MATEMATIKA Kombinatorické pravidlo součinu Příklady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_65.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sčítání a odčítání lomených výrazů
Výraz a jeho hodnota SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Číselné obory – racionální čísla a operace s nimi
Operace s lomenými výrazy
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Rozklad mnohočlenů na součin pomocí vzorců
Mnohočleny- výpočty pomocí vzorců
Úprava mnohočlenu na součin pomocí vzorců
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_12.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
Vlastnosti sčítání a odčítání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATI KA1_10 Tematická.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_08.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Náročnější úpravy algebraických výrazů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_SU_3_12.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_105.
MATEMATIKA Variace.
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
MATEMATIKA Úhel a jeho velikost.
Užití goniometrických funkcí
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Části kruhu – jejich obvody a obsahy
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
1 EXPONENCIÁLNÍ ROVNICE- řešení logaritmováním Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
MATEMATIKA Lineární rovnice ve slovních úlohách I.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_11 Název materiáluZákladní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Permutace s opakováním
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
MATEMATIKA Funkce.
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Geometrická posloupnost
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Variace.
MATEMATIKA Aritmetická posloupnost Příklady 2.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 1.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Vzdálenost bodu od přímky
MATEMATIKA Logaritmické rovnice.
Procvičování – analytická geometrie v rovině
MATEMATIKA Goniometrické funkce Příklady 2.
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

MATEMATIKA Kombinatorické pravidlo součinu Příklady

Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III-2-09-02_Kombinatoricke-pravidlo-soucinu-Priklady Autor: Mgr. Stanislav Prucek Tematický okruh: Matematika Ročník: II. Datum tvorby: červenec 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislav Prucek

KOMBINATORICKÉ PRAVIDLO SOUČINU Příklady Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel, v jejichž dekadickém zápisu se každá číslice vyskytuje nejvýše jednou. ? Čtyřciferná čísla budeme považovat za uspořádané čtveřice, kde první člen lze vybrat devíti způsoby, neboť první číslice nesmí být nula. 𝒏 𝟏 =𝟗 Na druhém místě nesmí být stejná cifra jako na místě prvním, přibyla však cifra nula. 𝒏 𝟐 =𝟗 Po výběru druhého čísla zůstává osm cifer. 𝒏 𝟑 =𝟖 Po výběru třetího čísla zůstává sedm cifer. 𝒏 𝟒 = 7 9 · 9 · 8 · 7 = 4536 Existuje tedy 4536 čtyřciferných čísel dané vlastnosti.

? 4 · 5 · 3 = 60 Z města A do města D vede 60 cest přes města B a C. Z města A do města B vedou čtyři cesty, z města B do města C pět cest a z města C do města D tři cesty. Určete počet cest, které vedou z města A do města D přes města B a C. Pro výběr prvního členu (cesta z města A do města B) máme celkem čtyři možnosti. 𝒏 𝟏 =𝟒 Pro výběr druhého členu (cesta z města B do města C) máme celkem pět možnosti. 𝒏 𝟐 =𝟓 Pro výběr třetího členu (cesta z města C do města D) máme celkem tři možnosti. 𝒏 𝟑 =𝟑 4 · 5 · 3 = 60 Z města A do města D vede 60 cest přes města B a C. zpět

? V míse je 8 pomerančů, 12 banánů a 6 jablek. Karel si má vybrat dva druhy ovoce po jednom kuse tak, aby Blanka, která si po něm vybere jeden pomeranč, jeden banán a jedno jablko, měla co největší možnost výběru. Určete, co si Karel vybere. 1. Karel si vybere pomeranč a banán. Blanka po něm vybírá ze 7 pomerančů, 11 banánů a 6 jablek. 7 · 11 · 6 = 462 Blanka má 462 možností výběru. 2. Karel si vybere pomeranč a jablko. Blanka po něm vybírá ze 7 pomerančů, 12 banánů a 5 jablek. 7 · 12 · 5 = 420 Blanka má 420 možností výběru. 3. Karel si vybere banán a jablko. Blanka po něm vybírá z 8 pomerančů, 11 banánů a 5 jablek. 8 · 11 · 5 = 440 Blanka má 440 možností výběru. Odpověď: Karel si vybere pomeranč a banán. Blanka pak má 462 možností výběru. zpět

? Odpověď: Trojúhelníků dané vlastnosti je tedy 𝟕𝟓𝟎𝟎 𝟔 =𝟏𝟐𝟓𝟎. Je dán pětiúhelník ABCDE a na každé jeho straně je zvoleno 5 vnitřních bodů. Určete počet všech trojúhelníků, jejichž vrcholy X, Y, Z leží v daných a na různých stranách pětiúhelníku ABCDE. ? Vrchol X je možné zvolit v libovolném z daných bodů. 𝒏 𝟏 =𝟐𝟓 Vrchol Y již nesmí ležet na téže straně pětiúhelníku jako bod X. 𝒏 𝟐 =𝟐𝟎 Vrchol Z již nesmí ležet na těch stranách pětiúhelníku jako body X a Y. 𝒏 𝟑 =𝟏𝟓 Existuje tedy 25 · 20 · 15 = 7500 uspořádaných trojic. Šest uspořádaných trojic určuje stejný trojúhelník! [X, Y, Z], [X, Z, Y], [Y, X, Z], [Y, Z, X], [Z, X, Y], [Z, Y, X] Odpověď: Trojúhelníků dané vlastnosti je tedy 𝟕𝟓𝟎𝟎 𝟔 =𝟏𝟐𝟓𝟎. zpět

Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu kombinatorického pravidla součinu. Žáci řeší jednoduché příklady kombinatorického pravidla součinu. Určují uspořádané k-tice. Použité zdroje: RNDr. Oldřich Petránek a kol.: Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU, 4. část, 5. vydání 1996, Prometheus, ISBN 80-7196-040-3 Doc. RNDr. František Jirásek, DrSc. a kol.: Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU, 2. část, 3. vydání 2000, Prometheus, ISBN 80-7196-012-8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislav Prucek zpět