V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Městská knihovna Sedlčany
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
Aktivizační programy pro seniory
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Dramacentrum jako služba komunitě a veřejnosti Pavel Němeček Konference Olomouc
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Národní týden manželství „Šťastně až do smrti? Není to jen pohádka? Jak mít vztah, který vydrží...“ únor, 2015.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Komunitní a otevřená škola
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
MĚSTSKÁ KNIHOVNA LOUNY S knihovnou nezabloudíte, knihovna je majákem vašeho života Kadaň 29. dubna 2015.
Městská knihovna Louny S knihovnou nezabloudíte, knihovna je majákem vašeho života.
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní týden manželství „Manželství je víc než kus papíru“ únor, 2015.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Městská knihovna Sedlčany
Transkript prezentace:

V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME Pavel ZAJÍC – Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm V ROŽNOVĚ SI NASLOUCHÁME

Rožnov pod Radhoštěm cca 17 000 obyvatel známé a atraktivní především: Valašské muzeum v přírodě V minulosti lázeňským městem Výrobou polovodičových součástek Zajímavou turistickou lokalitou

Městská knihovna v Rožnově - statistika Velikost fondu (2008): 71 258 knihovních jednotek Návštěvníci knihovny (2008): 68 255 Registrovaní čtenáři (2008): 2 968 (740 děti do 15 let) Vzdělávací a výchovné akce (2008): 413 Počet hodin pro veřejnost: 38,5 hodin týdně

Městská knihovna v Rožnově Chce být a je komunitní knihovnou (diskuzní fóra, celoživotní vzdělávání, benefice, besedy, místo pro setkávání nejrůznějších názorových skupin, občanských sdružení …) Cílem komunitní knihovny je při zachování kvalitních knihovnických a informačních služeb… povzbudit místní obyvatele k aktivní účasti na životě své obce, pomoci rozšířit možnosti lidí ovlivnit to, co se s nimi děje pomoci řešení problémů komunity informační podporou všech zainteresovaných posilovat vztah lidí k místu, ve kterém žijí koordinovaně s dalšími organizacemi (a ve spolupráci s nimi) rozvíjet kulturní, vzdělávací a volnočasové aktivity vycházející z potřeb komunity (podpora rozvoje potenciálu místa)

Senioři a knihovna? tradiční cílová skupina knihovny, se kterou pracujeme (cca 30%) poptávka po setkávání V knihovně se již 15 let schází S-Klub (klub slabozrakých (80% senioři) Individuální výukové kurzy počítačové gramotnosti „Co se chytlo do sítě, aneb, je tam něco i pro mne?“ Jak dál pracovat s těmito lidmi?

Senioři vítáni? Rozhodně! Upozornění na výzvu k podávání grantů Hlavní cíle programu jsou pro nás inspirací ozřejmit a propagovat roli seniorů ve společnosti pomoci odstraňovat negativní stereotypy ukázat možnosti aktivního zapojení Gauß, K. M.: Vymírající Evropané, Praha : Vitalis,2003. – sekundární inspirační pramen – kniha o mizejících národech a jejich kultuře

Město v mé paměti – vznik Vzniká nápad vytvořit skupinu pamětníků, poskytnout jim příležitost rozvinout zájem o literaturu a pokusit se o motivaci k zaznamenávání vlastních vzpomínek. Vytvořit netradiční průvodcovský materiál městem. Ukázat proměnu města, aby především mladá generace poznala, co s generacemi odchází

Město v mé paměti - cíle Nabídnout seniorům s literárně tvůrčím potencionálem možnost uplatnění jejich záliby v psaní. Ukázat možnosti kreativního využití jejich schopností a zkušeností při vytváření lektorských pomůcek o městě Rožnově, jeho historii i současnosti. Nabídnout možnost získání lektorských dovedností, které by senioři mohli dále využívat při práci s veřejností, v oblasti turistického ruchu a v neposlední řadě při práci s dětmi (například ve spolupráci se školami) a tak využít průvodcovský materiál, který sami vytvořili. Motivovat k literárnímu sebeuplatnění vydáním jedné práce z tvorby skupiny seniorů, kterou sami vyhodnotí.  

Město v mé paměti – aktivity I. Setkávání s renomovanými i regionálními spisovateli Helena Mičkalová MUDr. Jan Cimický Marta Dvořáková

Město v mé paměti – aktivity II. Přednášky o kreativním psaní a lektorských dovednostech Vzájemné čtení vlastních literárních prací Sestavování průvodcovského materiálu pamětí města

Město v mé paměti – aktivity III. Ukázková vycházka s výkladem o místní historií

Město v mé paměti – výstupy I. Tři texty vyprávěných vzpomínek

Město v mé paměti – výstupy II. Ve spolupráci s knihovnickým kroužkem Louskáček průvodce městem, jak ho vidí děti.

Město v mé paměti – výstupy III. Do tisku skupina vybrala historický příběh jednoho z účastníků projektu z období povstání valachů (1620 – 1644)

Město v mé paměti – výstupy IV. účastníci projektu psali nejen své vzpomínky na starý Rožnov, ale i své prožitky a příběhy. Z takto sebraných literárních dílek vznikl almanach literárních prací „Malé čtení o Rožnově“. První veřejné čtení v Domově pro seniory (5.6.2008).

Závěr? Dnes už je jasné, že setkávání seniorů nad literaturou pokračují i nadále už jen pro potěšení se setkávání. Díky projektu se podařilo spojit lidi se stejným zájmem, utvořili si mezi sebou dobré vztahy a sami už dál plánují, co je pro jejich setkávání důležité a potřebné. Knihovna je místem setkávání všech, kteří jsou duchem mladí, aktivně se zajímají o literární činnost, historii města a chtějí se učit něco nového.  

Děkuji za pozornost více na www.knir.cz