Od péče o zaměstnance k benefitům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

MZDA.
Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Komerční a nekomerční pojištění
Implementace systému flexibilních benefitů
Místní rozpočtové jednotky
Účtování mezd účtová třída 3
Zaměstnanecký benefit
Vládní neziskové organizace
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci I.. 2 Zaměstnanec – příjmy ze závislé činnosti příjmy ze současného nebo dřívějšího pracovněprávního, služebního nebo členského.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Veřejná služba 2017.
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Zaměstnanecký benefit
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Daň z příjmů právnických osob
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Benefity.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Rozpis rozpočtu a normativy
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Od péče o zaměstnance k benefitům

Tvorba FKSP povinná (§ 48 z. č. 218/2000 Sb.) základním přídělem z rozpočtu spolurozhodování (§ 225 ZP) SF rozhodnutí statutárního orgánu ze zisku po zdanění

Daňově uznatelné výdaje (náklady) na tvorbu fondu kulturních a sociálních potřeb Základní příděl 2 % z ročního objemu nákladů zúčtovaných na platy a náhrady platů, popřípadě na mzdy a náhrady mzdy a odměny za pracovní pohotovost a dále na odměny a ostatní plnění za práci vykonávanou v rámci odborného výcviku na produktivních činnostech žákům učilišť. Další příjmy a) splátky půjček na bytové účely poskytnutých do konce roku 1992, b) náhrada škod a pojistná plnění od pojišťovny vztahující se k majetku pořízenému z fondu, c) peněžní a jiné dary určené do fondu. Příjmy z pronájmu rekreačních a sportovních zařízení, na jejichž provoz příspěvková organizace přispívá z fondu výdaje (náklady) na tvorbu sociálního fondu, a to až do výše 2 % úhrnu vyměřovacích základů zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti za zdaňovací období, v jakém lze mzdu zaměstnance uplatnit jako výdaj související s dosažením, zajištěním a udržením zdanitelných příjmů

Stravování zaměstnavatel je povinen umožnit zaměstnancům ve všech směnách organizační složka státu nebo příspěvková organizace zabezpečuje (§ 69 z.č. 218/2000 Sb.) poskytuje se zaměstnancům bylo-li to dohodnuto v kolektivní smlouvě nebo stanoveno ve vnitřním předpisu (§ 236 ZP)

Příspěvky na provoz zařízení, která slouží kulturnímu a sociálnímu rozvoji zaměstnanců Pořízení hmotného majetku Půjčky na bytové účely Stravování Rekreace Kultura, tělovýchova a sport Výměnné akce Sociální výpomoci a půjčky Penzijní připojištění Pojistné na soukromé životní pojištění Příspěvek odborové organizaci Dary x Odměny (§ 224 ZP) Vzdělávání

Z dopisu OS hejtmanům Vzhledem k tomu, že změnou právní formy zaměstnavatele by nemělo dojít ke zhoršení postavení zaměstnanců, a to včetně sociálních výhod, dále pro zachování kontinuity poskytování příspěvků z fondu zřízeného pro uspokojování kulturních a zejména sociálních potřeb zaměstnanců a garantování základní péče o zaměstnance, požadujeme zachovat možnost poskytování příspěvků ze samostatného (sociálního či jinak nazvaného) fondu. Kromě tvorby povinného rezervního fondu je proto žádoucí již do stanov zakotvit zřízení takového fondu a stanovit základní, obecné principy jeho tvorby, případně čerpání. Tento fond by měl být zpočátku vytvořen převodem zůstatku FKSP dosavadní příspěvkové organizace, dále by jeho příjmem měly být splátky dříve poskytnutých půjček, pravidelný roční příděl ze zisku po zdanění (ve stanovách vyjádřený asi nejvhodněji procentem ze zisku) a případně dary jiných právnických nebo fyzických osob. Podrobnější a konkrétnější pravidla pro čerpání fondu a o rozhodování o použití prostředků by měla být stanovena v jiném dokumentu než ve stanovách (pravděpodobně to většinou bude kolektivní smlouva), vždy však v dohodě s příslušným odborovým orgánem.

Příklad 1 „Společnost může zřídit i další fondy (např. sociální, investiční; o jejich zřízení rozhoduje valná hromada a o jejich použití představenstvo. Tyto fondy se tvoří ze zisku Společnosti. O rozdělení zisku, bude-li vytvořen, rozhoduje valná hromada na návrh představenstva. Zisk dosažený v účetním období se po odečtení částek připadajících na daně a na další účely schválné valnou hromadou, použije k rozdělení na dividendy a tantiémy, případně i jiným způsobem. Není vyloučeno, aby valná hromada rozhodla, že část zisku použije na zvýšení základního kapitálu nebo o tom, že se část zisku nerozdělí.“

Příklad 2 „součástí péče o zaměstnance je motivační program, kterým zaměstnavatel bude podporovat pracovní aktivity zaměstnanců… …s důrazem na podporu prozákaznického chování zaměstnanců… …zaměstnavatel bude ve spolupráci s odborovými organizacemi prosazovat taková opatření a motivaci, která budou zaměřena na … celkovou pozitivní atmosféru na pracovištích.“

Příklad 3 „Z důvodu zrušení FKSP (v sro legislativa neumožňuje zřizování a využívání FKSP) nebude a nemůže XY hradit ani přispívat na pořádané kult. a sport.akce, nákup knih do odbor.knihovny, na rehabilitace zaměstnanců,odměny (dary) při výročích. Naopak v rámci motivace zaměstnanců bude XY hradit z vlastních nákladů jako benefity pro zaměstnance, příspěvek na sádry a nadstadnardní pokoje (dle systému ve stávající KS) a v určité podobě budou zachovány i dary (odměny) za odpracování určitého počtu let pro nemocnici  (toto bude upraveno samostatným vnitřním předpisem). XY zachová příspěvky na závodní stravování všem svým zaměstnancům i důchodcům( za podmínek stávající KS/citace z KS: organizace umožní pracovníkům celodenní stravování v době prac.výkonu/). Tyto příspěvky budou hrazeny z vlastních prostředků XY."

Příklad 4 – FN - FKSP „Finanční prostředky jsou majetkem zaměstnavatele … „Výslužné: při odchodu do důchodu Zaměstnanec musí ukončit pracovní poměr dohodou, a to nejpozději … Ukončí-li zaměstnanec pracovní poměr později, rozhodne o výplatě odměny za práci ředitel na základě posouzení důvodů, pro které byl odchod zaměstnance do důchodu odložen.“ (Program zaměstnaneckých výhod)

Od péče o zaměstnance k benefitům