Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony: III / 2 Název sady B: Paprsková optika II. Autor: Mgr. Dagmar.
Advertisements

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Testy pro testování žáků 5. a 9. tříd 2012
TUL H 32 Setkání realizátorů inovace předmětů 3.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Hodnotová orientace svobodné generace
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Studentská inovace praxí
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Projekt CZ.1.07/2.2.00/ Čeština pro žáky-cizince v rámci inovace výuky učitelských programů v oboru Učitelství pro 1. st. ZŠ.
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Rozvoj komunikačních dovedností
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
Umění učit se Petr Machala. …Obracím se na vás, protože mám problém. Pokaždé, když si sednu k učení, nejsem schopen myslet na to, co se mám učit, ale.
Efektivní učení.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Distanční studijní texty
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
1 Desatero začínajícího lektora Mgr. Vítězslav Dohnal, Pro bono aliance
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Podmínky vypracování Vypracujte e-learningovou studijní oporu (přípravu na vyučovací hodinu), která bude k dispozici široké pedagogické veřejnosti jako.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Didaktika pracovní výchovy
Hodnocení ve vzdělávání dospělých Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
MODERAČNÍ TECHNIKY brainstorming brainwriting free-wheeling
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
Kritické myšlení - základní vymezení, ukázková lekce
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Kritické myšlení Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2010.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.17 Anotace: Prezentace je zaměřena na výtah, jeho hlavní znaky a funkci. Slouží jako zápis pro žáky. Vzdělávací oblast: český.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
E-learning na Pedagogické fakultě MU z hlediska potřeb studentů a učitelů Tamara Váňová, KAJ PdF MU.
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Diagnostika a reedukace
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Téma Hypotézy ve výzkumu
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Sigmundova střední škola strojírenská, Lutín Mgr. Pavel Michalík.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Efektivní Knowledge management
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
na Slovanském gymnáziu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Vedení poznámek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Bělková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Paměť a soustředění.
Vývoj motýla Vnímání.
Jak si připravit prezentaci
Transkript prezentace:

Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji

Studijní opora přebírá některé funkce učitele. Autor s tím musí počítat.

Studijní opora – efektivita Účinek Rozlišení váhy informací Hutná struktura (krátké věty, chybí „omáčka“) Zapamatování si podstatného Čas učitele Stejná nebo menší spotřeba času – více studentek/studentů

Studijní opora – struktura Rozsah Do 25 stran textu – psychicky únosné pro dospělého člověka Větší celky rozdělit do menších studijních jednotek Struktura Dle šablony, ale s vloženými pedagogickými nástroji. Zachovat kvalitu – zvýšit uživatelskou přívětivost

Pedagogické nástroje Smysl Zavést informaci do paměti Utvrdit ji tam Zesíťovat s ostatními Je podstatné, aby byly prokládány v textu Je podstatné, aby byly prokládány v textu.

Pedagogické nástroje Účinek Přesmyčka ve vnímání učení Škola hrou – informální učení Zvýšení motivace pokračovat – a nevzdát to Vedení a podpora během studia Působení různé v různých částech studijní opory

Učit se nebo žít?  Podívejme se na problém očima studující/ho:  Nejlépe se učíme, když jsme uvolněni a máme dobrý pocit, že si můžeme dovolit žít, neboť jsme si osvojili dobrou studijní techniku.

Umění číst správně Ve čtení jsou skryty velké časové rezervy. Dobrý text spoří čas studující/ho, v konečném efektu i učitele. rozdělení textu myšlenkově i graficky

Pět fází studia opory Získat přehled – o čem to je a do jakého rozsahu Formulovat vlastní otázky k tématu Číst Ujasnit si přečtenou stať Opakovat

Tajemství účinku opory Člověk se nejlépe učí to, co ho zajímá a pro co se připravuje (body 1 a 2) Lépe se pamatuje to, čím se člověk zaobírá vícekrát a rozličnými způsoby (body 4 a 5)

1.Získat přehled Pozor! Někdy se pro dřevo nevidí les. Méně je více. Autor nesmí ztratit souvislost s hlavním tématem.

2. Formulovat vlastní otázky Problémy ostatních lidí mě zajímají méně než mé vlastní. Formuluji si vlastní otázky tak, aby mi autor odpověděl na MÉ otázky. Kdo se více ptá, má z přečteného více a pochopí lépe podstatu.

3. Číst Přiměřený rozsah i struktura textu. Jazyk srozumitelný studujícím.

4. Ujasnit si přečtenou stať Zachytit autorovy myšlenky vlastními slovy Vyjádřit je PÍSEMNĚ Člověk chápe novou věc jen tehdy, dokáže-li ji také sám vyjádřit.

5. Opakovat Několikanásobné opakování má svůj smysl. Opakovat smysluplně a originálně, ne pouze prázdně přežvykovat. Autor nesmí ztratit souvislost s hlavním tématem

Význam opakování Za 24 hodin zapomeneme 20 % naučeného. I když je text strukturovaný, bez opakování zapomeneme za 7 dní 50 % naučeného.

Způsob opakování Čím podobnější/návaznější je nová látka té staré tím lépe ji překrývá. tím lépe se na ni navazuje. tím důkladněji se staré a nové informace zesíťují.

Pedagogické nástroje Vícečetný výběr Přiřazování Test Odpověď ano/ne Jednoduchá otevřená odpověď malými písmeny

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST A SPOLUPRÁCI. Hana Danihelková ATHENA P ř emyslovc ů 48 CZ Ostrava