KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Advertisements

Konzultační dny 2005 EXTERNÍ HODNOCENÍ KVALITY HYBRID CAPTURE II Jana Šmahelová.
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Testování závislosti kvalitativních znaků
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
Hodnocení živin Ve světě se používá několik systémů hodnocení živin:
Obecný postup při testování souborů
Chov I Výživa zvířat cvičení 2.. Krmiva a jejich rozdělení.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Úpravy krmiv.
Novohradské statistické dny Poznámky k problematice určování počtu shluků Hana Řezanková Vysoká škola ekonomická v Praze.
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
Sacharidy a metody jejich stanovení
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
CHOV I. VÝŽIVA ZVÍŘAT cvičení 1.. celkem 5 cvičení zápočet je formou testu, bude se týkat pouze výživy zvířat (místnost A 22) doporučená literatura: Jílek,
Pícniny - rozdělení a využití
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
FMVD I - cvičení č.8 Sesychání dřeva.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Nauka o podniku Investice.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
H ODNOCENÍ KUKUŘIČNÝCH HYBRIDŮ  AUTOR : Ing. M. BRUCKNEROVÁ  ŠKOLITEL: Doc. B. ČERMÁK  ZF JU ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Kukuřice setá (Zea mays)
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Vzorkování podzemní vody a půdního vzduchu
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení vlákniny a stravitelnosti v zeleninových salátech Institucionální program UTB Zlín.
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
Vliv kukuřičné shredlage na laktační užitkovost a stravitelnost škrobu v celém zažívacím traktu u dojnic.
Vítáme Vás v Troubelicích Silážní seminář 2017
Genotoxické chemické látky
Úzkořádková technologie pěstování kukuřice Smutný V., Šedek A.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Finanční charakteristiky podniků před moratoriem (výsledky výzkumu)
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Siláže v praxi, Sil-All Maize+FVA
Transkript prezentace:

KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková

způsoby hodnocení objemných krmiv chemická analýza objemných krmiv biologické pokusy zkrmování objemných krmiv přežvýkavcům kombinace obou předchozích postupů, doplněná výpočtem výživné hodnoty

Rozdělení vlákniny CF ……… celulóza a část ligninu ( extrakce kyselinou a zásadou, nepřesná ) NDF…… celulóza, hemicelulóza, lignin ( nestravitelné a pomalu stravitelné části rostlin ) ADF…… celulóza a lignin ADL…… lignin ( nestravitelná část rostlin )

Závěr 1.      Závislost stravitelnosti OH hybridů kukuřic na obsahu tuků slabě koreluje u metody in sacco, zato je výrazná negativní závislost u metody in vivo. 2.      Závislost stravitelnosti krmiva na obsahu ADL je negativně ovlivněna u obou typů metod (výrazně hlavně u metody in vivo - 0,65208). 3.      Obsah CF, a tím vlastně celulózy, pozitivně koreluje se stravitelností u obou metod (opět výraznější závislost u metody in vivo).

4. Obsah NDF v hybridech pozitivně ovlivňuje stravitelnost u obou metod. Dá se tedy říct, že obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje stravitelnost u přežvýkavců. 5.      Obsah dusíkatých látek v krmivu nemá téměř žádný vliv na stravitelnost u metody in sacco, negativně ji ovlivňuje u metody in vivo.

6.      Číslo ranosti (FAO) výrazně pozitivně ovlivňuje stravitelnost OH u metody in sacco, negativně se jeho výše projevuje u metody in vivo. Existují značné rozdíly ve srovnání metod stravitelnosti OH. V průměru vykazovala metoda in vivo o víc jak 6% vyšší stravitelnost OH než metoda in sacco.

Metodika:  v testaci 30 hybridů kukuřice od sedmi dodavatelských firem  odběry a hodnocení vzorků hybridů dle metodiky ÚKZÚZ  vzorky odebrány 2x s odstupem tří týdnů, stejně jako v r. 2001  řezanka LKS hybridů zakonzervována systémem VacSy  stanovení stravitelnosti org. hmoty in sacco (VÚCHS Rapotín)  zkoušení vhodnosti pufrů pro gastesty (VÚCHS Rapotín).

Obsahy krmných hodnot v klasu

Obsahy krmných hodnot v rostlině

Silážování ve žlabu x v laboratoři systémem VacSy