KIV/ZIS cvičení 2 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Databáze Dotazy.
Ing. Monika Šimková. Máme-li data reprezentovat v databázi, jak vybereme jejich strukturu na konceptuální úrovni? Konceptuální modelování analyzuje požadavky.
Databáze.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Architektury a techniky DS Cvičení č. 4 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy 1 Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze Sestavy.
Hromadná korespondence
Databáze Úvod.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Databázové systémy 2 Cvičení č. 7 Ing. Tomáš Váňa Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Tabulkový procesor.
KIV/ZIS cvičení 1 Tomáš Potužák.
Databázové systémy I Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Zadání databázového systému
Relační databáze.
Konceptuální návrh databáze
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
MS ACCESS.
KIV/ZIS cvičení 3 Tomáš Potužák.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
Konceptuální návrh databáze
Databázové modelování
2OP483 Manažerská informatika 3Access - BankaSnímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access 2007 Dotazy v databázi Banka
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Office I. Miroslav Lorenc.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
ACCESS TVORBA TABULEK, CVIČENÍ - 05 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
I NOVACE VÝUKY INFORMATICKÝCH PŘEDMĚTŮ VE STUDIJNÍCH PROGRAMECH O STRAVSKÉ UNIVERZITY Z DOKONALOVÁNÍ GRAMOTNOSTI AKADEMICKÝCH A OSTATNÍCH PRACOVNÍKŮ OU.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
2OP483 Manažerská informatika 32OP483 Manažerská informatika 3
2OP483 Manažerská informatika 3
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
KIV/ZD cvičení 1 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Optimalizace SQL dotazů
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

KIV/ZIS cvičení 2 Tomáš Potužák

Příklad 1 – Jednoduchá databáze Vytvořte jednoduchou databázi, která bude obsahovat informace o studentech na vysoké škole. Každý student bude mít atributy id, jméno, příjmení, pohlaví, rodné číslo, číslo občanského průkazu, ročník, adresu (ulice, č.p., PSČ, město), datum nástupu na školu. U všech atributů vhodně nastavte typ, rozsah/počet znaků, titulek a upozornění při zadání nevhodné hodnoty.

Příklad 1 – Jednoduchá databáze Do tabulky zadejte několik záznamů (alespoň dva). Zkuste si zadat hodnoty, které neodpovídají požadovaným parametrům (vyšší ročník, špatné číslo OP apod.).

Příklad 2 – Vytvoření formuláře Vytvořte formulář zobrazující data z tabulky studenti. Pro vytvoření formuláře použijte průvodce Otevřete formulář v návrhovém zobrazení a upravte pozice textových polí tak, aby se nepřekrývaly Přidejte/upravte nadpis formuláře do záhlaví a dále přidejte podnadpis Zadejte do formuláře další záznam

Příklad 3 – Vytvoření sestavy Vytvořte tiskovou sestavu se seznamem studentů. Studenti budou uspořádáni tabulkově (jeden student jedna řádka). Studenti budou seřazeni podle příjmení, jména, rodného čísla. V záhlaví sestavy bude nadpis „Seznam studentů“.

Příklad 4 – Řazení Stáhněte si soubor studenti_db.mdb ze stránek http://home.zcu.cz/~tpotuzak Otevřete ho v MS Access Zkuste si řazení podle jednotlivých sloupců vzestupně i sestupně v tabulce Zkuste si řazení podle jednotlivých sloupců vzestupně i sestupně ve formuláři

Příklad 5 – Filtry Otevřete si formulář studenti_form a vyzkoušejte filtrování záznamů Vyzkoušejte jednoduché filtrování Vyzkoušejte filtrování podle výběru (nejprve jedné a pak více položek) Vyzkoušejte filtrování podle formuláře Totéž vyzkoušejte i na tabulce studenti

Pokyny k semestrální práci I Proveďte datovou analýzu a navrhněte strukturu vícetabulkové databáze, v níž se bude vyskytovat alespoň jedna vazba typu M:N. Databázi vytvořte v prostředí MS Access. Navrženou databázi naplňte skutečnými nebo fiktivními daty.

Pokyny k semestrální práci II Vytvořte v SQL kolekci výběrových dotazů nad databází zahrnující nejméně dotaz nad jednou tabulkou, s kritériem složeným alespoň ze dvou podmínek dotaz s parametrem dotaz nad více tabulkami s jednoduchým kritériem dotaz s využitím klauzule GROUP BY, příp. HAVING a souhrnné funkce

Pokyny k semestrální práci III Připravte krátkou (cca 3 minuty) prezentaci projektu v prostředí MS PowerPoint obsahující: formulaci problému 2 x navržený E-R-A model (před rozkladem i po rozkladu vazby M:N) popis tabulek příklad výběrových dotazů v SQL zhodnocení

Pokyny k semestrální práci IV Důrazně se doporučuje nechat si překontrolovat navržený ERA model před samotnou prací v MS Access v průběhu semestru Odevzdání práce ideálně ještě během semestru Mezní termín odevzdání 5.6.2015

Témata semestrálních prací Můžete si vybrat jedno z několika témat Vlastní zadání srovnatelné obtížnosti je rovněž možné

1. Volnočasové aktivity Firma zabezpečuje volnočasové aktivity různého typu (např. pohybové, jazykové atd.) určené pro různé kategorie zákazníků (děti, dospělí atd.). Zákazník se může přihlásit na několik aktivit a zároveň na jednu aktivitu se může přihlásit více zákazníků. Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Zákazník, Kategorie, Aktivita, Typ aktivity

2. Letáky Zaměstnanci firmy roznášejí reklamní letáky od různých smluvních firem na stanované adresy (bez specifikovaného jména osoby), kde je vhazují do poštovních schránek. Na jedné adrese tak může být více poštovních schránek. Každý zaměstnanec má přidělené adresy, na které letáky doručuje. Do jedné schránky typicky vhazuje více různých letáků a každý leták typicky skončí v mnoha schránkách. Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Leták, Zaměstnanec, Adresa, Schránka

3. Kino s jedním sálem Malé kino má pouze jeden promítací sál, ve kterém se promítají různé filmy (každý jindy). Diváci si mohou rezervovat místo na více promítání a na každé promítání si může lístek rezervovat více diváků. U každého promítání je uvedena přístupnost (přístupný, od 13 let, atd.) a znění (původní znění, český dabing atd.). Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Promítání, Divák, Přístupnost, Znění

4. Menza V menze (vysokoškolská jídelna) je vydáváno několik jídel rozdělených do několika druhů (např. hlavní jídlo, polívka, salát, atd.). Každý strávník si může koupit několik jídel. Strávníkem může být student či zaměstnanec univerzity nebo zcela cizí člověk (od toho se odvíjí cena jednotlivých jídel). Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Strávník, Druh strávníka, Jídlo, Druh jídla

5. Evidence sportovců Každý sportovec se jako jednotlivec účastní během sezóny několika závodů. Každého závodu se může zúčastnit více sportovců. Závody mohou být různých typů (národní, evropský, světový atd.). Každý sportovec patří do určité třídy (muži, ženy, dorost atd.). Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Sportovec, Závod, Typ závodu, Třída

6. Vinařství Ve vinařství se vyrábí několik různých vín. Každé víno se vyrábí z jedné či více odrůd vín a jedna odrůda může být obsažená ve více vínech. Každé vyráběné víno je určitého typu (stolní, cuvée, s přívlastkem pozdní sběr, s přívlastkem výběr z hroznů atd.). Každé vyráběné víno je stočeno do několika lahví, každá lahev má svůj obsah a identifikační číslo. Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Odrůda, Víno, Typ vína, Lahev

7. Květinářství V květinářství mají různé druhy zboží (květiny, ozdoby, doplňky atd.). Jeden dodavatel dodává více zboží, ale jedno zboží je dodáno vždy od jednoho dodavatele. Květinářství se vyrábí několik květinových vazeb. Každá se může skládat z více kusů různého zboží a jedno zboží může být obsaženo ve více vazbách. Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Květinová vazba, Druh zboží, Zboží, Dodavatel

8. Akciová společnost Každá akciová společnost se může skládat z několika podniků. Každý podnik akciové společnosti se může skládat z několika provozů. Každý provoz má několik zaměstnanců. Zaměstnanec může mít buď celý, nebo částečný úvazek a může být zaměstnán ve více provozech (částečné úvazky). Uvažujte minimálně tyto typy entit a vztahů: Akciová společnost, Podnik, Provoz, Zaměstnanec