předseda vlády: José Luis Rodríguez Zapatero (od roku 2004) Hlavní opoziční strana: Partido Popular - PP Správní členění: 17 autonomních regionů

 Španělské království je druhou největší zemí západní Evropy, hned po Francii. Dělí se s Portugalskem o Pyrenejský poloostrov. Většina území Španělska se rozkládá na rozsáhlé náhorní plošině Meseta. Nad ní však vyčnívají horská pásma Sierra Morena a Sierra Nevada. Na severu se tyčí Kantaberské pohoří (Cordillera Cantabrica) a vysoké Pyreneje, tvořící hranici s Francií. Nejvyšší vrchol Španělska však leží na jihovýchodě v Sieře Nevadě (Mulhacén 3478m). Španělsko má také úrodné pobřeží roviny a nížiny v povodí řekk Erba na severovýchodě a Guadalquiviru na jihozápadě. Ke Španělsku patří rovněž Baleárské ostrovy ve Středozemním moři a Kanárské ostrovy u severovýchodního pobřeží Afriky.

Španělsko

 Vlajka Španělska má tři vodorovné pruhy v barvách červené, žluté a červené (1:2:1) a je odvozená ze středověkého aragonského znaku.  Podle nepravdivé legendy západofranský král Karel Lysý ( ) po boji s Maury ponořil prsty do krve svého zraněného spojence, aragonského grófa Wilfreda 1.a otřel je o jeho doposud prázdný štít; tak vznikl znak.

 Španělsko je vyspělý průmyslově-zemědělský stát. Obdělává se 37% území, 14% připadá na louky a pastviny, 33% je zalesněno. Převládá rostlinná výroba se zaměřením na pěstování obilnin (6,6 milionů ha v roce 1998), oliv a vinné révy, největší přínos však zaznamenává pěstování ovoce a zeleniny. Pokud jde o dobytkářství, významná je produkce vepřového masa, mléka, hovězího masa a drůbeže. Bylo vyloveno tun ryb (1999), z toho tun připadlo na vodní kultury (81% slávek jedlých).  V průmyslu mají největší význam malé a střední podniky (kromě energetiky), které vykazují v posledních letech nejvyšší nárůst počtu pracovních míst. K důležitým průmyslovým odvětvím patří průmysl automobilový, chemický, strojírenský a potravinářský. V roce 2000 dosáhl vývoz automobilů a strojového vybavení 65,5%. Největší přínos na tvorbě HDP a zaměstnanosti vykazují služby. V roce 2000 přijelo do Španělska 48,5 milionů turistů.  Pro Španělsko je charakteristický významný podíl státu na ekonomice, především ve strategických odvětvích. V posledních letech dochází stále častěji k privatizaci. Platí to především pro energetiku, telekomunikace, leteckou dopravu a paliva. Zprivatizováno bylo i bankovnictví.

 Býčí slavnosti :Každoročně každé ráno se od 6. do 14. července v hlavním městě Navarry Pamploně vypouštějí do ulic býci, před kterými potom prchá mnoho odvážných chlapců a mužů. Tato tradice souvisí s oslavami svátku sv. Fermína, mýtického římského učedníka, který podle pověsti obrátil na víru město v severní Francii Amiens. Jeho kult přinesla do Navarry francouzská rodina ve 12. století, která politickým sňatkem zaujala místo vládnoucího roku. Dnes je tento francouzský svatý patronem Navarry. Proto každý červenec si většina obyvatel Navarry nasadí červené barety a vyrazí do Pamplony na oslavy. Prchání před býky je nejznámější, nikoliv však jedinou akcí těchto oslav. Nechybí ani tanec, hudba, ohňostroje a mše.

 Barcelona : po Madridu druhé největší španělské město, správní centrum Katalánska, námořní přístav a průmyslový metropole na pobřeží Středozemního moře. Dlouhou historii města dokazují památky z dob Říma i gotické kostely a paláce ze 14. století. Nejnápadnějšími budovami nových částí města jsou pozoruhodné stavby slavného španělského architekta Antonia Gaudího. Centrem města prochází uchvátná světoznámá třída Ramblas, známá desítkami novinových, knižních a květinových stánků, a hlavně rušným pouličním životem.

 Costa Brava: Jedna z nejznámějších turistických oblastí, neboli Divoké pobřeží je velmi oblíbená rekreační destinace, která turisty okouzlí svou malebnou pobřežní krajinou – rozeklanými skalisky a útesy tyčícími se okolo pobřeží tvořenými kouzelnými zátokami a plážemi omývanými Středozemním mořem, které turistům spolu s nepřeberným množstvím turistických atrakcí mohou nabídnout to nejlepší z dovolené.  Madrid : Centrum města se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a velkým počtem pompézních staveb, nejen renezančního stylu, ale i zcela hypermoderně vypadajících mrakodrapů. Na západním okraji historického centra se nachází královský palác Palacio Real. Roku 852 zde arabský emír kral muhamad nechal postavit tzv. Alcázar – pevnostnemí n í palác, nazývaný Mayrit.

 Znak

 Vlajka

Konec