Autor: Mgr. Vladimír Drápal Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Soustava trávicí Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_178_Biologiečlověka_Soustavatrávicí Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace
Anotace: Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků s trávicí soustavou Materiál vysvětluje pojmy příjem potravy,mechanické a chemické zpracování potravy, vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy a složení trávicí soustavy Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN 80-85937-97-2
Trávicí soustava Trávicí soustava: zpracovává přijímanou potravu do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla (trávení) zajišťuje příjem živin pro náš organismus Zpracování potravy: mechanicky – zuby drtí a rozmělňují přijímanou potravu chemicky – přijímaná potrava se pomocí enzymů chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky, které se vstřebávají nebo se využívají jako zdroj energie nebo látky stavební Nestravitelné látky jsou z těla odstraňovány v podobě stolice.
Trávicí soustava - schéma délka téměř 8 metrů ve svém průběhu se člení, kroutí a různě rozšiřuje probíhá od ústního až k řitnímu otvoru Je tvořena dvěma typy orgánů: orgány trávicí trubice tvoří dostatečně velkou plochu k trávení a vstřebávání živin druhý typ orgánů, žlázy(např. játra, slinivka břišní) vylučují enzymy a jiné látky sloužící k trávení.[
Dutina ústní, hltan, jícen prostor ohraničený rty, tvrdým a měkkým patrem a tvářemi Jazyk: tvořen příčně pruhovanou svalovinou, nachází se na spodu dutiny vlastnosti: hmatová, teplotní citlivost, vnímání chuti, řeč umožňuje žvýkání a polykání sousta Slinné žlázy: produkují sliny (obsahují enzym ptyalin – štěpí škrob na jednodušší cukry Polknutí sousta – posunutí na kořen jazyka – vyvolá se polykací reflex, sousto se posouvá do hltanu a pak do jícnu a žaludku. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Dutina ústní - zuby Zuby – zasazeny v horní a dolní čelisti Druhy zubů podle tvaru: Existují čtyři základní druhy zubů: stoličky k rozmělňování potravy, člověk jich má celkem 12, jsou ploché s malými výstupky třenové zuby podobné stoličkám, ale jsou menší špičáky k trhání potravy řezáky k uchopování a krájení potravy Dětský chrup: 20 zubů (nemá zuby třenové a 4 stoličky) Dospělý chrup: 32 zubů (12 stoliček, 8 zubů třenových, 4 špičáky, 8 řezáků) Lidský zub - stolička A - korunka B - kořen 1.- zubní sklovina 2.- zubovina 3.- zubní dřeň 4.- dáseň 5.- zubní cement 6.- čelistní kost 7.- céva 8.- nerv http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Žaludek Žaludek: rozšířená část trávicí soustavy – hruškovitý tvar Funkce: zásobník pro přijatou potravu (zde se promíchává – vzniká kašovitá trávenina) vylučování žaludeční šťávy (obsahuje – enzymy – pepsin – štěpí bílkoviny v potravě) Žaludeční šťáva obsahuje také kyselinu chlorovodíkovou – rozvolňuje vlákna masa, ničí choroboplodné bakterie). Hlen – chrání žaludeční sliznici před působením pepsinu a HCl. Dospělý člověk vyloučí denně 2-3 litry žal. šťávy. . http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Tenké střevo Tlusté střevo: je zde vstřikována trávenina ze žaludku probíhá zde rozhodující část trávení a vstřebávání Má tři úseky: dvanáctník Lačník kyčelník Délka: 3 – 5 metrů Šířka: 3 cm Plocha: 300 metrů čtverečných Sliznice tenkého střeva se skládá z velkého množství záhybů a výběžků (klků). Do dvanáctníku ústí vývody trávicích žláz – jater a slinivky bříšní. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Játra Játra: největší žláza lidského těla váha – 1,5 kg tvoří se zde žluč (hromadí se ve žlučovém měchýři – žlučníku) Žlučovodem se dostává žluč do dvanáctníku – zde rozptyluje tuk na kapičky (emulgace tuků). Funkce jater: zachycují jedovaté látky a zneškodňují je nadbytečný dusík se zde převádí na močovinu Játra nemůžou být ničím nahrazena – nezbytná pro život! Jsou nejteplejším orgánem v těle – význam pro termoregulaci. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Tlusté střevo Tlusté střevo: délka 1,5 m, šířka 5-7 cm, Rozdělení: slepé střevo s červovitým výběžkem (apendix), vzestupný,příčný a sestupný tračník, esovitá klička a konečník (s řitním otvorem) Funkce: shromažďují se zde nestravitelné zbytky potravy, které se zahušťují vstřebáváním vody a solí do krevního oběhu. probíhají zde hnilobné a kvasné procesy vzniká stolice (shromažďuje se v konečníku – pocit nucení na stolici) Svěrač je ovladatelný vůlí – možné stolici zadržet. Řídká stolice – průjem (organismus se zbavuje vody – znak onemocnění) . http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ape_skeletons.png
Použité zdroje Digestive system diagram cs.svg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 17. prosince 2006, 14:13[cit. 11-10-2007]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Digestive_system_diagram_cs.svg Illu01 head neck.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 15 February 2007, 16:16, 14:13[cit. 31 May 2012]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Illu01_head_neck.jpg Teeth by David Shankbone.jpg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 28. června 2007, [cit. 18.2.2008]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Teeth_by_David_Shankbone.jpg Digestive system diagram cs.svg, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 17. prosince 2006, 14:13 [cit. 11. 10. 2007, 14:13]. Dostupné z: Magendarmkanal.JPG, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 10. 1. 2006, 19:29. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Magendarmkanal.JPG Gray1085.png, In: Wikipedia.the free encyclopedia [online], Wikimedia Commons, 23. 1. 2007, 18:12. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1085.png