Poruchy příjmu potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Trávící soustava trávení, živiny
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Složení potravy.
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Poruchy příjmu potravy Mgr. Michaela Polanská mi.polanska@seznam.cz

Mentální anorexie = odmítání potravy, po určité době se dostaví ztráta chuti k jídlu a pocit hladu vymizí Radost z poklesu hmotnosti → stále závažnější psychické i fyzické obtíže. Po dlouhodobé hladovce se může dostavit silný pocit hladu a chuť k jídlu → problém zkonzumovat i malé porce, jídlo vyvolává pocit nevolnosti

Mentální bulimie MA → MB Běžnější než MA = Neovladatelná chuť k jídlu → záchvaty přejídání → zvracení, laxativa, diuretika Nemusí být podváha Klientky vědí, že dělají něco nenormálního X MA Velké pocity viny, neschopnosti, osamělosti, selhání

Trávicí ústrojí a PPP Dutina ústní – poranění sliznice - vysoká kazivost zubů - otoky slinných žláz Hltan Jícen –zranění až prasknutí Žaludek – nadměrné působení žaludečních šťáv – vznik žaludečních vředů

Tenké střevo – nedostatečná resorpce živin – osteoporóza - nevolnost až mdloby - svalová slabost - zpomalení růstu - pozdní nástup puberty - nepravidelná či žádná menstruace - narušení rovnováhy tělesných tekutin a solí - atrofie střevní sliznice Játra – nedostatek vyrobených bílkovin – vznik otoků Tlusté střevo –zácpa, průjem

Psychické důsledky Pokleslá, depresivní nálada Nejistota, úzkost, smutek, sebenenávist I malé problémy se zdají být neřešitelné Nesoustředěnost, neustálé se zabývání jídlem, vlastní hodnocení založené na hmotnosti Ztráta zájmu o okolí, vyhýbá se společnosti Konflikty s rodiči a přáteli Vztahovačnost, nadměrná sebekritičnost, potřeba souhlasu pro dobrý pocit

Jak pomoci nemocnému Neodsuzujte Nevysmívejte se Nebuďte nevšímaví a zklamaní, když se hned nebude dařit Nabídněte např. společné stravování Vezměte nemocného za zábavou Půjčte mu literaturu o PPP Přesvědčte ho o návštěvě u odborníka

Nesmyslný fenomén Kdyby panenka Barbie byla skutečná žena, zřejmě by byla odkázána na invalidní vozík! Při výšce 170 cm by měla míry 81-36-69 a váha by se pohybovala okolo 30 kg! Velikost nohy by dosahovala pouhých 12 cm, a proto je zcela nemožné, aby se na tak malých nožkách udržela ve stoje nebo dokonce chodila!

Výživa = trávení, vstřebávání, ukládání do zásob, metabolismus a vylučování tvorba energie, růstu, reprodukci, udržení života a normální fungování organismu. Určitě každý zná ten pocit spokojenosti v souvislosti s dobrým jídlem. Ale jaké je to „akorátní“ množství jídla, které mi ještě prospívá? Jak a co mám jíst, abych neměl černé svědomí? Platí obecné pravidlo: „jez od každého trochu“ = žádná potravina není zakázaná!!!

Potravinová pyramida

- Skupina obilnin, pečiva, těstovin a rýže, denně 3-6: 1 porce: 1 krajíc chleba (60 g), 1 miska ovesných vloček, vařených těstovin či rýže (125 g) . Skupina zeleniny, denně 3-5 porcí: 1 porce:1 mrkev, velká paprika, 2 rajčata, miska salátu, půl talíře brambor (125 g), sklenice neředěné zel. šťávy Skupina ovoce, denně 2-4 porce: 1 porce: 1 jablko, pomeranč či banán (100 g), 1 miska jahod, rybízu či borůvek nebo sklenice neředěné ovocné šťávy. Skupina mléka a mléčných výrobků, 2-3: 1 porce: 1 sklenice mléka (300 ml), 1 kelímek jogurtu (200 ml), sýr (55g) .Skupina masa, vajec, luštěnin a ostatních potravin s vyšším obsahem bílkovin,1-2: 1 porce: 80 g drůbežího, rybího či jiného masa, 2 vařené bílky, miska sójových bobů nebo porce sójového masa.

Zásady výživy Jez 5x až 6x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře, 2. večeře) Jez pestře a rozmanitě. Jez 5x denně ovoce a zeleninu, hlavně syrovou. Jez dostatek cereálií. Měj denně v jídelníčku mléčné výrobky nebo mléko. Nezapomínej na cukry a tuky, i ty patří do jídelníčku. Jez denně kvalitní zdroje bílkovin (vejce, maso, luštěniny, výrobky ze sóji). Nezapomínej 2x týdně zařazovat ryby. Pij alespoň 2 litry tekutin denně. Nepřejídej se ani nehladověj. Jez tolik, aby Tvá tělesná hmotnost byla přiměřená (BMI 18,5 – 24,9).

BMI – hmotnostní index BMI = hmotnost (kg) / výška2 (m) Např.: dívka, 17 let, 60 kg, 160 cm BMI = 60 / 1,62 BMI = 60 / 2,56 BMI = 23,44

BMI - dívky 15 let 16 let 17 let Alarmující <16 < 16,5 < 17 Snížená < 18,75 < 19 < 19,5 Norma 18,75-22 19-22,5 19,5-23 Zvýšená > 22 > 22,5 > 23 Nadměrná > 28,5 > 24 > 24,5 Obezita > 25 > 25,5 > 26

BMI - chlapci 15 let 16 let 17 let Alarmující < 16 < 16,5 < 17 Snížená < 18,25 < 19 < 19,75 Norma 18,25-22 19-22,25 19,75-23 Zvýšená > 22 > 22,25 > 23 Nadměrná > 23,5 > 24 > 24,75 Obezita > 25 > 25,5 > 26,5

BMI – hmotnostní index BMI = hmotnost (kg) / výška2 (m) < 18,5 PODVÁHA Hrozí nedostatek základních živin, vitaminů a minerálních látek, díky tomu se horší kvalita zubů, vlasů, nehtů, kůže a organismus celkově selhává a dochází k vymizení menstruace. 18,5 – 24,9 NORMÁLNÍ VÁHA 25 – 29,9 NADVÁHA 30 – 34,9 OBEZITA I. STUPNĚ 35 – 39,9 OBEZITA II. STUPNĚ ≥ 40 OBEZITA III. STUPNĚ Velmi vysoké riziko komplikací obezity.

Pitný režim 2 až 3 litry tekutin za den. - Voda - Přírodní minerální vody - Slazené nápoje - Perlivé vody Látková výměnu Dobrá funkce ledvin Odplavování škodlivých zplodin, které vznikají v těle Umožňuje také plnou výkonnost všech funkcí organismu. x  celkovou výkonnost včetně duševní (únava, bolest hlavy). Pozor!!! KÁVA, MLÉKO, POLÉVKY

Základní živiny –TUKY (20 – 30%) Zvyšují CH v krvi – sušenky, zmrzlina (kokosový a palmový olej ), máslo, sádlo (živočišný tuk) Snižují CH v krvi – olivový, makový, řepkový, sojový, lněný, slunečnicový olej a rybí tuk, Zdroj nejvydatnější energie a tepla Rozpouštějí se v nich vitaminy (A, D, E, K) CH → žlučové kyseliny, vit. D, pohl. Hormony Chrání orgány před nárazy Podkožní tuk se podílí na regulaci teploty Zabraňuje vysychání pokožky a tím udržuje její elasticitu Zlepšují chuť a konzistenci potravin a vyvolávají pocit sytosti. X aterosklerózy, čímž se zvyšuje riziko KVO.

Základní živiny – CUKRY (55 – 75%) Volné cukry – (< 10%) - nejpohotovějším zdrojem energie a tepla. Proto je v přiměřeném množství organismus potřebuje. - jsou obsaženy v: cukru, bonbónech, piškotech, koláčích, pudinku, zmrzlině nebo v džemech. Polysacharidy Celulóza a podobné sacharidové sloučeniny jsou potřebné jako tzv. hrubá vláknina, podporující pohyb střev a bránící zácpě - Zdroj: zrno (tmavá mouka, celozrnné pečivo), ovoce a zelenina - Význam: snižuje výskyt střevních nádorů (v nichž drží ČR, bohužel, prvenství) a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Základní živiny – BÍLKOVINY (10 – 15%) Funkce: stavební (stavba a obnova buněk a tkání) - podpůrná (tvorba kostí, šlach, vlasů a kůže) - ochranná (tvoří protilátky) - transportní (tvorba krevního barviva – hemoglobinu - transportuje CO2 a O2 ) - katalytická funkce (urychlování chemických reakcí, tvorba různých enzymů) - regulační funkce (hormony). Tělo bílkoviny neumí ukládat, proto je musíme přijímat denně. Nedostatečný přísun potravou vede ke ztrátám svalové hmoty. Hodnotnější jsou bílkoviny živočišné než rostlinné - vejce, maso, ryby, drůbež, játra, srdce, ale i obiloviny, mléko, hrách, fazole, ořechy a tofu.

Jak zvýšit svou hmotnost Zvýšení energetického obsahu stravy: Do pokrmů přidáváme vysokoenergetické potraviny - máslo, olej, smetana, smetanový sýr, med, džem, cukr nebo sušené ovoce. Zvýšení bílkovinného obsahu stravy: Základem dostatečného příjmu bílkovin je pestrá strava, která obsahuje bílkoviny z různých zdrojů. Proteiny mohou být do stravy přidávány: tvrdý sýr, tvaroh, sušené mléko, jogurt, vaječný žloutek, maso, ryby, drůbež, luštěniny, sója a sojové výrobky (tofu). NUTRIDRINK

Jídelníček 1 6,00: Černá káva, mléko 12,30: Zeleninový talíř 14,00: Tatranka 20,00: Jogurt, jablko 21,00: 3 celozrnné rohlíky, Rama, Hermelín

Jídelníček 2 7,00: Be-be Dobré ráno 12,00: Knedlo, vepřo, zelo 16,00: Pomeranč 19,00: 2x obalovaný chléb ve vajíčku, 2 rajčata

Jídelníček 3 7,00: Pečivo, Rama, šunka, paprika 10,00: Puding, hruška 12,00: Květáková polévka, nádivka, salát na kefíru 15,00: Tvaroh naslano, pečivo, ředkvičky 18,00: 3 tousty s ďábelskou pochoutkou, rajče 21,00: Sklenice jogurtového mléka

DĚKUJI ZA POZORNOST